İçi dışı kırmızı elma şifa deposu

Ardahan'ın Posof ilçesinde yetiştirilen ve içinin de dışı gibi kırmızı oluşuyla dikkati çeken coğrafi işaretli elma, tam bir şifa deposu.

GÜNCEL 1.11.2023 13:32:00 0
İçi dışı kırmızı elma şifa deposu

Ardahan'ın Posof ilçesinde yetiştirilen ve içinin de dışı gibi kırmızı oluşuyla dikkati çeken coğrafi işaretli elma, tam bir şifa deposu. Şifa deposu içi dışı kırmızı elma hasat döneminin ardından sofralarda yerini aldı.

Posof yöresinde 26 çeşit elma yetiştirildiğini belirten çiftçiler, içi ve dışı kırmızı olan elmaların kanser hastaları başta olmak üzere gelişmekte olan spastik özürlü çocuklar, diş eti hastalığı, öksürük, bronşit ve karaciğere iyi geldiğini söyledi. Normal elma gibi yetişen ve olgunlaşan elmalar, iyice olgunlaştıktan sonra hem içi hem de dışı kırmızı bir renge bürünerek toplanmaya hazır hale geliyor.

POSOF İÇİ DIŞI KIRMIZI ELMA

Posof ’un Türkgözü (Badele) köyünde yetişen içi ve dışı kırmızı olan elma çeşididir. Bu bölgenin kendine özgü mikroklimaya sahip olması elmanın rengini ve tadını etkilemektedir. Yapılan araştırmalarda Posof ilinde bulunan 26 elma çeşidi  ve bu çeşitlerin farklı versiyonları ile 45 i bulan  çeşit arasında antosiyanin miktarının en fazla Posof/ Badele elmasında olduğu görülmüştür. Dünya üzerindeki tüm elma çeşitlerinde antosiyonin maddesi sadece kabuk bölgesinde olurken ,Posof/Badele elmasının hem kabuk hem de etli kısmında yüksek miktarda bulunması (İçi Kırmızı elma kabuğunda 100gr  da 49.1mg,ve meyve etinde 100 gr da  35.9 mg) meyvenin antioksidan aktivitesini arttırmakta ve bu elmayı diğer çeşitlerden ayırmaktadır. Antosiyanin maddesi sayılan etkilerine ek olarak insülin miktarını yükselterek kan şekerinin düşmesine yardımcı olmaktadır. Buda bölge halkının bu elmanın şeker hastalığına iyi geldiği yönündeki inançlarını destekler niteliktedir.

 

ŞENOL KİRMAN/ARDAHAN MEDYA

 


1

Başkan Faruk Demir, kimse verdiği oydan pişman olmayacak

2

İl İnsan Hakları Kurulundan “Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği günü” ziyaretleri

3

BUZAĞI DESTEKLEMELERİ ÖDENİYOR

4

Ardahan Belediyesinin bahar temizliği devam ediyor

5

Arıcılık Çalıştayı yapılacak