Bilişim Uzmanı M. Suat Işıklı, ?WhatsApp? hakkında açıklama yaptı

Bilişim Uzmanı M. Suat Işıklı, son günlerde çok konuşulan Whatsapp mesajlaşma uygulamasının kullanılması hakkında bilgi ve görüşlerini paylaştı.

GÜNCEL 14.01.2021 11:56:03 0
Bilişim Uzmanı M. Suat Işıklı, ?WhatsApp? hakkında açıklama yaptı

ŞENOL KİRMAN

WhatsApp´ın yeni koşulları ve gizlilik ilkeleri, 8 Şubat 2021 itibarıyla değişiyor. WhatsApp, söz konusu tarihten itibaren bu ilkeleri kabul etmeyen kullanıcıların hesabını silecek.

Bilişim Uzmanı M. Suat Işıklı, son günlerde çok konuşulan Whatsapp mesajlaşma uygulamasının kullanılması hakkında bilgi ve görüşlerini paylaştı.

WhatsApp Kullanmalımıyız?

Işıklı, ?Whatsapp uygulaması ücretsizdir ve kullanım zorunluluğu olan bir uygulama değildir. Kullanıp kullanmamak herkesin kişisel istediğine bağlıdır. Yerli programları ve teknolojileri kullanmayı her zaman tavsiye ederim. Kullanıldıkça gelişimi artacaktır ve daha iyi sistemler ülkemizde de olacaktır inancındayım? dedi.

Sosyal medya devi Facebook 2014 yılında, akıllı telefonlar için mesajlaşma imkânı sunan Whatsapp ´ı 19 milyar dolara satın aldığını aktaran Işıklı şöyle devam etti, ?Bu kadar büyük bir bütçeyi böyle bir uygulama için verdiyse bundan mutlaka beklentisi olacaktır. Whatsapp alternatiflerine göre dünya da en çok kullanılan uygulamalar içerisindedir. Çok kullanılmasının en büyük sebebi işlemlerini hızlı yapması, arkasında Facebook gibi bir dev şirketin olması ve  şifreleme sisteminin diğer uygulamalardan çok daha güçlü olduğudur. Eskiden internet yokken bir belgenin posta ile örneğin Ardahan´dan İstanbul´a gitmesi 4,5 gün sürerdi. İnternet alt yapısı geliştikten sonra tarayıcı cihazlarla bir belgenin İstanbul´a ulaşması 15,20 dakikayı bulurdu. Bu işlemi yapmak içinde bilgisayar bilginizin olması gerekirdi. Şimdi bırakın İstanbul´u dünyanın öbür ucuna bir belge 3 veya 5 saniyede ulaşmaktadır. Bu çok büyük bir teknolojidir.

Bizler her ne kadar bu işlemleri çok basit ve çabuk bir şekilde yapabilsek de bu uygulamanın alt yapısı o kadar kolay ve hızlı bir şekilde kurulmamıştır. Dünya´da internet alt yapısının en gelişmiş olduğu ülke Amerika´dır. En büyük teknoloji şirketlerinin merkezi Kaliforniya´da bulunan Silikon Vadisi´nde dir. Facebook gibi, Whatsapp, Youtube, Instagram vb teknoloji devlerinin Amerika´da olmasının sebebi de internet alt yapısının güçlü olmasıdır. Bu bahsi geçen şirketlerin data centerlarını, veri transferi ve depolama teknolojilerini Türkiye´de barındırmak çok güç ve çok büyük bir maliyettir. Amerika´nın bu şirketlere imkan ve yer sağlamasının en büyük sebebi de dünya ticaretinin en büyük pazarına hakim olmaktır. Ayrıca gerektiğinde Amerikan İstihbaratının istediği bilgiyi bulabilmesine yardımcı olabilir. Fakat dünyada sadece Facebook ve Whatsapp ın 5 milyara yakın kullanıcısı var. Bu kadar kişiyi tek tek takip etmesi yada bilgilerini alıp kullanması gibi bir durum söz konusu değildir. Veri tabanlarında bulundururlar çok gerekli olduğunda kullanabilirler. Dünya´da aranan bir suçlu değilseniz, veya çok özel bir konuma sahip değilseniz sizi neden takip etsin? Genel olarak bilgileri reklam amaçlı kullanabilmekteler. Reklam amaçlı nasıl kullanılır? Kullanıcıları bulundukları konumlara göre örneğin Ardahan ilinde veya bulunduğunuz mahalleye göre ayırıp, bölgedeki internet ticareti yapan şirketlere veya satılan ürünlere doğrudan yönlendirme sağlamasıdır. Aynı zamanda Facebook ve Google reklam alıp işyerimizi veya ürünlerimizin tanıtımını yapmaktadır. Türkiye´de internet ve sosyal medya reklamcılığı çok yoğun olarak kullanılmaktadır. Bir çok kişi zaten bu işin farkındadır. Whatsapp´ında bu reklam kaynaklarına veri transferi yapıp destek olduğu düşünülmektedir. Fakat böyle bir reklam çalışmasını yapan tek şirket Whatsapp değildir. Facebook,Instagram,Google,Twitter ve Youtube gibi şirketlerde bunu yapmaktadır.

 Whatsapp´ ın son olarak kullanım sözleşmesi göndermesi bu konuyu gündeme taşıdığını belirten Işıklı, "Fakat endişe edecek bir durum olduğunu düşünmüyorum. Sözleşme de genel olarak sorumlulukları kullanıcılara yüklemesi ve verilerin güvenliğinden sorumlu olmaması en önemli maddelerdir.  Whatsapp, yeni sözleşmede önemli olan detayları, cümlelerdeki kilit kelimelere saklıyor. Mesela, ?Facebook şirketlerinin bir parçası olan Whatsapp diğer Facebook şirketlerinden bilgi alır ve bu şirketlerle bilgi paylaşımında bulunur? cümlesini, sözleşmenin ?Diğer Facebook Şirketleri ile Nasıl Çalışırız?? başlığının altında konumlandırmış. Kendi veri tabanındaki verilerden değil bireysel olarak herkesin bir birine gönderdiği belgeden sorumluluk almamaktır. Mesela A kişisi B kişisine kredi kartını resmini gönderdi ve B kişinin telefonuna bu resim kaydedildi. Telefona giren bir casus yazılım virüsü bu resmi alırsa ve o bilgiyi kötü amaçlı kullanırsa Whatsapp bunu takip edemez ve sorumluluk alamaz. Açıkçası whatsappı suç işlemiyor ve kötü amaçlı kullanmıyorsanız korkmanıza gerek yoktur. Ülkemizde siber güvenlik oldukça gelişmektedir. Suç işlediğiniz taktir de hiçbir uygulama sizi koruyamaz" ifadelerini kullandı.

WhatsApp Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Işıklı, "Şunu bilmeyiz ki internetin bağlı olduğu hiçbir cihazda tamamen veri güvenliği mümkün değildir. Whatsapp kullanırken önceliğimiz kişisel bilgilerimizin olduğu önem arz eden belgelerin, kimlik kartımızın fotoğrafı ve kredi kartı bilgilerimiz gibi önemli dosyaları paylaşmamalıyız. Telefonumuzda veya bilgisayarımızda bilmediğimiz ve emin olmadığımız bağlantılara tıklamamalıyız. Whatsapp dan silmediğimiz verilerimiz telefonumuzda kayıtlıdır. Bilgileri hackerlar çalıp kullanabilir. Whatsapp dan örneğin Pandemiden para yardımı almak için tıklayın gibi bir yanıltıcı virüs çok kişiye gitmiştir. Sizi yanıltmak için arkadaşlarınızdan gelen bağlantı linklerini merak edip tıklamamalıyız. Tıklarsanız eğer o virüs size bulaşır ve tüm arkadaşlarınıza sizden mesajlar veya gereksiz siteler gönderebilir. Diğer önemli sorunlardan olan resim paylaşımlarına dikkat etmeliyiz. Kişisel müstehcen resimlerimizi veya çok önemli sırların bilgilerin olduğu dosyaları hiç kimse ile paylaşmamalıyız. En ufak bir hata ile kötü niyetli insanların eline ulaşan bu tarz resimler ve belgeler sizleri çok büyük sıkıntılara sokabilir. Tanımadığınız kişilerin oluşturduğu sohbet gruplarına katılmayın. Whatsapp grubuna eklendiyseniz ve tanımadığınız ne amaçla kullandığını bilmediğiniz gruplardan doğrudan çıkın ve grubu silin. Otomatik dosya ve resim indirmeyi kapatın. Uygulamadaki otomatik video ve resim yükleme işlemine son vermek için yapılması gerekenler ise şöyle: Ayarlar sekmesinin içinde bulunan Sohbet Ayarları menüsüne girin Medyayı Otomatik İndir seçeneğine tıklayın ve buradan tüm seçenekleri ´Yok´ olarak değiştirin. Otomatik yedeklemeyi kapatın. Bunu kapatmak ise oldukça kolay. İlk olarak WhatsApp ayarlarına girmeniz gerekiyor. Buradan ?Sohbetler ?> Sohbet Yedeği ?> Otomatik Yedekleme? menüsüne girip yedeklemeyi ?Kapalı? hale getirmeniz yeterli oluyor. Bilgilerinizi kimlerin görebileceğini kontrol edin.Son görülme, profil fotoğrafı ve/veya durumunuzu aşağıdaki seçeneklere göre ayarlayabilirsiniz: Herkes: Son görülme, profil fotoğrafı ve/veya durumunuz tüm WhatsApp kullanıcıları tarafından görülebilir. Kişilerim: Son görülme, profil fotoğrafı ve/veya durumunuz sadece adres defterinizdeki kişiler tarafından görülebilir. Hiç kimse: Son görülme, profil fotoğrafı ve/veya durumunuz hiç kimse tarafından görülemez. Okundu bilgisini kapatırsanız okundu bilgisi göndermezsiniz. Diğer kişilerin okundu bilgilerini de göremezsiniz. Not: Okundu bilgisi, siz gizlilik ayarlarınızda kapalı konuma getirmiş olsanız bile grup sohbetlerinde her zaman gönderilir. Son olarak; özellikle çocuklarımızı bilgi teknolojilerine çok iyi hazırlamalıyız. Gerekirse ailelere bile sosyal medya ve bilişim sistemleri kullanımında dersler verip zararlı durumlara karşı bilgilendirmeliyiz. Teknolojinin yararları kadar zararları da var tabi ki. Fakat zararı var diye teknolojiden ve bilişimden vaz geçmek mümkün değildir. Dünya ile yarışmamız ve çağa ayak uydurabilmemiz için teknoloji vazgeçilmezdir" dedi.

Alternatif Uygulamalar Nelerdir?

Whatsapp a alternatif uygulamaları da indirip kullanabiliğini söyleyen Işıklı, " Viber, Turkcell BiP, ICQ, Google Duo, Signal, Telegram, Discord gibi alternatif uygulmalar var. Denemeden kullanmadan sizin işinize yarayıp yaramadığını bilemezsiniz. Fakat whatsapp kullanırken nelere dikkat ediyorsak bu uygulamaları kullanırken de, bilgisayarınızdan veya telefonunuzdan farketmeksizin tüm internet kullanımlarında güvenliğimizi ihmal etmeden tedbirli şekilde kullanmalıyız. Herkesin anlayabileceği şekilde anlatmaya çalıştım. Umarım faydalı olmuştur. Ayrıca bilgi ve sorularınız için benimle iletişime geçebilirsiniz" diyerek sözlerini tamamladı.


1

CHP’den alternatif 23 Nisan kutlaması

2

Ardahan'da 23 Nisan coşkusu

3

80 yaş ve üzeri vatandaşlara hizmet verecek Sağlıklı Yaşam Polikliniği açıldı

4

Başkan Demir’den 23 Nisan mesajı

5

ARDAHAN DEVLET HASTANESİNDE BİR İLK