AYVAZOĞLU, ALTINCI PROJESİNİ AÇIKLADI

Cumhuriyet Halk Partisi Ardahan milletvekili aday adayı Dr. Cemalettin Ayvazoğlu, altıncı projesini açıkladı

SİYASET 5.04.2023 14:33:00 0
AYVAZOĞLU, ALTINCI PROJESİNİ AÇIKLADI

Cumhuriyet Halk Partisi Ardahan milletvekili aday adayı Dr. Cemalettin Ayvazoğlu, altıncı projesini açıkladı. Milletvekili aday adayı Ayvazoğlu, aday gösterilmesi ve seçilmesi halinde hayata geçireceği projeleri gazetemiz aracılığı ile kamuoyuna duyuruyor.
Ayvazoğlu, Ardahan için hazırladığı altıncı projesi olan “Ardahan Seraları ile Kendine Yetiyor” projesinin detaylarını paylaştı.

ARDAHAN, SERALARI İLE KENDİNE YETİYOR
Ardahan ilinin yüz ölçümü 503.551 ha olup, il genelinde tarıma elverişli alan ise 84.250,8 ha (%17)’dır. Buna rağmen meyve ve sebzesini yüksek maliyetler ile dışarıdan alan Ardahan halkı taze meyve sebzeyi tüketememektedir. Yapılacak olan proje kapsamında 300-1000 m2 arasında yapılacak olan %70 devlet destekli seralar ile Ardahan kendi meyvesini ve sebzesini kendisi üretecek, daha ucuza mal edecek ve sağlıklı taze ürünler ile beslenmenin keyfini sürecektir.  
Modern sera yatırımlarında sera tipinin ve büyüklüğünün belirlenmesi, üretimdeki başarı ve arzulanan kalitenin yakalanması yanında, yatırımın geri dönüşü açısından da belirleyici faktörlerden birisidir. Sera yatırımına başlarken ilk aşamada minimum ekonomik büyüklüğün, yatırımın planlanmasında da hedeflenen büyüklüğün göz önünde bulundurulması gerekir. 
Yatırımın optimum büyüklüğünü belirleyen faktörler şunlardır:     
a) Elektrik, su, yol, merkezi ısıtma, bilgisayar gibi, temel ve ortak yatırımlar, alan küçüldükçe m2 yatırım maliyetini büyük çapta arttırır. Bu da yatırımın geri dönüşünü güçleştirir. Hedeflenen optimum büyüklüğe ulaşıldıktan sonra ise saha artışının m2 yatırım maliyetine etkisi minimal düzeyde olup, yatırımın boyutuna karar vermede Pazar imkanları ve işletmecilikte başarıyı belirleyen diğer faktörler öne çıkmaktadır.
b) Projenin büyüklüğü, işletme giderlerini de ciddi anlamda etkileyen bir faktördür. İyi bir üretim kadrosu yanında, teknik kadro ve destek hizmetlerinden oluşan Genel Yönetim giderleri de optimum işletme büyüklüğünü zorunlu kılar.
Yatırım maliyetleri göz önüne alındığında modern cam veya plastik sera işletmelerinde minimum büyüklük 25-30.000 m2 kapalı alan olarak düşünülmelidir. Optimum işletme büyüklüğü ise işletme ve pazarlama maliyetlerini optimize etmek bakımından çiçekte 60 ila 100.000 m2, sebzede 100 - 250.000 m2 arasında düşünülebilir. Ancak optimum büyüklük tek başına yatırımın büyüklüğü olarak ele alınmamalıdır. Üretim planlamasında da üretimin optimize edilmesi düşünülmelidir. Örneğin 50.000 m2’ lik bir alanla birim alana yatırım tutarı minimize edilmiş olabilir, ancak bu alan üretim planlamasında, biraz çiçek, biraz saksılı bitki, biraz fide, biraz sebze şeklinde bölünürse üretimin ve pazarlamanın optimizasyonundan bahsedilemez. Ürün deseni oluşturulurken üretim ve pazarlama kolaylığı göz önünde tutulmalıdır.
SERA YAPILACAK YERİN SEÇİLMESİ
1- Sera yapılacak arazi seçilirken muhtemel genişlemeler dikkate alınarak arazi büyüklüğü saptanmalıdır. 
2- Satın alınan arazi üzerinde, ilk aşama yatırıma başlanırken projenin genişlemiş haline göre planlama yapılmasına ve yerleşimin buna göre oluşturulmasına dikkat edilmelidir. 
3- Isıtma, sulama sistemlerinin alt yapısı ve yerleşimi projenin son haline göre yapılmadığı takdirde, genişleme halinde aynı yatırımı tekrarlamak gerekebilir. Bu durumda genişlemenin maliyet avantajlarından istifade edilemeyecektir. 
4- İlk ünitelerin yerleştirilmesinde arazinin bir köşesinden yatırıma başlamak yerine, projenin bütününe uygun bir alandan başlanmalıdır. 
5- Isı santralı ve su depoları gibi merkezi üniteler mümkün mertebe arazinin ortasına yakın yerleştirilmelidir. Bu ünitelerin genişlemesine uygun bir yerleşim ve büyüme için gerekli alanların bırakılması çok önemlidir. Bunun getireceği işletme ve denetim kolaylığı yanında, sulama ve ısıtma hatlarının gereksiz yere büyütülmesinin ve uzatılmasının da önüne geçilmiş olacaktır. 
6- Ofisler ve paketleme ünitesi ise, bu ünitelere giriş çıkış fazla olacağı için yola yakın olmalıdır. Planlama yapılırken seraların kuzey - güney istikametinde yerleştirilmesine ve seraya gölge yapacak yüksek yapıların kuzeyde yer almasına dikkat edilmelidir. Diğer yönlerde yerleştirilmesi zorunlu olan her türlü yapı, tercihan yüksekliğinin 1,5 katı veya en az kendi yüksekliği kadar seradan uzaklaştırılmalıdır. Aksi takdirde bu tür yapıların sera içinde yaratacağı gölge bitki gelişimini ve ürünün kalitesini olumsuz yönde etkileyecektir.
7- Personel giriş çıkış kapısı ile mal ve müşteri giriş çıkış kapıları birbirinden ayrılmalıdır. 
8- Tesviye, drenaj gibi alt yapı çalışmaları bittikten sonra, sera montajına geçilmeden önce toprak sulanıp bir miktar sıkıştırılarak büyük boşluklardan kaynaklanabilecek muhtemel çökmelerin önüne geçilmelidir.
SERA TİPİNE KARAR VERİLMESİ
Sera tipine karar verirken göz önünde tutulması gereken pek çok faktör vardır. Örtü tipi, çatı tipi, konstrüksiyon özellikleri, havalandırma ihtiyacı, oluk altı yüksekliği, tünel genişliği, blok genişliği, sera boyu, rüzgar yükü, kar yükü, bitki yükü, ekipman yükü gibi pek çok faktör sera tipine ve özelliklerine karar verirken dikkate alınmalıdır. Modern Seracılık yatırımlarında sera tipine karar verilirken öncelikle örtü cinsine göre (camplastik-polikarbonat ) sera ayrımı yapılmalı, daha sonra ürün türü, iklim ve özel isteklere göre sera modeline karar verilmelidir.
Sonuç olarak; Ardahan verimli toprakları üzerinde kurulacak seralar ile bölge halkını dışarıya göç nedenlerinden biri olan işsizlikte azalma görülecek ve bölge halkı daha ucuza daha kaliteli ve uzun süre dayanabilen meyve ve sebzelerin tadına varabilecektir.


1

ATSO’da Mesleki Yeterlilik Belgesi Sertifika töreni düzenlendi

2

Çamlıçatak Köyünde hayvanlar su içsin diye yürüyüş yolu yapıldı

3

Doğu Yılmaz’a vitrin maçı

4

Çiftçiler, TARSİM Sigortası Hakkında Bilgilendirildi

5

Yangınları önlemek için ormandaki çöpler toplandı