“BU İŞİN BİRDE ARKA BAHÇESİNİ GÖRÜN”

Sokak hayvanlarının cadde ve sokaklarda artması nedeniyle vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine gazetemiz aracılığı gündeme getirilmişti.

GÜNCEL 23.02.2023 12:03:00 0
“BU İŞİN BİRDE ARKA BAHÇESİNİ GÖRÜN”

HABER: ŞENOL KİRMAN

Sokak hayvanlarının cadde ve sokaklarda artması nedeniyle vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine gazetemiz aracılığı gündeme getirilmişti. Ardahan Belediyesi de gazetemizde çıkan “Sayıları her geçen gün artıyor” haberine ilişkin belediye olarak sokak hayvanları için yapılan çalışmaları gazetemiz aracılığıyla gündeme taşıdı.

Ardahan Belediyesi sokak hayvanları için ciddi çalışmalar yürütüyor. Ardahan Belediyesi, hayvan barınağında bulunan sahipsiz sokak hayvanlarının beslenme, bakım ve tedavilerini düzenli olarak karşılıyor. Hasta ve yaralı hayvanların tedavisinden kısırlaştırılmasına pek çok hizmeti veren Ardahan Belediyesi, hayvanseverlerinde desteğiyle yaptırılan kulübeler barınakta ki sokak hayvanlarına sıcak yuva oluyor.

Ardahan Belediyesi, barınaktaki ve besleme noktalarındaki sokak hayvanlarına mama dağıtırken, ayrıca tugay komutanlığı, hastane, öğretmen evi ve lokantalardan toplanan yemek artıkları da hayvanlara takviye yiyecek olarak veriliyor. Duyarsız vatandaşlar tarafından sokağa terkedilen yüzlerce sokak hayvanı belediye tarafından toplatılarak barınağa götürülürken, bazıları ise cadde ve sokaklarda yaşam mücadelesi veriyor.

Hayvan barınağında gazetemize açıklamalarda bulunan Veteriner Hizmetleri Müdürü Erol Özer, “Biz belediye olarak sokak hayvanları için ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Can dostlarımız için gerek barınakta olsun gerek dışarıda olsun beslenme, bakım ve tedavileri için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Bu hayvanlar Allah’ın sessiz kulları, bizim canımızı malımızı, evimizi çocuğumuzu emanet ettiğimiz bir hayvanı sokağa terk etmemeliyiz” dedi.

CANIMIZI MALIMIZI EMANET ETTİĞİMİZ BİR HAYVANI SOKAĞA TERK ETMEMELİYİZ

Veteriner Hizmetleri Müdürü Erol Özer konuşmasının devamında şunları söyledi; “Bu konu toplumsal bir konu, bir kişinin veya Belediyenin değil, toplumun genelini ilgilendiren bir konu.  Belediyelerdeki yanlış anlaşılma şu; Belediyelerin geçici bakım evine hayvanları alırsınız, onları kısırlaştırıp geri bırakma hükümlülüğüne sahipsiniz. Ama vatandaşımızda öyle bir algı yok hayvanları Belediyeye teslim ettiğinde veya Belediye hayvanları topladığında orada ölene kadar kalacakmış gibi bir algı var. O zamanda neden bırakılıyor gibi bir düşünce oluyor. Ama biz bunu mümkün mertebede hem kapalı hem açık alanlar oluşturuyoruz. Tabi bu yeterli değil, alt yapı üst yapı veya sayı belli değil dışarıdan ciddi anlamda son dönemde vatandaşlarımıza bu konuda birkaç defa söylemiştim ama tekrar söylemek istiyorum; Bu hayvanlar Allah’ın sessiz kulları, bizim canımızı malımızı, evimizi çocuğumuzu emanet ettiğimiz bir hayvanı sokağa terk etmemeliyiz.

HAYVANLARDA TERK EDİLİNCE KALABALIĞA, IŞIĞA YOĞUNLUĞA GELİYOR

Bu hayvanlar havadan düşmüyor ya da Belediyenin özel mülkiyetinden gelmiyor, bunlar insanlar tarafından sokağa atılıyor ve yine aynı insanlar tarafından şikayet ediliyor. Bunlarda bir can bu canlara sahip çıkmak zorundayız. Sizin haberde görünce paylaşmak istedim buradaki konumun içerisine dışarıdan, köylerden, ilçelerden diğer illerin ilçe civarından bir şekilde aktarılıyor. Hayvanlarda terk edilince ister istemez kalabalığa, ışığa yoğunluğa geliyor.

BARINAK HAYVANLARIN GÖRÜNMEYEN YÜZÜ

Arkadaşlarımız burada ciddi anlamda toparlama yapıyor, siz sadece şehir merkezinde gördüğünüz için bugünde burayı göreceksiniz burası hayvanların görünmeyen yüzü. Sokak hayvanlarını açık havada da besliyoruz, hayvan severlerde mümkün mertebe destek oluyor. Hayvan severlerde hem yukarıda hem de burada beslemeye geliyorlar yani bir şekilde duyarlı insanımız oluyor ama bunun sadece hayvan severlerle yada kurumsal yapı ile değil hepimizin sahiplenmesi gerekiyor.

BİRÇOK LOKANTALARDAN, KURUMLARIMIZDAN YEMEKLER GELİYOR

Bir kap suyu, kalan yemek artıklarının çöpe gitmesinden ziyade buradaki canlara verilmesi hem  hayvanlar vatandaşın çöpünü dağıtmazken hem de samimiyet oluşturarak da saldırının önüne bir şekilde  geçilmektedir. Bunlarla beraber yaşamak zorundayız ne yapacağız hayvanları ortadan mı kaldıracağız, kaldırmayacağız ama tehlikeye de mahal vermemek lazım bu konu ile ilgili barınakla 3 tane arkadaşımız nöbet olarak hem temizlik hem bakımla ilgileniyor. Sahada 2 tanede arkadaşımız, lokantalar, Tugay komutanlığımız olsun, hastanemiz olsun birçok kurumlarımızdan da yemekler alınıyor, hayırseverlerimizden burayı bilen insanlarımızdan mamalar bir şekilde organize ediliyor. Belediye Başkanımızdan da yine aynı şekilde Belediyenin imkanları dahilinde alınanlar, yapılanlar yeni kulübeler olsun onarılan kulübeler olsun ki kış şartlarında muhafaza etmek için dizayn ediliyor. Yeni barınak yapılmasıyla ilgili çalışmalar var. 

BELEDİYE OLARAK CİDDİ BİR ÇALIŞMALARIMIZ VAR 

Şehirde de sıkıntı var, insanların çocukların can güvenliğiyle ilgilide sıkıntılar var ama bunu hep birlikte çözmemiz lazım şikayetten öteye biraz daha duyarlı olmak, terk edilen hayvanlara karşı duyarlı olmak gerek. En azından resimlerini çekip ilgili birimlere paylaşmak lazım, çünkü sokağa hayvanı terk etmekte yasak ve cezası var. Ama bir şekilde bunlar gece de gündüzde olsa dökülüyor ve ciddide bir dökülme var. Belediye olarak da ciddi bir çalışmamız var, sadece sokakta görülen hayvanlardan ibaret kalmıyor bunu da sizler aracılığıyla paylaşmak istedim. Buradan tekrar çağrı yapmak istiyorum, bunlar Allah’ın dilsiz kulları biz insansak ve insan olarak bunlara davranmak zorundayız. Öncelikle o merhameti de göstermek zorundayız  çünkü sadece bir Belediye olarak köylerin diğer civarların getirip  bıraktığı hayvanlarla baş edemezsiniz . İnsanlarımızın da bu konuda duyarlı olması gerekiyor şikayet etmek yerine hep birlikte bu sorunu çözmek zorundayız, bakmak zorundayız çünkü bunlarda bir can. Bunu da yerinde sizler aracılığıyla gösterdiğimiz için teşekkür ediyorum.

HAYVANLARI ÖLÜNCE ÜZÜLEN İNSANLARIZ

Hayvan severlerimiz var sağ olsunlar katkı sunuyor ama hepimiz hayvan sever olmak zorundayız, çünkü merhameti ve vicdanı olan toplumdan geliyoruz. Bizler hayvanımız ölünce üzülen insanlarız nasıl sokağa terk etme durumuna geldik bunu da sorgulamamız gerekiyor, hayvanlarımızı kaybedince üzülen, dertlenen  insanların nasıl oluyor da canlı canlı sokağa terk ediyoruz bunu da gözden geçirmemiz gerekiyor” diye konuştu.


1

Çamlıçatak Köyünde hayvanlar su içsin diye yürüyüş yolu yapıldı

2

Doğu Yılmaz’a vitrin maçı

3

Çiftçiler, TARSİM Sigortası Hakkında Bilgilendirildi

4

Yangınları önlemek için ormandaki çöpler toplandı

5

Öğrenciler bilim fuarında yeteneklerini sergilediler