ATATÜRK VE CUMHURİYET

Sevinçliyim Cumhuriyetimizin 99. Yılını görüp, kutladığım için.

GÜNCEL 28.10.2022 11:59:00 0
ATATÜRK VE CUMHURİYET

ATATÜRK VE CUMHURİYET

                                                 EMEKLİ ÖĞRETMEN KAZIM ARICI

       Kimlik kartıma baktığım da adı Kazım Arıcı Baba adı Mehmet Ali , Anne Adı Nazlı, Uyruğu T.C.  Doğumu 01.07.1924. Asıl doğum tarihim 1923’tür. Gururluyum böyle bir günde doğduğum için. Sevinçliyim Cumhuriyetimizin 99. Yılını görüp, kutladığım için.

       Evvela şu hususu belirtmek isterim ki, Atatürk ve Cumhuriyet birbirinden ayrılmaz yüce bir kavramdır. Mutlakiyet ve idaresinden sıyrılıp çıkan Cumhuriyet idaresi insan onuruna yakışan idare şeklidir ki, dünya devletleri arasında bugün varlığını korumaktadır. İstiklal savaşı bitimin de elde avuçta kalan bir avuç Anadolu insanı yoksulluğun yanında cehaletin girdabı içinde yaşamaktaydı. Cehalet öyle bir kara bela idi ki yenilmesi güçtü.  Ne yazık ki, azda olsa bugün dahi izlerine rastlanmaktadır.  Boşuna mı? Kan döküldü bu ülke de, bunu ilk görüp keşfeden o yüce insan, çare arayın diyordu.

     Bir dizi devrimler yapılmıştı. Ama içlerimde biri vardı ki, Türk’ lük için çok önemliydi. O da harf devrimiydi. Türk kültürünün içerisine İran edebiyatı girmişti. Yazım ve çizim hayatımıza Arap harfleri girmişti. Arap harflerinin öğrenilmesi çok zordu ki, bunu başarabilmek ancak yüzde on kişi yapabiliyordu. Oysa bizim aslımız neslimiz Türkoğlu Türk’tü. Bu açmazlıktan kurtulmak gerekiyordu. Türk Milletinin yazgısını değiştirmek için zamanın Milli Eğitim Bakanı olan Mustafa Necati başkanlığın da bir ekip Latin harfleri üzerinde çalışarak bir rapor hazırladılar. Hazırlanan bu raporu birlikte Atatürk’e sundular. Atatürk sevinmişti, yalnız geride kalan devlet zevatı ve bazı Üniversiteler harf devrimine karşı çıkıyorlardı. Sebep şuydu; uzun yıllar Arap harfleriyle yapılan işlemler ciddi bir karışıklık ortaya çıkaracaktı. Bu bakımdan deniyordu ki, aşamalı olarak yeni harfleri kabul edelim. Atatürk’ün cevabı şu idi; devrimlerin aşaması olmaz. Sonradan bir çoğu Atatürk’ü destekledi ve 1928’ de harf devrimi yapıldı. Bir çok çalışmalar ve düzeltmeler yapılarak Latin harfleri kabul edildi. Bugünkü, kullandığımız harfler Latin harfleridir.

Ancak, sorumsuz bir beyefendi insanların gözünün içine baka baka Türk düşmanlığı, Cumhuriyet ve Atatürk düşmanlığını ilan ediyordu. Kabul edilmez bu öneriyi Türkiye’nin son İli Ardahan’dan nefretle kınıyoruz. Son sözüm olarak diyorum ki; kullandığım Türk harfleri sonuna kadar kullanılacaktır.

      Köyümüz Din Hocası olan  Ahmet Hoca ve birçok arkadaşlar Arapça okumaktayken aynı Ahmet hoca bir gün sonra köy camisinin bacasına çıkarak şöyle anons ediyordu: elif, ba, ta, sa, Arap harfleri girdi kümese, bundan sonra Atatürk harfleri okunacak herkesin haberi ola. Böylece kesinleşen bugünkü kültürümüz Cumhuriyet’in eseridir. Süresi daim ola.

      Cumhuriyetimizin 99. Yıl dönümünü içtenlikte kutlamaktayım.


1

210 çiftçiye 45 ton korunga tohumu dağıtıldı

2

Deneysel-Bilişsel Psikoloji Sempozyumu bu yıl ARÜ’de gerçekleştirildi

3

ARÜ Kalkındırma Vakfı büyümeye devam ediyor

4

Çıldır Öğretmen Evine ilk kazma vuruldu

5

AK Parti Belediye Meclis Grubu’ndan basın açıklaması!