GAZETECİLER GÜNÜ VE YAŞANAN SIKINTILAR?

Türkiye genelinde ve dünyada saygın bir konumda olan basın-yayın mesleğinde çalışanlara verilen önem gereğince ?10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü´´ olarak kabul edilirken, bu gün önemine uygun ölçülerde kutlanmalı, gazetecilerin giderek ağırlaşan sorunlar

13.01.2020 10:16:04 0
GAZETECİLER GÜNÜ VE YAŞANAN SIKINTILAR?

KASIM TIRPANCI

Türkiye genelinde ve dünyada saygın bir konumda olan basın-yayın mesleğinde çalışanlara verilen önem gereğince ?10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü´´ olarak kabul edilirken, bu gün önemine uygun ölçülerde kutlanmalı, gazetecilerin giderek ağırlaşan sorunları dile getirilmeli ve gazetecinin özgürce görevini yürütmesine olanak sağlanmalıdır. Günümüzde gazetecilerin pekte özgür olmadıkları, görevlerini yaparken ciddi manada sıkıntılar çektikleri bilinen bir gerçektir. Ekonomik sıkıntılar başta olmak üzere, çeşitli tehlikelerle karşı-karşıya olan gazetecinin huzur ortamında yaşama düzeyinde günü de, gecesi de yoktur. Çünkü ekonomik olarak sıkıntılar çektikleri gibi, her an bir olumsuz durumla karşılaşma kaygıları vardır. Türkiye genelinde görev yapan gazetecilerin devletin ve milletin korunmasına yönelik haberlere ağırlık vermeleri elbette ki şarttır. Ancak gazetecilerin bu görevlerini yapmalarından dolayı gayrı meşru işlerle uğraşan bazı çevreler rahatsız olmaktalar ve çeşitli metotlar kullanarak karşı yönde tertiplere başvurmaktalar.

Devletin özellikle ekonomik sıkıntı yaşayan ve kapanma ile karşı-karşıya olan mahalli gazetelerin korunması için gerekli yasal düzenlemeler yapılması gereklidir. Son yıllarda kapanan gazeteler nedeniyle çok sayıda gazeteci işsiz kalmış ve başka işte yapamadıkları için son derece mağduriyet yaşayanlar çoğunluktadır. Ancak yanlış tutum içerisinde olan az sayıdaki bazı gazete sahiplerinden adeta öç alma niyetindeki birçok idareciler, kanunların açık hükümlerini ihlal ederek, alım-satımlarında daha çok pazarlık ve doğrudan temin uygulamasına gitmekte, bununla kendilerine yakın firmaları beslemenin yanı sıra, gazetelerin tek gelir kaynağı olan resmi ilanların da önünü kesmekteler. Bu durumun farkına varan Aydın Valisi sayın Yavuz Selim Köşger ile Tokat Valisi[P1]  Dr. sayın Ozan Balcı, kurumlara yazılı uyarıda bulunmuş ve ihalelerin öncelikle açık ihale yöntemleriyle yapılması emrini vermeleri basın camiasında memnuniyetle karşılanmıştır. Ancak bu örnek davranışa rağmen, birçok illerde bilinen eski yöntem devam etmektedir.

Ülkemiz genelinde resmi kurumların vermiş olduğu ilanları yayınlama parasıyla güç şartlarda ayakta duran mahalli gazetelerin, Devletin gelişmesi ve milletin kalkınması yönündeki haberlere ağırlık vermeleri gereklidir. Bunun aksine hareket edenlerin bindikleri dalı kestikleri ve sonuçta kendilerinin de dalın kesilmesiyle düşerek perişan olacakları çok iyi bilinmelidir. Bu duruma düşülmemesi için devletin ve milletin yanında yer alınmalı, görülen yolsuzluk ve haksızlıkların önlenmesine yönelik haberlere ağırlık verilmelidir.

50 yıllık bir gazeteci olarak meslektaşlarımın çektikleri sıkıntıları yakinen biliyor ve üzüntü duyuyorum. Bütün gazetecilerin normal şartlarda yaşamlarını sürdürmeleri için gerekli imkanlara sahip olsalar, sırada iş adamı bozuntuları ile bazı siyaset cambazlarından bir reklam almak için peşlerinden koşmazlar. Bu da siyasette ve ticarette pek karşılığı bulunmayan şahısların isimlerinin gündeme getirilmesini önlemiş olur ve kamuoyu daha doğru haberlere ulaşır.

Yarım asırdan beridir gazetecilik mesleğini ifa eden bir şahsiyet olarak, ?10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü? etkinliklerini kutluyor ve yapılacak tarafsız haber ile makalelerle mesleğin onurunun korunmasını diliyorum.

 


1

210 çiftçiye 45 ton korunga tohumu dağıtıldı

2

Deneysel-Bilişsel Psikoloji Sempozyumu bu yıl ARÜ’de gerçekleştirildi

3

ARÜ Kalkındırma Vakfı büyümeye devam ediyor

4

Çıldır Öğretmen Evine ilk kazma vuruldu

5

AK Parti Belediye Meclis Grubu’ndan basın açıklaması!