DÜĞÜN YAPACAKLAR KARA KARA DÜŞÜNÜYOR!

Ardahan’da düğün sezonu açılırken, artan maliyetler düğün planı yapacakları kara kara düşündürüyor.

EKONOMİ 31.05.2022 13:52:00 0
DÜĞÜN YAPACAKLAR KARA KARA DÜŞÜNÜYOR!

HABER: ŞENOL KİRMAN

Ardahan’da düğün sezonu açılırken, artan maliyetler düğün planı yapacakları kara kara düşündürüyor. Son süreçte yaşanan ekonomik dalgalanma düğün yapmak isteyen vatandaşı da zor durumda bıraktı. Artan maliyetler, vatandaşa düğün yapmadan önce iki kez düşünmek zorunda bırakacak hal aldı.

Düğün sezonunun açılmasıyla birlikte kuyumcularda ve gelinlikçilerde hareket başladı. Düğün hazırlığında olan vatandaşların en çok rağbet gösterdiği işletmelerin başında ise kuyumcular ve gelinlikçiler geliyor.

Düğün sezonun geçmiş yıllara nazaran durağan şekilde geçtiğini belirten kuyumcular ve gelinlikçiler, artan fiyatlarla birlikte düğün masraflarının ikiye katlandığını ve alım gücünün gün geçtikçe azaldığını ifade ettiler.

VATANDAŞ GELİNLİĞİ KİRALAMA YOLUNU SEÇİYOR

Ardahan’da gelinlik mağazası işletmecisi Birsen Morkoç, “Düğün sezonuna yeni girdik. Geçmiş yıllara göre çok sıkıntı çekiyoruz. Fiyatlar çok pahalı, ham madde batı illerinden geliyor. Geçen yılla bu yıl arasında yüzde 100 fiyat farkı var. Geçen yıl sıfır gelinliği 2 bin TL’ye satarken, bu yıl 5 bin ile 7 bin TL arasında değişiyor. Şuanda sıfır gelinliği tercih eden yok, vatandaş ikinci el üçüncü el gelinlikleri yani kiralama yolunu tercih ediyor. İkinci el gelinliklerin fiyatı bin TL ile 2 bin TL arasında değişiyor. Özel dikim gelinlik 7 bin ile 12 bin TL arasında, Bindallı bin TL ile 4 bin TL arasında satılıyor. Vatandaşın alım gücü düştü. Düğün yapacak vatandaşlar sade düğün yapmaya çalışıyor. Artan fiyatlarlar nedeniyle düğün masrafı ikiye üçe katlanmış durumda” diye konuştu.   

5 BİLEZİK ALAN ARTIK 2 BİLEZİK ALIYOR

Piyasalardaki dalgalanmadan dolayı altın fiyatlarının yükseldiğini ve iyi bir sezon geçirmediklerini ifade eden Kuyumcu Çetin Demirci; “Bölgemizde ki işsizlik problemi yanı sıra son süreçte yaşanan ekonomide ki dalgalanma insanların alım gücünü olumsuz yönde etkiledi. Düğün sezonunun iyi geçtiğini söylemek mümkün değil, ekonominin olumsuz yansımaları halen devam ediyor. Düğün sezonunda vatandaş borç veya dost, akrabadan aldıklarıyla altın almaya çalışıyor. Düğün masrafı bir iken ikiye, üçe katlandı. Altın fiyatlarının hızlı yükselmesi sadece evlilik planı yapanları değil aynı zamanda bizim satışlarımızı da etkiledi. Önceden 150-200 gram altın alan şuanda dörtte birini anca alabiliyor. 5 bilezik alan şuan 2 bilezik alıyor. Bir bilezik 20 bin lira seviyelerinde. Alyans bin 500 liraya kadar yükselmiş durumda. İşçilikli ürün alan hiç kalmadı. Takılan takılarda azaltmaya gidiyorlar. Düğüne katılacak olanlar önceden çeyrek altın takıyordular, şimdi gram altın, yarım gram, çeyrek gram altın alıyorlar. Piyasalarda ki dalgalanma bizim satış hacmimizi düşürürken, takı alanların ve düğün yapacakların da alım gücünü düşürdü. Birçok vatandaş düğün için aldığı altınları düğün sonrasında hemen satmak zorunda kalıyor. Vatandaşlarımız artık daha az maliyetle düğün yapmaya çalışıyorlar” şeklinde konuştu.


1

Başkan Kurukaya’nın ilk icraatı temizlik oldu

2

Belediye Meclisi toplandı, yeni komisyon üyeleri belirlendi

3

AK Parti İl Genel Meclis Üyeleri Vali Çiçek’i ziyaret etti

4

40 bin TL maaşla çoban bulunmuyor

5

Vali Çiçek, Turizm Haftası Etkinlikleri Kapsamında Sektör temsilcilerini ağırladı