DSYB Başkanı Baydar, “Şap nedeniyle üreticilerimize destek verilmeli”

Ardahan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Veteriner Hekim Yunus Baydar, Ardahan’ı esir alan şap hastalığı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

GÜNCEL 5.07.2023 15:47:00 0
DSYB Başkanı Baydar, “Şap nedeniyle üreticilerimize destek verilmeli”

Ardahan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Veteriner Hekim Yunus Baydar, Ardahan’ı esir alan şap hastalığı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

DSYB Başkanı Baydar,  Ardahan ve Kars’ın Trakya bölgesinde olduğu gibi Şap Hastalığından dolayı tazminatlı bölge ilan edilmesi ve telef olan hayvanlar için tazminat ödenmesi, 4 aydır süren ve 1 aydan beri devam eden şap hastalığından dolayı üreticilerin bu zor durumları göz önünde bulundurularak destekleme verilmesini istedi.

Irakta ortaya çıkan Şap Hastalığının SAT-2 serotipi ülkemiz genelinde ilk kez görüldüğünü aktaran Baydar şunları söyledi; “Mart ayından itibaren bu tipe karşı Tarım ve Orman il ve ilçe müdürlüğü ekiplerince aşılama çalışmaları ve karantina uygulaması yapılmıştır. Maalesef Erzurum, Iğdır ve Karsta 2 ayı aşkın süredir devam eden Şap (SAT-2) hastalığı 1 aya yakın süredir ilimiz Ardahan’da da görülmeye başlamış ancak alınan tüm tedbirlere rağmen yayılması engellenememiştir.

Bu hastalık nedeniyle önemli sayıda hayvan kayıpları, bunun yanı sıra hastalığı atlatan sığırlarda meme ve ciddi ayak hastalıkları devam edegelmiştir. Bu durum önemli verim (Döl verimi, Et verimi ve Süt verimi vs) kayıplarına yol açmaktadır. Bizlerinde içinde bulunduğu üreticilerimizin yaşadığı bu önemli durum Tarım ve Orman Bakanlığımızın ilgili genel müdürlükleri de dahil sayın bakanımıza kadar iletilmiştir. Ayrıca hayati öneme sahip bu durum hakkında önümüzdeki günlerde kayıpların azaltılması, oluşan kayıp zararlarının telafisi için sayın bakanımıza raporda tarafımızca sunulacaktır.

Gelinen bu noktada yapılması gerekenler şu şekilde özetlenebilir;

1- Dezenfeksiyon ve karantina tedbirlerinin uygulanması, ayrıca etkili olacak koruyucu aşı çalışmasının acilen yayılması,

2- Sınır ili olan başta Ardahan ve Kars’ın Trakya bölgesinde olduğu gibi Şap Hastalığından dolayı tazminatlı bölge ilan edilmesi ve telef olan hayvanlar için tazminat ödenmesi,

3- 4 aydır süren ve 1 aydan beri devam eden şap hastalığından dolayı üreticilerimizin bu zor durumları göz önünde bulundurularak destekleme verilmesi,

4- Büyükbaş hayvan yetiştiricilerinin sığırlarının hastalığı atlatmaları sonrası tam sağlıklarına kavuşmaları uzun zaman alacağı dikkate alınarak başta ziraat bankası ve Tarım Kredi Kooperatifine olan borçlarının ertelenmesi düşünülmelidir.

Bu taleplerin karşılanması tabi ki sadece STK ve üreticilerin bireysel talepleriyle mümkün olmayabilir. Bundan dolayı bizlerin üreticilerimiz için yaptığı girişimlerin yanında başta ilimizin siyasi temsilcilerine ve bu hastalıktan önemli derecede etkilenen Erzurum, Kars, Iğdır ve Ağrı illerinin siyasi temsilcilerine; Bakanlığımıza ve Sayın Cumhurbaşkanımıza mağduriyetlerin ve taleplerin iletilmesi, takipçisi ve destekleyicisi olmaları yönünde çağrıda bulunuyoruz”


1

VALİLİKTEN ÇEVRE TEMİZLİĞİ SEFERBERLİĞİ

2

Kura Spor sahasında grup liderine farklı mağlup oldu

3

Başkan Budak, Göle Kadın Kooperatifi toplantısında katılımcılara projelerini aktardı

4

Ardahan’da pompalı tüfekle çevreye rastgele ateş açan şahıs etkisiz hale getirildi

5

Başkan Faruk Demir, kimse verdiği oydan pişman olmayacak