AVRUPA ÖLÜME TERK EDİYOR BİZ KORUYORUZ

Batı ülkeleri, koronavirüse yakalanan yaşlıları yoğun bakım ünitelerine kabul etmezken Türkiye evde bakıma kadar her türlü imkânı sağlıyor.

24.03.2020 10:30:36 0
AVRUPA ÖLÜME TERK EDİYOR BİZ KORUYORUZ

ŞENOL KİRMAN

Batı ülkeleri, koronavirüse yakalanan yaşlıları yoğun bakım ünitelerine kabul etmezken Türkiye evde bakıma kadar her türlü imkânı sağlıyor.

Avrupa ülkelerinde koronavirüsle mücadelede âdeta yaşlıları ölüme terk eden bir politika izlenirken, Türkiye´de ise yaşlıları korumak için alınan tedbirler sıkı bir şekilde
uygulanıyor.

Tüm dünyayı saran koronavirüs, özellikle yaşlıları ve kronik hastaları etkiliyor. Hastalığa yakalanan 80 yaş ve üzeri ölüm oranı yüzde 14 civarındayken, 30 yaş altı için bu yüzde 0,2´lere düşüyor. Bu kapsamda Avrupa ülkelerinde yaşlılara karşı yapılan davranışlar pes dedirtti. Avrupa´da, yaşlıların bu hastalıktan kurtulması için mücadele etmek yerine, adeta ölüme terk edilen bir politika
izleniyor.

YOĞUN BAKIMA ALINMIYORLAR

Yaşlı nüfusunun fazla olduğu Avrupa ülkelerinde, vaka sayısı da aynı oranda artarken, doktorlar ve hastaneler koronavirüse yakalanan hastalara gereken tedaviyi uygulamada yetersiz kalıyor. Koronavirüsün Avrupa´da en fazla can aldığı İtalya´da kriz yönetimi tarafından hazırlanan raporda, yatak sayısının yetersiz olması sebebiyle 80 yaş ve üstü kişilerin yoğun bakım ünitelerine kabul edilmeyeceği ifade edilmişti. Virüs sebebiyle sağlık sistemi çöken İspanya´da ise yaşlılar başta olmak üzere çok sayıda kişi, hastane koridorlarına yatırılıyor.

TÜRKİYE, TÜM TEDBİRLERİ ALDI

Koronavirüs tehlikesine karşı Avrupa´dan farkını ortaya koyan Türkiye, tek başına yaşayan 80 yaş ve üstü yaşlılar için, sosyal ve evde sağlık hizmetleri takip programını devreye aldı. 65 yaş üstü yaşlılara koruma maskesi ve kolonya dağıtımı yapmaya başlandı. En düşük emekli maaşı, kriz ortamında bin 500 liraya yükseltildi. Yine emeklilerin maaş promosyon ödemeleri de şubeye gitmeden, doğrudan hesaplarına yatırılıyor.

İHTİYAÇLARI EVE GETİRİLİYOR

Ayrıca, İçişleri Bakanlığı tarafından söz konusu hastalığın daha fazla yaşlıya bulaşmasını önlemek için 65 yaş üstü kişiler için sokağa çıkma yasağı getirilmişti. Valilikler aracılığıyla kurulan Vefa Sosyal Destek Grubu, market-fırın alışverişi gibi ihtiyaçlarını evlerine kadar getiriyor. Koronavirüs salgını sebebiyle başta yaşlılar için olmak üzere ?evde kal? uyarısı yapılmaya devam ediliyor.

YAŞLILARIN İHTİYAÇLARI BİR TELEFONLA KARŞILANIYOR!

İçişleri Bakanlığı koronavirüsle mücadele için evlerinde kalmaları istenen yaşlılara Ardahan Valiliği aracılığıyla kurduğu vefa sosyal destek gruplarıyla sahip çıktı. Ardahan´da 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olan vatandaşların ihtiyaçları artık bir telefonla karşılanıyor.

Vefa Sosyal Destek Grubu, 112, 155 ve 156 numaralarına gelen çağrıları değerlendiriyor.

Ardahan´ın Haciali köyünde oturan Turan Kaya, Vefa Sosyal Destek Grubu çağrı merkezini arayarak ilacının bittiğini ve evde gıda maddesinin olmadığını söyledi. Bunun üzerine harekete geçen Vefa Sosyal Destek Grubu ekipleri, Kayan´ın ilaçlarını önce Ardahan Devlet Hastanesinde doktora reçete ettirerek eczaneden temin etti, ardından marketten de gıda malzemesi aldı. Vefa Sosyal Destek Grubu ekipleri, aldıkları bu malzemeleri Turan Kaya´nın evine kadar giderek kapıdan teslim etti.

Vefa Sosyal Destek Grubu, bugüne kadar 112,155 ve 156 numaralarına gelen 300´ün üzerinde çağrıyı değerlendirerek vatandaşların ihtiyaçlarını karşıladılar.


1

Yangınları önlemek için ormandaki çöpler toplandı

2

Öğrenciler bilim fuarında yeteneklerini sergilediler

3

CHP, ÇILDIR BELEDİYE BAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ İÇİN ANAYASA MAHKEMESİNE BAŞVURDU

4

Teknoloji Bağımlılığına Karşı eğitim verildi

5

Kura Nehri yaşam vadisi yaz sezonuna hazır