AYVAZOĞLU, İKİNCİ PROJESİNİ AÇIKLADI

Cumhuriyet Halk Partisi Ardahan milletvekili aday adayı Dr. Cemalettin Ayvazoğlu, ikinci projesini açıkladı.

GÜNCEL 28.03.2023 17:34:00 0
AYVAZOĞLU, İKİNCİ PROJESİNİ AÇIKLADI

Cumhuriyet Halk Partisi Ardahan milletvekili aday adayı Dr. Cemalettin Ayvazoğlu, ikinci projesini açıkladı.

Milletvekili aday adayı Ayvazoğlu, aday gösterilmesi ve seçilmesi halinde hayata geçireceği projeleri gazetemiz aracılığı ile kamuoyuna duyuruyor.

Ayvazoğlu, Ardahan için hazırladığı ikinci projesi olan Ardahan Hayvan Hastanesi projesinin detaylarını paylaştı.

ARDAHAN HAYVAN HASTANESİ PROJESİ
Ardahan ve yöresi, süt, süt ürünleri ve et üreticiliği açısından Türkiye sınırları içerisinde önemli bir yere sahiptir. Türkiye genelinde büyükbaş hayvancılığının yaklaşık %3’ü Ardahan’da yapılmaktadır. Hayvancılık yöre halkının hem en önemli gıda kaynağı hem de en büyük ekonomik girdisini oluşturmaktadır. Ardahan yöresi sığırcılık açısından zengin mera, otlak ve yaylara sahip olduğundan yöre halkının bu tarım ve hayvancılık sektöründe olması ile sonuçlanmıştır. Ardahan ve ilçelerinde, koyun yetiştiriciliği yaygın iken son 50 yıl içerisinde azalmış, yerini süt bakımından daha verimli olan büyükbaş hayvancılığa terketmiştir. Özellikle kültür ırkları ile yapılan melezleme yörede Yerli ırklarla göre verim performansı yüksek olduğundan tercih edilmektedir. Ardahan’da süt ve süt ürünleri üretimi besi sığırcılığına göre daha fazladır. 
Ardahan; Çıldır, Damal, Göle, Hanak ve Posof olmak üzere 5 İlçe, 1'i İl Belediyesi, 5'i İlçe Belediyesi ve 1 Belde Belediyesi (Köprülü) olmak üzere 7 belediye, 227 köy, 39 mahalle ve 126 bağlı bulunmaktadır. Ardahan ilinin toplam nüfusu 98,335 olup, İl olduğu 1992 yılından beri göç vermektedir. Genel geçim kaynağı Tarım ve Hayvancılık olan Ardahan’da iş imkânlarının azlığı, yapılan tarım ve hayvancılık faaliyetlerinde yetersizlik olması, göçü tetiklemektedir. 
Yapılması planlanan hayvan hastanesi ile bölgede hali hazırda yapılan hayvancılık girdilerinin artırılması, masrafların azaltılarak yetiştiricilerin karlılığının artırılması ve yeni iş imkânlarının oluşturulmasıyla geriye göçün başlanması beklenmektedir. Ayrıca bu hastane ile Üniversitemiz bünyesinde bulunan Laborant ve Veteriner Sağlık Programı öğrencilerine de eğitimlerinde destek vermesi planlanmaktadır.

HAYVAN HASTANESİNİN KURULMASININ NEDENLERİ
1-Ardahan ilinde Tarım İl Müdürlüğü verilerine göre 450 bin adet büyükbaş, 130 bin adet küçükbaş hayvan bulunmaktadır. Bu hayvanların verim kayıpları yapılan araştırmalarda çok yüksek rakamlara ulaştığı görülmektedir. 2019 yılında Ardahan ve ilçelerinde yapılan büyükbaş hayvanların metabolik hastalıkları sebebiyle günlük 76.193 TL günlük zarar olduğu bildirilmiştir (Ayvazoğlu 2020).
2- Tarım İl Müdürlüğü verilerine göre, son 1 yıl içerisinde 2638 adet hayvanın hastalıklardan veya aşı uygulanması sonucu ölümünden kaynaklı tazminat ödendiği bildirilmiştir.
3-Ardahan il ve ilçelerinde toplam 20 adet Veteriner Kliniği olduğu ve bu kliniklerde Röntgen, Ultrason, hatalıkların tespiti için gerekli laboratuvar gibi cihazların bulunmadığı görülmüştür.
4-Ardahan, uluslararası gümrük kapılarına sahip olup 2 adet karayolu ve 1 adet demir yolu gümrük kapısı vardır. Bu nedenle sınırlar kapalı dahi olsa hastalıkların kontrol altına alınması ve hastalıkların belirlenmesi gerekmektedir.
5-Üniversitemiz bünyesinde bulunan Laborant ve Veteriner sağlık programı öğrencilerinin klinik dersleri için alan bulunmaması.

HAYVAN HASTANESİNİN HEDEFLERİ 
1-Uluslararası düzeyde eğitim-öğretim vermek ve kaliteli hizmet üretmek,
2-Bölgedeki hayvan ölümlerinin önüne geçmek,
3-Yeni doğan ölümlerinin önüne geçilerek karlılık artırtılacak ve yurtdışına olan bağımlılık azaltılacaktır,
4-Verim açısından bölge hayvanının gelişimine katkı sunmak,
5-Et ve süt üretimindeki karlılık ile yeni iş imkanlarının açılması teşvik edilerek, geri göçün başlanmasına katkı sunmak,
6-Aşırı ve yanlış ilaç kullanımı engelleyerek ülke ekonomisine katkı sunmak,
7-Üniversite-Şehir arasındaki ilişkiyi güçlendirmek,
8-Üniversitemizin alt yapısını güçlendirmek. Bu amaçla yapılacak olan Hayvan Hastanemizin 50 yıla hitap edebilecek nitelikte geliştirmek.
9-Üniversitemiz öğretim üyelerinin ulusal ve uluslararası hakemli dergilerde yayın yapmasını sağlamak,
10-Üniversitemiz, öğretim üyelerinin ulusal ve uluslararası kuruluşlarca desteklenen proje üretimini sağlamak,
11-Fakültemize bağlı uygulama ve araştırma merkezlerinin (Eğitim Araştırma ve Uygulama Çiftliği,  Süt ve Süt Ürünleri Ünitesi, Teşhis ve Analiz Laboratuvarı), bölgenin ve  yörenin ihtiyaçlarını karşılamada daha etkin çalışmasını sağlamak,
 


1

Hanak hayvan pazarında temizlik ve onarım çalışmaları başladı

2

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünden gazetemize teşekkür

3

ARÜ mezuniyet töreni tarihi belli oldu

4

Milli sporcu Avrupa’da madalya peşinde

5

Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Evliyaoğlu: Arıcılık Çalıştayı’ndan dışlandık