Arıcılar tedirgin: Sağanak yağışlar bal verimini olumsuz etkiliyor

Ardahan İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, "Ardahan'da hasat döneminin başlamasına az bir süre kala etkili olan sağanak yağışlar bal verimini olumsuz etkileyecek"

GÜNCEL 4.07.2023 16:09:00 0
Arıcılar tedirgin: Sağanak yağışlar bal verimini olumsuz etkiliyor

Ardahan’da Mayıs ve Haziran aylarında etkili olan şiddetli yağışlar arıların gelişim ve beslenmesine olumsuz yansıdı. Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, Ardahan’da bal sezonunun çok kısa sürdüğünü söyleyerek, önümüzdeki 10-15 günün hava koşulları açısından çok önemli olduğunu dile getirdi. Evliyaoğlu, Ardahan’da doğa çok zengin, fakat önümüzdeki günlerde arılar açısından güneşe ve enerjiye ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Evliyaoğlu, "2023 yılı sezonuna olumsuz hava şartları nedeniyle arılı kovanlarda maalesef verim çok düşük. Daha katları bile almamışız. Sebebi ise; hava şartları umduğumuz gibi olmadığı için arıda mevcut gelişme gözlemlenmedi ve beslenmede yetersiz kaldı. Ve onun için bu yıl biraz riskli görünüyor. Ümidimiz önümüzdeki 10-15 gün içerisinde hava koşullarına bağlı. Çünkü doğa çok zengin ama güneşe ve enerjiye ihtiyaç duyulmakta. Bu nedenle hava koşulları çok önemli, çünkü burada sezon çok kısa. Hemen hemen her gün şiddetli yağan yağışlar ve yağışların etkisiyle arıların kovanlardan çıkamayışı sonucu dışarıdan polen gelişinin olmaması sonucu ana arı da ona göre uyum sağlayarak hava şartlarını sezip yumurta atmayı geciktiriyor" diye konuştu.

“Türkiye genelinde arılarda oğul verme çok az”

Evliyaoğlu, Türkiye genelinde oğul verme riskinin büyük çaplı olduğunu ve bunun en büyük sebebinin ise hava koşullarından kaynaklandığını söyleyerek, "Ülke genelinde birlikler olarak oluşturduğumuz WhatsApp grubundan da Batı, İç Anadolu ve Doğu Anadolu’da oğul verme ile karşılaşılmadığını arkadaşlarımız paylaşıyor. Bunun en büyük sebebi yurt genelinde etkili olan olumsuz hava şartları. Ve bu hava koşulları arıcılığı da tamamen olumsuz etkiledi" şeklinde konuştu.

“Doğada bal gelinceye kadar arıları şeker şurubu ile besliyorlar”

Evliyaoğlu, "Zayıf kolonilerin beslenmesi için şeker şurubu veriyoruz. Doğada şıra gelinceye kadar ve bal akımı başlayınca, kovanın mevcuduna göre bal akışı geldiği zaman şeker şurubu da kesilir. Arının beslenmesi için yemliklerimiz var. Bu zayıf kolonilerin beslenmesi için şeker şurubu çok önemli" ifadelerini kullandı. 

 

İHA


1

Başkan Faruk Demir, kimse verdiği oydan pişman olmayacak

2

İl İnsan Hakları Kurulundan “Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği günü” ziyaretleri

3

BUZAĞI DESTEKLEMELERİ ÖDENİYOR

4

Ardahan Belediyesinin bahar temizliği devam ediyor

5

Arıcılık Çalıştayı yapılacak