AYVAZOĞLU, BEŞİNCİ PROJESİNİ AÇIKLADI

Cumhuriyet Halk Partisi Ardahan milletvekili aday adayı Dr. Cemalettin Ayvazoğlu, beşinci projesini açıkladı.

GÜNCEL 4.04.2023 13:37:00 0
AYVAZOĞLU, BEŞİNCİ PROJESİNİ AÇIKLADI

Cumhuriyet Halk Partisi Ardahan milletvekili aday adayı Dr. Cemalettin Ayvazoğlu, beşinci projesini açıkladı. Milletvekili aday adayı Ayvazoğlu, aday gösterilmesi ve seçilmesi halinde hayata geçireceği projeleri gazetemiz aracılığı ile kamuoyuna duyuruyor. Ayvazoğlu, Ardahan için hazırladığı “Ardahan’da Tarımsal Sulama ile Verim Artıyor, Çiftçimiz Daha Fazla Kazanıyor”projesinin detaylarını paylaştı.

“Ardahan’da Tarımsal Sulama ile Verim Artıyor, Çiftçimiz Daha Fazla Kazanıyor”
Türkiye’nin kuzey doğusunda yer alan Ardahan ilinin ekonomisi genel olarak tarıma ve özelde ise hayvancılığa dayanmaktadır.  İlin yüzölçümü 503.551 ha olup, il genelinde tarıma elverişli alan ise 84.250,8 ha (%17)’dır. Uygun olmayan iklim şartları nedeniyle bitkisel üretim yem bitkileri ve tahıl dışındaki üretim sahalarında verim açısından son derece düşüktür. Ardahan ili tahıl ekim alanı (34.460,66 ha), toplam ekilen alan (84.250,8 ha) içerisinde %40,9 ile en fazla paya sahiptir.
Ardahan genelinde hububat üretimi içinde ekim alanı en fazla olan arpadır. Daha sonra buğday gelmektedir. Bölge ekolojisine uygun olan en önemli endüstri bitkisi patatestir ancak son yıllarda patates üretiminde de azalma görülmektedir. İlde yıllar arasında yem bitkilerinin üretim miktarlarında dalgalanmalar görülmektedir. Özellikle fiğ üretimi 2003 yılından sonra hızlıca artmış, 2010 yılında önemli bir düşüş göstermiş fakat 2012 yılında 74.182 ton’a yükselmiştir. Benzer durum tahıl üretiminde de meydana gelmiştir. 2012 yılı tahıl üretimi 30182 ton’dur. İl genelinde ticari olarak yetiştiriciliği yapılan tek meyve elmadır.
Çiftçilerimiz bilinçli olarak modern sulama araç ve gereçleri kullanmaları halinde etkin ve verimli sulama yapabilmeleri mümkündür. Ayrıca tarım alanlardaki çiftçilerimiz küresel iklim değişikliğinin neden olabileceği kuraklıktan, modern basınçlı sulama sistemlerinin kullanımının yaygınlaşması halinde daha az etkilenecektir. Bitkilerin normal gelişmesi için gerekli olan fakat doğal yağışlarla karşılanamayan suyun, bitkinin istediği miktarda ve uygun yöntemle toprağa yapay olarak verilmesine sulama denir. Sulama sistemi ise suyun kaynaktan alınarak sulanacak alana iletilmesi ve dağıtılması için gerekli yapı, araç ve makinaların bütünüdür. Tarımsal sulamalarda yerüstü veya yeraltı su kaynaklarının korunması amacıyla randımanlı bir sulama yöntemi uygulanmalıdır.
Bitkiler, tarla kapasitesi ile solma noktası arasında bulunan sudan yararlanabilirler. Toprakta bitki gelişmesine en uygun kullanılabilir su seviyesinin % 25 ile % 75 arasında olması gerekmektedir. Sulamalarda esas; toprakta bulunan suyun bitkinin etkili kök derinliğinde tarla kapasitesine getirilmesidir. Etkili kök derinliği bitkilerin topraktaki suyun yüzde seksenini aldığı derinliktir. Toprakta suyun etkili kök bölgesi derinliğine ulaşıp ulaşmadığı nem kontrol çubuğuyla kontrol edilerek anlaşılır. Toprağa ancak depolayacağı kadar su verilmelidir. Bundan fazla su verilirse bitki köklerinin ulaşamayacağı derinliğe sızar ve bitki bu sudan yararlanamaz.
Yapılacak olan proje ile Ardahan ilinin doğal kaynakları, nehirleri ve derelerinden faydalanılarak yapılan üretimin kalite ve kapasitesinin artırılması amacı ile Tarımsal Sulama destekleri verilerek bölge ekonomisinin kalkınması sağlanacak ve oluşan katma değer nedeni ile çitçilerimiz daha fazla ekonomik gelir kazanmaları sağlanılacaktır. Ayrıca bu durumun; ekonomik sebepler doğrultusunda oluşan göçün azalmasına hatta geri göçün başlamasına da yol açacağı düşünülmektedir.


1

ATSO’da Mesleki Yeterlilik Belgesi Sertifika töreni düzenlendi

2

Çamlıçatak Köyünde hayvanlar su içsin diye yürüyüş yolu yapıldı

3

Doğu Yılmaz’a vitrin maçı

4

Çiftçiler, TARSİM Sigortası Hakkında Bilgilendirildi

5

Yangınları önlemek için ormandaki çöpler toplandı