Halk konfeksiyona değil, tamirciye gidiyor

Yeni ayakkabı alma imkânı bulamayan vatandaşlar tamircilere yöneliyor

GÜNCEL 22.12.2021 13:35:00 0
Halk konfeksiyona değil, tamirciye gidiyor

Haber: Bedrettin Şuay

Sibirya soğuklarının hüküm sürdüğü Ardahan’da vatandaşlar, yeni ayakkabı alma imkânı bulamayınca ayakkabı tamircilerine yöneldi. Ülke genelinde ekonomik sıkıntı içinde olan vatandaşlar, yeni ayakkabı alamayınca yırtık ayakkabılarını tamir ettirerek giyiyor. Giyim ve ayakkabı sektöründe alım gücünün düşmesi nedeniyle fiyatlarının pahalı oluşu yüzünden ayakkabı alamayan dar gelirli vatandaşlar bu nedenle tamircilere yöneliyorlar. Hayat pahalılığının artması sebebiyle alım gücü olmayan vatandaşlar kış mevsimi ile birlikte yeni ayakkabı yerine eski ayakkabılarını tamir ettirerek, kullanmaya çalışıyorlar.

Ardahan’da kışlık ayakkabıya ihtiyaç duyan ve alım gücü olmayan vatandaşlar, yeni ayakkabı almak yerine eski ayakkabılarını yaptırınca tamircilerin işlerinde de artış olduğu gözlendi. İşsizlik ve fakirliğin had safhada olduğu ilimizde vatandaşlar yeni ayakkabı yerine eskisini tamir ettirerek kullanıyor. Alım gücü olmayan vatandaşların tamir ettirdiği ayakkabılar sayesinde ayakkabı tamircilerinde başlayan hareketlilik tamircilerin yüzünü güldürüyor. Vitrinlerini ayakkabılarla donatan ayakkabı dükkânlarından ziyade ayakkabı tamircilerinde daha çok yoğunluk yaşandığı gözleniyor.

Ardahan’da kalitesine göre 200 ile 500 lira arasında değişen ayakkabı fiyatlarını pahalı bulan vatandaşlar yeni ayakkabı almak yerine eski ayakkabıları tamir ettirmeyi tercih ediyor. Ardahan’da uzun yıllardır ayakkabı tamirciliği yapan Erdal Uygur, gazetemize yaptığı açıklamada ayakkabı alım gücü olmayan vatandaşlar, fiyatların pahalı olması nedeniyle ayakkabılarını tamir ettirerek giymek zorunda kaldıkları için işlerinde geçen yıla oranla artış olduğunu söyledi.

Şehrimizde uzun yıllardır, ayakkabı tamirciliği yapan Erdal Uygur, “Ardahan’da bazı vatandaşlar yeni ayakkabı alamayınca geçen yıl giydikleri kışlık ayakkabılarını getirerek bize tamir ettiriyor. Vatandaş, eskiyen, yırtılan ayakkabılarına yama yaptırarak giymek zorunda kılıyor. Bu da bizlerin işlerinin artmasına neden oluyor. Vatandaş yeni ayakkabı almamak için saklamış olduğu eski ayakkabısını defalarca pençe ve onarım yaptırarak giyiyor. En uygun ayakkabıya vereceği 200 lira yerine 10 ile 50 liralık tamir ücretiyle en az bir yıl daha giymeyi tercih ediyor. Ayakkabıya pençe attırmak 20 ile 60 TL, taban değiştirmek ise 50 ile 70 lira arasında değişiyor. Küçük tamirat işleri de 5 ile 10 lira tutarında oluyor. Birçok vatandaş ayakkabı masrafından kaçabildiği kadar kaçıyor. Bu sebeple tamir atçıların işlerinde yoğunluk yaşanıyor" dedi.

Uygur, günde ortalama 10 ile 15 çift ayakkabı tamir ettiklerini belirterek “Kışlık ayakkabı fiyatlarının en ucuzu 250 TL ile 500 TL arasında değişiyor, O yüzden dar gelirli vatandaşların alım gücü olmadığından eski ayakkabılarını tamir edip yeniliyoruz. Bu durumdan hem biz, hem de dar gelirli vatandaşlar memnun oluyor” dedi.


1

ATSO’da Mesleki Yeterlilik Belgesi Sertifika töreni düzenlendi

2

Çamlıçatak Köyünde hayvanlar su içsin diye yürüyüş yolu yapıldı

3

Doğu Yılmaz’a vitrin maçı

4

Çiftçiler, TARSİM Sigortası Hakkında Bilgilendirildi

5

Yangınları önlemek için ormandaki çöpler toplandı