ATSO TAHKİM VE ARABULUCULUK MERKEZİ KURULDU

Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi (TOBBUYUM) işbirliğiyle ATSO Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi kuruldu.

GÜNCEL 25.12.2023 11:13:00 0
ATSO TAHKİM VE ARABULUCULUK MERKEZİ KURULDU

Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi (TOBBUYUM) işbirliğiyle ATSO Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi kuruldu. 

ATSO Hizmet Binasının 3. katında, ATSO Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi’ne de yer tahsis eden Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası, iş dünyası ve vatandaşların uyuşmazlıklarının sürdürülebilir çözümlere ulaşmasına yardımcı olmayı hedefliyor. 

ATSO Başkanı Çetin Demirci ve Baro Başkanı Murat Yolcu, Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi’nde incelemelerde bulundular.

Burada gazetecilere konuşan ATSO Başkanı Çetin Demirci, ticari uyuşmazlıklarda, işçi-işveren uyuşmazlıklarında, şirket içi uyuşmazlıklarda profesyonel arabulucular ile birlikte hizmet vereceklerini dile getirdi. 

ARABULUCULUĞUN İŞ DÜNYASINA ETKİLERİ

Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi sayesinde ticari uyuşmazlıkların hızlı ve karşılıklı tarafları mağdur etmeyecek şekilde hızlı çözüme kavuşacağını ifade eden Başkan Demirci konuşmasını şöyle sürdürdü; “Arabuluculuk Kanununun yürürlüğe girdiği 2013 yılında toplam 4 uyuşmazlıkta arabuluculuk faaliyeti yürütülmüştür. 2018 yılında iş uyuşmazlıklarında ve devamında ticaret ve tüketici uyuşmazlıklarında arabuluculuğun dava şartı haline gelmesiyle birlikte gelinen aşamada 3 milyondan fazla uyuşmazlıkta arabuluculuk görüşmesi yapılmıştır. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin kuruluş kanunu, üyelerinin yaşamış olduğu hukuki ihtilaflarda üyelerine yardımcı olma yükümlülüğünü TOBB’a yüklemektedir. Bu kapsamda, üyelerimizin hukuki ihtilaflarını çözme konusunda kanunun TOBB’a yüklediği yükümlülüğü yerine getirmek adına 105’e yakın Oda ve Borsa bünyesinde tahkim ve arabuluculuk merkezleri kurulmuştur. Bu merkezlerin kurulma amacı üyelerimizin uyuşmazlıklarını klasik yargıya taşınmadan arabuluculuk sayesinde sulh yolu sonuçlandırmaktır. Bu merkezler bünyesinde, ticari hayata ilişkin banka finans, sigorta, fikri mülkiyet, inşaat hukuku gibi farklı alanlarda uzmanlık eğitimlerini alan uzman arabulucularımız yer aldığından, herhangi bir ticari uyuşmazlıkta alanına hâkim uzman arabulucunun merkezler tarafından sağlanmaktadır. Yılda 1 milyondan fazla uyuşmazlıkla ilgili arabuluculuk görüşmesinin yapıldığı ülkemizde faaliyetin daha kaliteli yürütülmesi için kurumsallaşma çabalarımızı sürdürmekteyiz. Kurumsallaşmanın sağlanması adına ve bu sayede arabuluculukta kalitenin daha yukarılara çıkarılması için ABD ve Avrupa ülkeleri gibi gelişmiş dünya ülkelerinde olduğu üzere arabuluculuk merkezlerinin akreditasyonlarının sağlanması süreçlerini de yürütmekteyiz. Uluslararası ticaretin daha sağlıklı ve daha hızlı işlemesi adına uluslararası uyuşmazlıkların çözümünde arabuluculuğun kullanılması için Birleşmiş Milletler bünyesinde hazırlanan ve taraf olduğumuz Singapur sözleşmesi ülkemizde 11 Nisan 2022 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu sözleşmeye 55 ülke katılmıştır. Singapur konvansiyonu açısından da TOBBUYUM olarak çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Ülkemiz adına, uluslararası ticaret alanında yaşanan uyuşmazlıkların arabuluculuk yolu ile hızlıca çözüme kavuşturulması taraflarda ortaya çıkacak güven duygusunu artıracağı gibi, ticari hayatın devamlılığı da daha sağlıklı bir şekilde sağlanması hem ülkemiz hem de dünya ekonomisine katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

 

ŞENOL KİRMAN/ARDAHAN MEDYA


1

VALİLİKTEN ÇEVRE TEMİZLİĞİ SEFERBERLİĞİ

2

Kura Spor sahasında grup liderine farklı mağlup oldu

3

Başkan Budak, Göle Kadın Kooperatifi toplantısında katılımcılara projelerini aktardı

4

Ardahan’da pompalı tüfekle çevreye rastgele ateş açan şahıs etkisiz hale getirildi

5

Başkan Faruk Demir, kimse verdiği oydan pişman olmayacak