Baro Başkanları Toplantısına, avukata yönelik şiddet damgasını vurdu

TBB’nin düzenlediği 52’nci Baro Başkanları toplantısına, avukata yönelik şiddet damgasını vurdu.

GÜNCEL 25.09.2023 16:00:00 0
Baro Başkanları Toplantısına, avukata yönelik şiddet damgasını vurdu

52. Baro Başkanları Toplantısı, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, Yönetim Kurulu üyeleri ve Baro Başkanlarının katılımıyla gerçekleştirildi.

TBB’nin düzenlediği 52’nci Baro Başkanları toplantısına, avukata yönelik şiddet damgasını vurdu. Toplantıda avukata yönelik saldırıların, yurttaşın savunma hakkına yönelik saldırılar olduğu belirtilerek 27 Eylül 2023 Çarşamba günü eş zamanlı olarak Türkiye’nin 81 ilinde adliyeler önünde Barolar tarafından basın açıklamaları yapılacağı bildirildi.

Ardahan Baro Başkanı Av. Murat Yolcu, Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından düzenlenen 52. Baro Başkanları Toplantısına katıldı. Toplantı sonunda sonuç bildirgesi yayınlandı.

27 EYLÜL 2023 ÇARŞAMBA GÜNÜ AVUKATA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI ORTAK EYLEM YAPILACAK

52. Baro Başkanları Toplantısı ardından yayınlanan sonuç bildirgesinde, avukata yönelik şiddetin temelinde, avukatın mesleki faaliyetleri ve bu kapsamda, görevlerini yaparken müvekkilleriyle özdeşleştirilmeleri yahut savunma hakkının etkin kullanılması için mücadele ederken bu görevin ifasını önleme niyeti yer aldığı ifade edildi. 

Bildirgede, “Türkiye Barolar Birliğinin; avukata yönelik şiddetle ilgili olarak 4 Nisan 2022’de TBMM’ye, 8 Temmuz 2022’de Adalet Bakanlığına yapmış olduğu başvurularda dile getirilen; Konunun öncelikli gündem maddesi haline getirilmesidir. Meclis Araştırma Komisyonu kurulması, zorunlu tedbirlerin derhal alınması ve mevzuat çalışması yapılması şeklindeki açık, somut, net talep ve önerilerinin bir an evvel karşılanması, avukatlar için olduğu kadar yurttaşların savunma hakları için de zorunludur. Çünkü avukata yönelik saldırı, yurttaşın savunma hakkına yönelik saldırıdır. Bu kapsamda haklı taleplerimizi bir kez daha dile getirmek üzere; 27 Eylül 2023 Çarşamba günü, meslektaşımızın katlediği Bodrum’da Baro Başkanları ve meslektaşlarımızla yürüyüş yapılarak, ortak basın açıklaması gerçekleştirilecektir. Eş zamanlı olarak Türkiye’nin 81 ilinde adliyeler önünde Barolar tarafından basın açıklamaları yapılacaktır.” denildi.

Sonuç bildirgesi şu ifadelerle tamamlandı: “Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğü’nün 104. ve 105. maddeleri uyarınca Meclis araştırması açılması, konuyla ilgili komisyon kurulması talebi Türkiye Büyük Millet Meclisine yeniden iletilecektir. Türkiye Barolar Birliğinin Adalet Bakanlığına sunduğu öneriler kapsamında, gerekli düzenlemelerin hayata geçirilmesi için tekrar girişimde bulunulacak ve ısrarlı şekilde takip edilecektir. Avukata yönelik şiddetin engellenmesiyle ilgili farkındalık kampanyası yürütülecektir. 180 bin avukat, Barolarımız ve Türkiye Barolar Birliği; avukata yönelik şiddetin normalleşmesine izin vermeyecek, ortak mücadeleyi sonuna kadar sürdürecektir.”

 

ŞENOL KİRMAN/ARDAHAN MEDYA


1

VALİLİKTEN ÇEVRE TEMİZLİĞİ SEFERBERLİĞİ

2

Kura Spor sahasında grup liderine farklı mağlup oldu

3

Başkan Budak, Göle Kadın Kooperatifi toplantısında katılımcılara projelerini aktardı

4

Ardahan’da pompalı tüfekle çevreye rastgele ateş açan şahıs etkisiz hale getirildi

5

Başkan Faruk Demir, kimse verdiği oydan pişman olmayacak