Boz´dan kayıt dışı istihdam uyarısı

SGK Ardahan İl Müdürü Aziz Boz gazetemizi ziyaret ederek, SGK Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan Sosyal Güvenlik Bilgilendirme ve Rehberlik Kılavuzu hakkında açıklamalarda bulundu.

19.11.2020 18:05:50 0
Boz´dan kayıt dışı istihdam uyarısı

SGK Ardahan İl Müdürü Aziz Boz gazetemizi ziyaret ederek, SGK Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan Sosyal Güvenlik Bilgilendirme ve Rehberlik Kılavuzu hakkında açıklamalarda bulundu.

Kayıt dışı istihdama neden olan birçok etkenden bir tanesi de çalışanların ve işverenlerin sosyal güvenlik mevzuatından kaynaklanan hak ve yükümlülüklerini yeterince bilmemeleri nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumu olarak, rehberlik anlayışını esas alan bir yöntem ile kayıtlı istihdamı teşvik etmeye çalıştıklarını belirten Boz,  "Kurumun denetim ile temel amacı da, işverenlere idari para cezası vererek gelirlerini artırmak değildir. Kurum, esas olarak işverenleri sosyal güvenlik mevzuatı ile ilgili yükümlülükleri konusunda bilgilendirerek, mevzuatın uygulanması aşamasındaki sorunları en aza indirmeye çalışmaktadır? dedi.

?Bu çerçevede çeşitli dönemlerde belirlenen işyerleri, sendikalar, ilgili diğer STK´lar, basın-yayın kuruluşları rehberlik amacıyla ziyaret edilmekte veya bu gruplar aracılığıyla kamuoyuna yönelik çeşitli bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetleri gerçekleştirilmektedir diyen Boz, sözlerini şöyle sürdürdü:

?Bu faaliyetlerde işverenlere veya çalışanlara sosyal güveliğin önemi, kayıt dışı istihdamın olumsuz sonuçları, sosyal güvenlik hak ve yükümlülükleri, uygulanmakta olan sigorta primi teşvikleri, yapılandırma gibi konulara ilişkin bilgilerin verilmesi amaçlanmaktadır. Belirtilen konularda verilecek bilgilerin olabildiğince standart hale getirilmesi ve bilgilendirme veya rehberlik faaliyetlerinde bulunacak personele yardımcı olması amaçlarıyla bu kılavuz hazırlanmıştır. Kılavuzda sosyal güvenliğin önemi, kayıt dışı istihdamın olumsuz sonuçları, işveren yükümlülükleri, uygulanan teşvikler, sahte sigortalılık, yabancı çalışma izni ve idari para cezalarına ilişkin kısa ve hatırlatıcı bilgilere yer verilmiştir. Bu kılavuz hedef kitleye dağıtılmak amacıyla değil, rehberlik faaliyetlerine katılacak personele yardımcı olması amacıyla hazırlanmıştır. Yapılacak olan faaliyetlerde hedef kitlenin yapısına göre veya işyerinin sektörüne, büyüklüğüne, bölgesine ve diğer özelliklerine göre, bu kılavuzdaki bilgilerden gerekli olanlar anlatılacaktır. Bu kılavuz her ne kadar 2020 yılı içerisinde yapılacak bilgilendirme ve rehberlik faaliyetlerinde kullanılmak amacıyla hazırlanmış olsa da, ünitelerce yapılacak diğer faaliyetlerde de kullanılabilecektir.?


1

Göle Sosyal Hizmet Merkezi Personellerine Teknoloji Bağımlılığı eğitimi verildi

2

Şehit İbrahim Erdoğan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğrencilerinden anlamlı etkinlik

3

Başkan Kurukaya’nın ilk icraatı temizlik oldu

4

Belediye Meclisi toplandı, yeni komisyon üyeleri belirlendi

5

AK Parti İl Genel Meclis Üyeleri Vali Çiçek’i ziyaret etti