Hayvancılığın merkezini şap vurdu! Şap nedeniyle besiciler zor günler geçiriyor…

Ardahanlı besiciler, hayvanları arasında hızla yayılan ve telef olmasına neden olan "şap hastalığı" sebebiyle zor günler geçiriyor.

GÜNCEL 3.07.2023 15:10:00 0
Hayvancılığın merkezini şap vurdu! Şap nedeniyle besiciler zor günler geçiriyor…

ŞENOL KİRMAN/ARDAHAN MEDYA

Ardahanlı besiciler, hayvanları arasında hızla yayılan ve telef olmasına neden olan "şap hastalığı" sebebiyle zor günler geçiriyor.

Halk arasında tabak hastalığı olarak bilinen, bütün çift tırnaklı hayvan türlerinde görülebilen bulaşıcı şap hastalığı Ardahanlı besicilerin korkulu rüyası haline geldi. Ardahan’da görülen şap hastalığı ölümlere neden oluyor.

Irak’ta ortaya çıkan ve Türkiye’de de ilk kez görülen SAT-2 serotipi şap hastalığı nedeniyle Ardahan’da Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün aldığı kararla şap hastalığının önlenmesi amacıyla canlı hayvan pazarı ile merkeze bağlı 37, Göle ilçesine bağlı 38, Hanak ilçesine bağlı 20, Damal ilçesine bağlı 4 olmak üzere toplam 99 köyde karantina uygulandı. Karantina uygulaması devam ederken, Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkililerinin de bugüne kadar köylere giderek hastalığa ilişkin bir çalışma yapmadığı öğrenildi.

Ardahan Güzçimeni köyünde ikamet eden Ercan Demirbaş adlı hayvan yetiştiricisi ahırında bulunan büyükbaş hayvanlarının hemen hemen hepsinin şap hastalığından etkilendiğini belirterek, Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkililerinin hastalıkla ilgili hiçbir çalışma yapmadığını ileri sürdü.

Şap hastalığının besicileri mağdur ettiğini belirten Demirbaş; “30 tane büyükbaş hayvanım var ve bunların 20 tanesine şap hastalığı bulaştı. Hastalık aşırı bir reaksiyon gösteriyor ve hızla yayılıyor. Bununla ilgili bizlere hiçbir bilgi verilmedi, hastalığı tam olarak bilmiyoruz. İlacı, tedavisi nedir, ne yapmamız gerekiyor bununla ilgili bilgi veren olmadığı gibi Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinden de yetkili gelerek inceleme yapmadı, çalışma yapmadı. Çiftçiler ve hayvan üreticileri kaderiyle baş başa bırakılmış durumda. İl genelinde hastalık nedeniyle telef olan hayvan sayısı çok fazla. Geçimlerini hayvancılıkla karşılayan insanlarımız ciddi oranda zarara uğradı. Hayvanlarımızı hastalıktan korumak için kendi imkanlarımızla kulaktan duyma bilgilerle tedavi uyguluyoruz. Yetkililerin şap hastalığına karşı kesin kalıcı çözümler üretmesini istiyoruz. Hayvanın değerinden fazla parayı ilaca verip olumlu sonuç alamayan insanlar var. Hayvanlarımız hasta olduğu için ve hayvan pazarları kapalı olduğu için hayvanlarımızı satamıyoruz. Bankalara borcumuz var ödeyemez durumdayız, bunu karşılamak için de hayvan satamıyoruz. Bankalara olan borçlarımızın ertelenmesini istiyoruz” dedi. 

Öte yandan, kurbanlık için büyükbaş hayvan alan vatandaşlar şap hastalığının görülmesi üzerine küçükbaş hayvanları kurbanlık için tercih ettiği öğrenildi.  


1

Ardahan Barosu’ndan TBB’ye ziyaret

2

VALİLİKTEN ÇEVRE TEMİZLİĞİ SEFERBERLİĞİ

3

Kura Spor sahasında grup liderine farklı mağlup oldu

4

Başkan Budak, Göle Kadın Kooperatifi toplantısında katılımcılara projelerini aktardı

5

Ardahan’da pompalı tüfekle çevreye rastgele ateş açan şahıs etkisiz hale getirildi