Başkan Alihanoğlu: “Esnafımız yüksek gelen faturaları ödeyemez durumda”

Ardahan Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İskender Alihanoğlu, esnafın zor zamanlar geçirdiğini ifade ederek, gelen faturaları ödeyemediğini söyledi.

EKONOMİ 7.12.2022 17:56:00 0
Başkan Alihanoğlu: “Esnafımız yüksek gelen faturaları ödeyemez durumda”

HABER: ŞENOL KİRMAN

Ardahan’da geçtiğimiz yıla oranla yüksek gelen faturalar esnafın ve vatandaşın belini büküyor. Yılbaşından bugüne doğalgaza yüzde 110 oranında zam yapılırken, elektriğe yüzde 85 zam yapıldı.

Ardahan Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İskender Alihanoğlu, esnafın zor zamanlar geçirdiğini ifade ederek, gelen faturaları ödeyemediğini söyledi.

Başkan Alihanoğlu, “Elektrik ve doğalgaz faturaları aylara göre katlanarak geldi bu fiyat artışı esnafımızı mağdur ediyor. Doğalgazda, elektrikte önceki yıla oranla 4-5 katı faturalar gelmesi, sigorta, vergi ve kira giderleri esnafımıza büyük bir yük olmuş durumda. Geçtiğimiz yıl 400 TL gelen doğalgaz faturası bu yıl 1500 TL geliyor. Devletimizin mutlaka esnafa doğalgaz ve elektrik indirimi yapması gerekiyor” dedi.

Yılın 8 ayı doğalgaz kullanmak zorunda olan Ardahanlı esnafın ve vatandaşın gelen yüksek faturalar karşısında zor duruma düştüğünü ifade eden Başkan Alihanoğlu şunları söyledi; “Ardahan’da bugünlerde yaz turizminin sonlandığı, kış turizminin henüz başlamadığı bir dönem yaşıyoruz. Yaz mevsiminin bitmesiyle emekliler, batı illerinde yaşayan gurbetçilerimiz ilimizden gitmişlerdir. Geçtiğimiz yıllara göre Ardahan’da henüz tam anlamıyla kış yaşanmıyor. Karın yağmaması nedeniyle kış turizmi başlamadı. Biz bu ayları kısır ay diye nitelendiriyoruz. Bu kısır aylarda karın yağmadığı, kış turizminin başlamadığı, Çıldır Gölünün donmadığı ve Kayak Tesislerinin çalışmadığı bir dönem içerisindeyiz. Bu vesileyle dışarıdan ilimize gelen olmadığı için esnafımızın zor günler yaşadığı bir dönemdeyiz. Yaz turizminin bitimiyle beraber bir yavaşlama oldu. Esnaflarımızdan bize gelen bazı şikayetleri var. Elektrik ve doğalgaz faturaları aylara göre katlanarak geldi bu fiyat artışı esnafımızı mağdur ediyor. Doğalgazda, elektrikte önceki yıla oranla 4-5 katı faturalar gelmesi, sigorta, vergi ve kira giderleri esnafımıza büyük bir yük olmuş durumda. Geçtiğimiz yıl 400 TL gelen doğalgaz faturası bu yıl 1500 TL geliyor. Bazı esnaflarımıza 7000-8000 TL doğalgaz faturası geldi. Bunun yanında elektrik faturası var. Çoğu esnafımız, bu faturaları ödeyemez durumda. Gelen yüksek faturalar esnafımızın belini büktü. Esnafımızın giderleri artıyor gelirleri azalıyor. Esnafımız ürün artışlarında vatandaşlarımız kadar mağdur oldu. Çünkü vatandaşlarımızın alım gücü azaldığı için esnafımızın işleri azaldı. Zaten ulusal marketler, esnafımızın belini kırıyor. Ulusal marketlere karşı esnafımıza en büyük destek vatandaşlarımızdan gelmesi lazım. Vatandaşlarımız, alışveriş yaparken kendi kanından kendi canından olan yerel esnafını tercih etmesi gerekiyor. Siftah etmeyen esnaflarımız var, her meslek dallarıyla görüşmeler yapıyoruz herkes aynı durumdan rahatsız. Devletimizin mutlaka esnafa doğalgaz ve elektrik indirimi yapması gerekiyor. Aksi takdirde esnafımız kepenk kapatmaya gidebilir” diye konuştu.


1

Otomobilde, sevdiği şarkıları dinleyerek gezme hayali gerçekleşti

2

MİLLET BAHÇESİ, ARDAHAN’A HAYAT VERECEK

3

VALİ ÇİÇEK: “UNESCO JEOPARK STATÜSÜ ALMAK İSTİYORUZ”

4

Jandarmadan JASAT Mercek-6 operasyonu

5

Çıldır’da 19 Mayıs etkinlikleri düzenlenecek