BAŞKAN DEMİR: “2022 YILI VERİMLİ BİR YIL OLDU”

Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir, 2022’nin son günlerinde yerel ve ulusal basın mensupları ile bir araya gelerek 2022 yılı değerlendirmesini yaptı.

GÜNCEL 29.12.2022 19:20:00 0
BAŞKAN DEMİR: “2022 YILI VERİMLİ BİR YIL OLDU”

HABER: ŞENOL KİRMAN

Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir; “Belediye olarak 2022 yılını verimli bir çalışma yılı olarak tamamladık. Bütün Türkiye’de ki yatırımların durduğu olumsuz koşullara rağmen belediye olarak kentimizin alt yapısını tamamlaması anlamında önemli çalışmalar yaptık. Önümüzdeki yılda da yine yeni açılımlar ile projelerimizi hazırlamaya başladık” dedi.

Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir, 2022’nin son günlerinde yerel ve ulusal basın mensupları ile bir araya gelerek 2022 yılı değerlendirmesini yaptı. Lezzet-i Kür restoranda gerçekleşen toplantının ardından Başkan Demir, Ardahan Medya TV’ye özel açıklamalarda bulundu.

ÖNEMLİ ÇALIŞMALARA İMZA ATTIK

2022 yılını verimli bir çalışma yılı olarak tamamladıklarını aktaran Başkan Demir; “2022 yılını bir Ardahan birde Türkiye ve dünya üzerinde değerlendirmek lazım. Dünyada da pek iyi şeyler olmadı. Özellikle Ukrayna ve Rusya bizleri etkiledi. Türkiye’de de vatandaşa yansıması anlamında pek iyi bir yıl olmadı. Hem pandemiden çıkmış ondan sonrada çok büyük ekonomik dalgalanmalar ve kısmen yabancı istilasına uğramış ülke olduk. Doların aşırı değer kazanması ile fazla doları olanlar Türkiye’ye akın etti. Ama Ardahan ölçeğine indirgersek hayvancılık iyi para etti ve doğanın bereketli olması ile de bal üreticileri için verimli oldu. Biz belediye olarak 2022 yılını verimli bir çalışma yılı olarak tamamladık. Bütün Türkiye’de ki yatırımların durduğu olumsuz koşullara rağmen Belediye olarak kentimizin alt yapısını tamamlaması anlamında önemli çalışmalar yaptığımızı düşünüyoruz. Şehrimizi geleceğe bir kent yapısına ve turizm alt yapısına kavuşturma noktasında çalışmalarımızı yüzde 90 oranında bitirdik. Önümüzdeki Nisan ayına hazırlıklarımızı yapıyoruz ve öğrencilerimize yönelik, gençlerimize yönelik iş istihdamına yönelik çalışmalarımız devam ediyor, hem de önümüzdeki yılda da yine yeni açılımlar ile projelerimizi hazırlamaya başladık”.

OTOGARDA YÖNETİM OLUŞMASI LAZIM VE ABONELİĞİ ALMALARI GEREKİYOR

Otogarda ki ısınma sorununa değinen Başkan Demir şöyle konuştu; “İstanbul Belediye Başkanı Sayın İmamoğlu’nun teknik ve proje destekleri ile 30 yıldır il olan Ardahan’ımızın hem geçmiş 30-50 yılını güzelleştirmek hem de önümüzde 50 yıla hizmet verecek Doğu Anadolu’nun en güzel otogarını Ardahan’a kavuşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Gerek otobüs işletmecilerimiz gerekse oradaki sosyal alanların işletmecileri kendi aralarında bir yönetim oluşturacaklar, çünkü otogar yönetmeliği var, Belediye Kanunu var. Yönetim oluşturulduktan sonra doğalgaz aboneliğini yönetim olarak kendileri almaları gerekiyor. Belediye olarak bizim açımızdan herhangi bir sorun yok. Oranın giderlerini haklı olarak kanun olarak kendileri karşılayacaklar. Zaten çok büyük meblağa kiraya vermedik, hava parası hiç almadık, aynı emsal değerlerdeki kiralar 100 TL ise biz 10-15 TL’ ye verdik ki ekonomik zorluklarda esnafımıza biraz destek olalım. Tamamen herkes kendisi abone olacak yasa öyle Belediye Başkanı yasanın, kanunun üstünde olamaz ki. Meclis Kanunu kararını da aşan bir şey kanun öyle. Belediye bir taşınmazını kiraya verir, o kiralayanda kendi masrafını kendileri karşılarlar. Yani orada bizim açımızdan herhangi bir sorun yok”.

BÜTÇEMİZİ İYİLŞTİRİRSEK ÖĞRENCİLERİMİZE ULAŞIM DESTEĞİ VEREBİLİRİZ

Üniversite öğrencilerinin yaşamış olduğu ulaşım sorununu üniversitenin çözmesi gerektiğini dile getiren Başkan Demir, “Üniversite öğrencilerini desteklemeyi istiyoruz tabi ki, bütçemizi denkleştirdikten sonra Sosyal Belediyecilik anlamında tabi isteriz, istiyoruz da ama bu akaryakıtın yüzde 500 artması nedeniyle dolmuşçu esnafımıza da suç bulamıyoruz. Ama bir yanlış ilikleme var, Üniversite kentin bayağı uzağına yapılmış. Ardahan 1992’de il olduğu zaman kent merkezi nüfusu 17 bindi. Aradan 30 yıl geçti 23 bine yani 6 bin nüfus artmış. Yani bunları planlarken ne olacakta kentle birleşecek. Dolmuşçu esnafımız var, onlarda hayatlarını idam ettiriyor. Ama mutlaka modern çağdaş ulaşım şekli ile Üniversiteyi Ardahan’a merkeze bağlamak lazım. Çocuklarımız paralarını masraf ederken okumaya, yazmaya, kendilerini geliştirmeye masraf harcayacaklarına dolmuşa harcıyorlar yada harcayamıyorlar. Ben kamu adına görev yapan bir Belediye Başkanı olarak bu konudan çok muzdarip ve üzgünüm ve hiç yakıştıramıyorum. Mutlaka devletin ve merkezi idarenin yani üniversitenin bu konuyu çözmesi lazım, biz Belediye olarak bir yerinden tutabiliriz. Ama asıl birinci derecede sorumluluk ve bu işler için fon ayrılan devletten kaynak ayrılan kurum ve kuruluşlar farklı bu işi bir an önce çözmeleri lazım. Böyle pansuman yöntemi ile bir Üniversitenin öğrencilerin şehir ile irtibatı sürdürülebilir bir yol değil. Ama biz yarın bir gün bütçemiz iyi olursa ben isterim ki bütün masraflarını ben karşılayayım ama ekonomik koşullar ortada. Biz bir yıl önce şehrin su ihtiyacını karşılamak için 150 Bin TL enerji harcıyorsak bugün 600 Bin TL harcıyoruz. Ama bizim sudan aldığımız para aynı değişmiyor. Fakat giderimiz 5 misli arttı, akaryakıt giderimiz 5 misli arttı, doğalgaz giderimiz 5 misli arttı personel giderlerimiz aynı. Yani biz 2500-3000 TL asgari ücret veriyorduk, bizim gelirlerimizde hiçbir değişiklik yok özel bir ödenek yada kaynakta yok ama personel giderlerimiz diyelim ki 750 bin TL’ydi şimdi 3 milyona çıkmış, doğal olarak ta planladığımız bazı şeyleri maalesef gerçekleştiremiyoruz. 

BAŞKAN DEMİR’DEN YENİ YIL MESAJI

2022’ de yaşanan olumsuz koşulların Türkiye’de Dünya’da bir daha geri gelmemesi dileğinde bulunan Başkan Demir; “2022 Türkiye ve Dünya için hiç iyi bir yıl olmadı. Ama 2023 yılının mutlaka iyi bir yıl olmasını diliyorum. Biz Ardahan Belediyesi olarak 2023’e çok hazırlıklıyız. Çünkü bu işler rahmetli babamın bir lafı vardı ‘’yokuşun dibinde ata arpa kar etmez’’ siz kışlık yakacağınızı yazın gezerken hazırlamazsanız kışın soğuktan donarsınız. Dolasıyla da biz hazırlıklıyız. 2023’ e Belediye olarak çalışanlarımız olarak meclisimiz olarak tam kadro çok hazırlıklıyız. Belediye personeli ve şahsım, Meclis üyelerim rahat uyumayız. Uyurken bile acaba bir yerde su mu patladı, aybaşında akaryakıtın parası ne olacak, maaşlar ne olacak, işte önümüzdeki sezon bu işi yapacağız, bunun kaynağını nerden buluruz. Ardahan Belediyesi olarak çalışma arkadaşlarımız ile birlikte 2023- 2024-2025 yılına hepsine hazırlıklıyız. Diliyoruz ki 2022’ de yaşanan olumsuz koşulların Türkiye’de Dünya’da bir daha geri gelmemesi ve kamu adına sorumluluk almış olan en baştan en alta kadar çok dikkatli ve hazırlıklı olmaları lazım. Hazırlıksız olursanız bir rüzgar bile sizin evi dağıtır ama hazırlıklı iseniz çadırı iyi kurmuşsanız fırtınada esse bize bir şey olmaz. Size de iyi yıllar diliyorum, aracılığınızla bu güzel kanala çok güzel hizmetler yapıyorsunuz Ardahan nüfusu küçük olabilir ama unutmayın Türkiye’nin kilidi Ardahan’dır” diye konuştu.

Belediye Başkanı Faruk Demir, toplantı sonunda gazetecilere hediye takdim ederek, hatıra fotoğrafı çektirdi.


1

VALİLİKTEN ÇEVRE TEMİZLİĞİ SEFERBERLİĞİ

2

Kura Spor sahasında grup liderine farklı mağlup oldu

3

Başkan Budak, Göle Kadın Kooperatifi toplantısında katılımcılara projelerini aktardı

4

Ardahan’da pompalı tüfekle çevreye rastgele ateş açan şahıs etkisiz hale getirildi

5

Başkan Faruk Demir, kimse verdiği oydan pişman olmayacak