Deprem gerçeğini unutmayalım…

Deprem, ülkemizin kaçınılmaz bir gerçeği olduğunu bir kez daha gösterdi.

GÜNCEL 8.02.2023 14:55:00 0
Deprem gerçeğini unutmayalım…

ŞENOL KİRMAN

Deprem, ülkemizin kaçınılmaz bir gerçeği olduğunu bir kez daha gösterdi.  

Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 6 Şubat 2023 tarihinde saat 04.17’de 7,4 ve Elbistan ilçesinde de saat 13.24’te 7,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 

Depremler; Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Kilis, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya ve Adana başta olmak üzere çevre illerde yoğun şekilde hissedildi.

Depremin yaşandığı 10 ilde, yaklaşık 6 bin kişi vefat ederken, 30 binin üzerinde de insan yaralı olarak kurtuldu. Deprem kuşağında yaşadığımızdan dolayı deprem gerçeğini aklımızdan çıkarmamakta fayda var. 

Yaşanan bu afettin ardından akıllara 2. deprem bölgesinde yer alan Ardahan´da ki binaların dayanıklılık durumu geldi. Ardahan deprem riskinin yüksek olduğu bölgeler arasında yer alıyor. Geçtiğimiz Eylül ayında Ardahan’ın Göle ilçesinde 5.0 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti. Depremde can kaybı yaşanmazken, özellikle köylerde birçok evde hasar oluşmuştu. Bunun başlıca sebebi binaların çok eski olmasından kaynaklanıyor. Ardahan’da yüzlerce çürük bina bulunuyor. Bu binaların şiddetli bir depremde yıkılmayacağının garantisi yok. Tedbirimiz almaz, yönetmeliğe uygun bina yapmaz ve depreme dayanıksız binaları tespit edip yerine yenilerini inşa etmezsek olası bir depremde acılarımız katlanabilir. Unutmayalım ki doğal kaynaklı afetleri engellemek mümkün değil, ama zararlarını en aza indirmek elimizde. 

Ardahan’da yeni yapılacak olan binaların depreme dayanıklı inşa edilmesi ve bunun yetkili kurumlar tarafından yapımından bitimine kadar denetlenmesi gerekiyor.


1

Lezzet ustaları geleceğin aşçılarıyla uygulamalı eğitim yaptı

2

Leylek yuvasında yangın çıktı

3

Son tarih 31 Mayıs

4

Başkan Latif şah Sural, Şemsi Bayraktar'ı ziyaret etti

5

TÜBİTAK B-4006 Bilim Fuarı tamamlandı