EV FİYATLARI ALDI BAŞINI GİDİYOR

EV ALMAK ARTIK HAYAL OLDU

GÜNCEL 5.01.2023 17:36:00 0
EV FİYATLARI ALDI BAŞINI GİDİYOR

HABER: ŞENOL KİRMAN

Ardahan’da 2 yıl önce ortalama 170-180 bin TL’ye satılan daireler 1 milyon TL’ye ulaştı. Pandemi, kur farkı, zamlar derken, Ardahan’da konut fiyatları fahiş oranda yükseldi. Ev almak artık hayal olurken, emlakçılar artış sebebinin nakliye, iş gücü ve pandemi kaynaklı olduğunu söylüyor. 

Ardahan’da 17 yıldır emlakçılık yapan AK Emlak işletmecisi Tacettin Demir, iki yıl önce ortalama 180 bin TL olan daire fiyatlarının 1 milyon TL’ye ulaştığını ve Ardahanlıların ev alamadığını belirterek, bu fiyat artışının en büyük sebebinin nakliye, iş gücü maliyeti ve pandemiden kaynaklı olduğunu savundu.

DAİRE FİYATLARI 1 MİLYON TL

Konut fiyatlarını değerlendiren Emlakçı Tacettin Demir şunları söyledi; “Ardahan’da ev fiyatları uçtu, aldı başını gidiyor. İki yıl önce 2+1 dairelerimiz ortalama 170-180 Bin TL civarındaydı, şuandaki daire fiyatlarımız 1 Milyon TL’ye ulaşmış durumda. En düşük 1+1 dairelerimiz 400 Bin TL’den başlıyor, 2+1 dairelerimiz 600-650 bin TL, 3+1 dairelerimiz ise 900 Bin-1 Milyon TL arasında alıcı buluyor ve bu Ardahan için yüksek fiyat. Fiyatların bu şekilde olmasının en büyük sebeplerinden birisi nakliye, iş gücü maliyetinin yüksek olması ve pandemiden dolayı artışların üst düzeyde olması en büyük etken. Alım gücü düştü, memur zaten alamıyor, faiz oranları yüksek. Bugün bir memur 800 Bin TL veya 1 Milyon TL’ye bir daire almak istediği zaman ortalama 800 Bin TL kredi kullanır ve yüzde 10-15’ini peşinat verir. Buda ortalama aylık ödemesi 17 Bin TL civarında oluyor, vatandaşın bunu ödeyecek gücü yok” şeklinde konuştu.

ARDAHANLI EV ALAMIYOR

Ardahanlı vatandaşların ev alamadığına dikkat çeken Demir; “Daireleri en çok batıdan gelen esnaflarımız, vatandaşlarımız alıyor. Batıda daha pahalı daireler, bir daire 3 Milyon, 5 Milyon TL civarında. 3+1 ve 2+1 daireler burada daha uygun olduğu için batıdan gelen insanlarımız buraya yatırım yapıyor. Buda Ardahan’ın kalkınması için iyidir ama Ardahanlı kendisi alamıyor ve burada ki memurumuz alamıyor. Şuanda satışlarımız o kadar yüksek değil. Nasıl düzeleceğini açıkçası bilemiyoruz,  ekonomik olarak bayağı sıkıntımız var. Arsa fiyatları üst düzeyde, bu konuya devletin el atması lazım, yani verginin, kredilerin biraz daha esnek olması lazım, faiz oranının düşmesi lazım bu konuda devletimizden destek bekliyoruz” diye konuştu.


1

Pedallar bağımlılıktan uzak nesiller için çevrildi

2

ATSO’da Mesleki Yeterlilik Belgesi Sertifika töreni düzenlendi

3

Çamlıçatak Köyünde hayvanlar su içsin diye yürüyüş yolu yapıldı

4

Doğu Yılmaz’a vitrin maçı

5

Çiftçiler, TARSİM Sigortası Hakkında Bilgilendirildi