BAŞKAN DEMİR, KURA NEHRİ KIYISINA HAYAT VERDİ

Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir, hazırladığı projelerle atıl durumda olan Kura Nehri’nin kıyısına hayat verdi.

GÜNCEL 27.09.2023 15:41:00 0
BAŞKAN DEMİR, KURA NEHRİ KIYISINA HAYAT VERDİ

Kura Nehri’nin kıyısı sosyal yaşantıya yönelik projelerle yaşam alanına dönüştü. Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir, "Kür Nehri Yaşam Vadisi" projesi ile Kura nehrinin çevresini farklı bir görünüme kavuşturdu. Nehrin kıyısında çevre düzenlemesi çalışması yapan belediye, nehrin etrafında vatandaşların vakit geçirebileceği sosyal alanlar oluşturdu. 

YENİ BULUŞMA NOKTASI

Ardahan Kalesi, tarihi asma köprüsü, millet bahçesi ile birleşen tarih ve doğal güzelliğin buluştuğu Kura Nehri'nin kıyısına 10 adet bungalov ev, restoran, bisiklet yolu, yürüyüş yolu, çocuk parkları ve kamelyalar yapıldı. Kura Nehrine set yapılarak su seviyeye yükseltildi ve deniz bisikleti ile tekne koyuldu. Ayrıca nehrin iki yakasını birbirine bağlayan asma köprü yapıldı. Yaşam Alanına dönüştürülerek halkın ilgisini çeken Kura Nehrinin kıyısı, kente farklı bir vizyon kazandırdı. 

Yapılan çalışmalarla birlikte hareketlilik kazanan Kura Nehri Yaşam Vadisi’nin cazibe merkezi haline gelmesi bekleniyor.

Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir, gazetemize yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler verdi .

Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir, gazetemiz muhabirine yaptığı açıklamada, Kura Nehri’ni ve kıyısını sosyal yaşamın parçası haline getirmek için projeler yaptıklarını ve bu sayede Kura Nehrini yaşam vadisine dönüştürdüklerini söyledi. 

Kura Nehri yaşam vadisinde yapılan çalışmaların tamamının hibe yoluyla yapıldığını aktaran Başkan Demir, “Kura Nehri vadisini yaşam vadisine çevirmek 2019 yerel seçimlerinde ki vaatlerimin birinci sırasındaydı. Şehrin ortasından böyle bir nehir geçiyor biz sırtımızı dönemezdik. 1. Etapta Ardahan’ın kentsel mimarisine, coğrafyasına ve iklimine uygun taş evlerden oluşan bungalov evlerden mini tatil köyü yaptık. Kura nehrinin iki kıyısını birbirine bağlayan sadece Halile Efendi köprümüz vardı. Yayaların geçmesi için hibe yoluyla asma köprü yaptırdık. 100 yıl sonra Kura nehrinin iki yakasını birbirine bağladık. Bisiklet yolu, yürüyüş yolu, çocuk parkları yaptık. Kura Nehri yaşam vadisinde yaptığımız çalışmaların hepsi hibe yoluyla yapıldı. Kura nehrine set yaparak 1 metre kadar yükselttik ve deniz bisikleti ile tekne koyduk. Vatandaşlarımız deniz bisikleti ve tekneyle gezinti yapabilecekler. Bunları kendi imkanlarımızla aldık. Burada ki motorlu kayıklarımızın masrafları olacak, personel giderimiz olacak onun için cüzi bir ücret alınacak. Bu bölgede önümüzde ki yıl ağaçlandırma kampanyası düzenleyeceğiz. İsteyen kendi ve ailesi adına hatıra ormanı oluşturabilecek. Köylerde arıtma olmadığı için Kura nehrine pislik karışıyor. Demir köprünün orada lokal arıtma koyacağız ve nehir tertemiz akacak. Burada insanlarımız yazın nehire girebilecek. Kenarlarına kapalı yüzme havuzları yapacağız. Bungalov evlerinin aynısından yine yapacağız. Bu nehrin iki yakası karnaval gibi olacak. Çocuk parkları, kafeler, yöresel yemek yerleri olacak, villalar, oteller, restoranlar, seyir terasları yapacağız ve zipline olacak. Kura Yaşam Vadisinde isteyen bisiklete biniyor, isteyen su üzerinde bisiklete biniyor, isteyen piknik yapıyor. Ardahan’ı denizin kenarına götüremeyeceğimize göre bizde Kura Nehrini kısmi deniz yapalım dedik ve bu bölgeyi yaşam alanına dönüştürdük. Hemşehrilerimiz nehre temas edecek, nehir şehrimizle bütünleşecek”. 

Kura Vadisinin öneminden bahseden Başkan Demir, “Bu vadi Allah’ın Ardahan’a lütfu. Bu vadiyi değerlendirmeyen Ardahan’da ki herkes suçludur. Ben değerlendirmeseydim bende suçluydum. Kura Yaşam Vadisi Türkiye’de ansiklopedilere, turizm rehberlerine girecek bir yaşam vadisi olacak. Böyle bir kanyon, böyle bir sarp kayalıklar hiçbir yerde yok. Bu vadi sayesinde Ardahan’ı dünya tanıyacak. Batum, Tiflis, Ahıska, Kars, Iğdır, Ağrı, Erzurum, Artvin bu illerde insanlarımız burayı tercih edecek. Su içerisinde su sporları olacak, gece baktığın zaman Las vegas gibi olacak”.  

Başkan Demir, “Bu sosyal aktivitelerimizin aynısını Çıldır Gölünde de yapmayı planlıyoruz. Çıldır Gölü kenarında ve kayak tesisimizde de buna benzer bungalov evlerimizi yapacağız. Ardahan’ın kendi bünyesinde olan zenginliklerini turizme ve ekonomiye dönüştüreceğiz. Yerli ve yabancı turistlerin Ardahan’ı ziyaret edebilmesi için böyle cazibe merkezleri yaratacağız. Biz ilk 5 yılı vatandaşımızdan rica ettik aday olduk milletimiz bize inandı. Şimdi ikinci 5 yıl var önümüzde, eğer Ardahan bir yere gelecekse hep birlikte getireceğiz. İkinci 5 yılımızda da hizmetlerimiz artarak devam edecek ve Ardahan’ı dünyada fark edilir bir konuma getireceğiz” diye konuştu. 

 

ŞENOL KİRMAN/ARDAHAN MEDYA


1

Ardahan Barosu’ndan TBB’ye ziyaret

2

VALİLİKTEN ÇEVRE TEMİZLİĞİ SEFERBERLİĞİ

3

Kura Spor sahasında grup liderine farklı mağlup oldu

4

Başkan Budak, Göle Kadın Kooperatifi toplantısında katılımcılara projelerini aktardı

5

Ardahan’da pompalı tüfekle çevreye rastgele ateş açan şahıs etkisiz hale getirildi