BAŞKAN TAŞTAN: BÖLGEYE YAKIŞIR BİR VİZYON HAZIRLIĞI YAPIYORUZ

Ardahan Kent Konseyi Başkanı Burak Taştan, ?Türkiye Kent Konseyleri Birliği dönem Başkanlığı bizim için büyük önem arz ediyor. Bu bölgeye yakışır bir şekilde vizyon hazırlığı yapıyoruz? dedi.

GÜNCEL 15.04.2021 13:35:27 0
BAŞKAN TAŞTAN: BÖLGEYE YAKIŞIR BİR VİZYON HAZIRLIĞI YAPIYORUZ

ŞENOL KİRMAN

Ardahan Kent Konseyi Başkanı Burak Taştan, ?Türkiye Kent Konseyleri Birliği dönem Başkanlığı bizim için büyük önem arz ediyor. Bu bölgeye yakışır bir şekilde vizyon hazırlığı yapıyoruz? dedi.

Türkiye Kent Konseyleri Birlik Başkanlığı ilk defa büyük şehir statüsünde ki kentlerden il statüsünde ki kent olan Ardahan´a geçiyor. Türkiye´nin en küçük kentlerinden biri olan Ardahan´da bir ilki gerçekleştiren Ardahan Kent Konseyi Başkanlığı yaptığı projelerle adını ön plana çıkartarak Türkiye Kent Konseyleri Birliğinin dönem başkanlığını devralıyor.

Ardahan Medya Gazetesi´ni ziyaret eden Ardahan Kent Konseyi Başkanı Burak Taştan, Türkiye Kent Konseyleri Birliği dönem başkanlığının Kasım ayında Ardahan Kent Konseyi Başkanlığı´na devredileceğini söyledi.

VİZYONUMUZ VAR, BUNU DOĞUDAN PARLATACAĞIZ

Kent Konseyleri Birliğinin dönem başkanlığının ilk defa büyük şehir statüsünde ki kentlerden il statüsünde ki kentlere geçtiğini aktaran Başkan Taştan, ?Bu bizim için büyük önem arz etmektedir. Doğu ve Kuzey Doğu Anadolu´da başka bir kent dönem başkanlığı yapmamıştır. Bölgesel anlamda tektir. Türkiye Kent Konseyleri Birliği´nin dönem başkanlığını Kasım ayında devralıyoruz. 1 yıl dönem başkanlığı yapacağız. Biz bu bölgeye yakışır bir şekilde vizyon hazırlığı yapıyoruz. Birliğin kuruluş amacı şu, doğusundan batısına kent konseylerinin iletişim ağı olarak kurulmuş. Birde kurulmayan açılmayan belediyelerde lobicilik yaparak orada kurulmasını sağlamak yönetmeliklerinde, çalışma alanlarında ki eksiklikler için de Ankara nezdinde lobiler yapmak. Birlik başkanlığı benim hedefimdi. Rozetim olsun diye hedefim değildi. Bizim ortaya koymamız gereken bir vizyon var ve bunu doğudan parlatacağız? dedi.

Görevde oldukları günden beri belirli çalışma alanı dahilinde bir takım çalışmalar yaptıklarını belirten Başkan Taştan, ?Sivil Toplum Örgütleri pandemi sürecinden etkilendi. Kent Konseylerinin işleyişini olumsuz manada etkiledi. Pandemi koşullarına uygun farkındalık çalışmalarını yaptık yapmaya da devam ediyoruz. Şuan Fransa Büyükelçiliğinin desteklediği bir fırsat eşitliği başlığı altında kadına yönelik bir proje çalışmamız var. Biz çalışmalarımızı genelde proje odaklı finans kaynağı bulma yönünde yürütmeye devam ediyoruz. Kentimizde alanında çalışılması gereken konularla ilgili gerek yerel yönetimimizle gerek kamunun diğer alanları ile temel bileşenlerimiz olan sivil toplum örgütleri ile kentimize dair etkin çalışmalar yürütmeye devam edeceğiz. Tabi Türkiye Kent Konseyleri Birliğinin de bu anlamda Avrupa Birliği programları olmak üzere şuan 4 tane proje hazırlığı bitmiş sunulmuş çalışmaları var. Ardahan´ımız bu çalışmaların tamamında yer alıyor? diye konuştu.

BİZE VERİLEN BU GÖREV YAPILAN ÇALIŞMALARIN SONUCUDUR

Ardahan´ın göç veren bir kent olduğunu sürekli dile getirdiklerini aktaran Başkan Taştan şöyle devam etti; ?Ardahan genç nüfusun metropollere ağırlıklı olarak gittiği bir kent. Ciddi bir insan kaynağı yaşıyoruz burada. Başka kentlerde insanlar belirlediği alanlarda gidip kendileri kent konseyleri mecrasında çalışmalar yapıp bunu ilgili mecralara iletirken, biz burada davet ediyoruz, lütfen gelin bu alanda çalışmalar yapalım diyoruz. Süreci diri tutmaya çalışıyoruz, buna rağmen bu aksaklıkları sivil toplum kuruluşlarının tamamı bu süreçten olumsuz etkileniyorlar. Genç nüfusun gittiği ağırlıklı olarak orta yaş nüfusunun kaldığı kentte, sivil toplum çalışmaları biraz sekteye uğrayabiliyor. Ama biz 2014 yılından görevde olduğumuz süreden beri hiç bunlara sığınmadık, bunları bahane olarak görmedik. Dışarıdan birilerinin fark etmesinin sebebi bir çalışma yapmanızdan dolayıdır, etkinlikleriniz dikkat çekmiştir, ilgi çekmiştir siz orada belli bir noktaya gelmişsinizdir. Kent konseyinin bütün bileşenlerinin böyle bir başarısı var. Hiç kimse bizim kara kaşımıza kara gözümüze meraklı değil. Siz burada hiçbir şey yapmayacaksınız birileri fak edecek hadi sen gel birliğin öncü üyesi ol sonra yürütme kurulu üyesi ol sonrada seni ben dönem başkanı yaptım. Bazı kesimler dışarıdan kent konseyi ne yapıyor diyebilir bu çok normal. Ama bize verilen bu görev yapılan çalışmaların sonucudur. Bunda sivil toplum örgütlerinin payı var, hiçbir zaman desteklerini esirgemeyen basının payı var, bütün bileşenlerimizin payı var. Biz bundan sonrada hem yerelde ki çalışmalarımızı pandemi sürecine rağmen tüm hızıyla devam ettireceğiz. En etkin şekilde hayata geçireceğiz? ifadelerini kullandı.

GENELİN GÜCÜNÜ YERELE AKTARACAĞIZ

Genelin gücünü yerele aktarmakla ilgili bir sürecin içerisinde olduklarını vurgulayan Taştan, ?Geçtiğimiz ay Türkiye Kent Konseyleri Birliğinin toplantısını Ardahan´da yapmıştık. Buradaki o ilişkiler yumağı Ardahan´ın tarımına çiftçisine önemli katkıda bulunacaktır. Kavılca buğdayı bugün ETİ gibi Türkiye´nin güçlü sermaye sahibi değerli bir firmanın masasında. Proje olarak çalışıyorlar, yerelde hem sosyal sorumluluk projesi yapacaklar hem de üretimin arttırılmasına yönelik çiftçi desteklemeleri yapacaklar. Buna biz köprü olduk. Genelin gücünü yerele aktarmak diyoruz ya böyle bir şey. Coğrafi işaret tescili alan ürünlerimiz var bizim. İçi dışı kırmızı elma, Posof fasulyesi yine kavılca buğdayı başta olmak üzere balımız var. Birde değerlendirme aşamasında olan ürünlerimiz var. Ankara Kent Konsey Başkanımız aynı zamanda Ankara Ticaret Odası vekilinin Ankara Ticaret Odasının Anadolu´nun değerleri diye çok güçlü alt yapıları var. Yani bu Anadolu´da ki coğrafi tescili almış ürünlerin pazara açılması ve tanıtıma açılması için başkent merkezinde hem Avrupa Birliği tescil sürecinin başlatılması hem de dünya pazarında yerel pazarda bir yer bulması için Ankara Ticaret Odası ile protokolün adımları atıldı. Coğrafi işaret almış değerlerimizi ticarete açmazsak bunu geliştirmezsek eğer bu sadece tescil almış bir ürün olarak kalır? diye konuştu.      


1

Posof Belediyesinin güncel borcu belediye binasına asıldı

2

Temizlik ekibinden başkan Demir’e hayırlı olsun ziyareti

3

Şehirlerarası Otobüs Terminali denetlendi

4

Milletvekili İncesu’ya mecliste önemli görev

5

Çıldır Gölü'nde kutupları aratmayan görüntüler