ARDAHANLI ESNAFLAR VEKİLLERDEN DERT YANDI! “MİLLETVEKİLLERİ GELİP BİZDEN OY İSTEMESİNLER”

Ardahan esnafı sorunlarını gazetemize anlattı.

GÜNCEL 18.12.2022 14:07:00 1
ARDAHANLI ESNAFLAR VEKİLLERDEN DERT YANDI!   “MİLLETVEKİLLERİ GELİP BİZDEN OY İSTEMESİNLER”

HABER: ŞENOL KİRMAN

Ardahan esnafı sorunlarını gazetemize anlattı. Ardahan esnafının sorunlarını dinlemek üzere sahaya çıkan Ardahan Medya ekibimiz, esnafın nabzını tutmaya devam ediyor. Gazetemize konuşan esnaflar mevcut milletvekillerin Ardahan’ın sorunları ile ilgilenmediğini ifade ederek, yaşadıkları sorunlara değindiler.

Esnaflar, banka kredilerinde zorluk yaşadıklarını, artan maliyetler karşısında ezildiklerini ve faturaları ödeyemediklerinden dert yandı.

Milletvekillerinin kentin sorunları ile ilgilenmediğini ifade eden Ardahanlı esnaflar; “İki tane milletvekilimiz var ama Ardahan’ın sorun ve sıkıntıları ile hiç ilgilenmiyorlar, ilin sorunlarını hiç dile getirmiyorlar. Seçim sürecinde koşa koşa gelip oyları alıyor, ondan sonra bir daha da bizimle hiç ilgilenmiyorlar. Bizim hiç kapımızı çalmadılar, esnafın ne derdi var, ne sorunu var sormadılar. Her şey gelip oyu alana kadar, ondan sonra kimse birbirini tanımıyor. Seçim zamanı gelip de oy istemesinler” açıklamasında bulundular.

GELİRLER GİDERLERİ KARŞILAMIYOR

Ardahan’da esnaflık yapan Can Kardeşler Erkek kuaförü işletmecisi Gökmen Kurban; “Esnafın çok sorunları var, geçen sene ile bu sene arasında maliyetler yüzde 400 artmış. Geçen sene doğalgaz 200-250 lira gelirken bu ay bize tam bin 500 TL geldi. Yine aynı şekilde elektrik geçen yıl 200 TL gelirken bu ay 700-750 TL fatura gelmiş. Buradaki su giderleri dahi bütün gelirler hiçbir şeyi karşılamıyor. Maliyetler çok fazla işlerde çok az, Allah hepimizin yardımcısı olsun. Geçtiğimiz günlerde anjiyo geçirdim, burada anjiyo ünitesini getirmişler ama doktor anjiyo burada yapamıyor. Burada dişimiz ile alakalı sorun olduğu zaman bizi Erzurum’a gönderiyorlar. Erzurum’a gittiğimiz zaman orası bize randevu veriyor 2-3 ay bekliyoruz. Bir diş bile bize çok zahmetli bir hale dönüşüyor. 

BANKADA MUHATABIMIZ YOK

Halk Bankası ile de yaşadığımız bazı sorunlar var, bunlardan birisi esnafa açılan krediler var. İlimizde bir banka var ve orada da kimse bizimle ilgilenmiyor, muhatabımız yok. Kredi almakta zorluk çekiyoruz, herkes bu şekilde mağdur ediliyor.

1 KİLO DOMATESE İŞ YAPIYORUZ

Enflasyon bizi bayağı bir etkiledi. Biz esnaf olarak bir kişiyi bir kilo domates parasına tıraş ediyoruz. Önceden bir kişiyi tıraş ediyorduk, belki 5 kilo domates alıyorduk, şimdi bir kişiyi tıraş ediyoruz 1 kilo domates zor alıyoruz. Bu durumdan müşterilerimizde çok rahatsız. Müşterilerimizin bir şey anlatmasına gerek yok, yüz ifadesinden belli oluyor, bu ne pahalılık diye,  bu maliyet fazla diye hemen kendini belli ediyor. Ama yine de biz diyoruz can sağlığı olsun inşallah hep böyle gitmez, her şeyde de bir hayır var. İnşallah da hayırlı şeyler bizi bekler. Ben buradan yine Milletvekillerime de sesleniyorum, Erzurum’dan dön Artvin’e 48 tane tünel var, Artvin’den dön gel Ardahan’a bir tane tünel yok. Burada yıllardır bizi kandırıyorlar, yok tünel yapılacak, yok havaalanı yapılacak hiçbir şey yapıldığı da yok böyle yalanları da söylemesinler, yapabilecekleri şeyleri konuşsunlar. İki tane milletvekilimiz var ama Ardahan’ın sorun ve sıkıntıları ile hiç ilgilenmiyorlar, ilin sorunlarını hiç dile getirmiyorlar. Seçim sürecinde koşa koşa gelip oyları alıyor, ondan sonra bir daha da bizimle hiç ilgilenmiyorlar. Bizim hiç kapımızı çalmadılar, esnafın ne derdi var, ne sorunu var sormadılar. Her şey gelip oyu alana kadar, ondan sonra kimse birbirini tanımıyor. Seçim zamanı gelip de oy istemesinler” 

SEÇİMDEN SONRA BİZİ TANIMIYORLAR

Can Kardeşler erkek kuaföründe sıra bekleyen bir vatandaş ise; “Geçen ay benim doğalgaz faturam 600 TL gelmişti, şimdi 1600 TL geldi. Ben 4 tane çocuk büyütüp okutuyorum, okutamıyorum hepsine yetiştiremiyorum servis parası olsun, yemek parası olsun ve faturalarla ilgili çok sıkıntımız var. Sayın Cumhurbaşkanıma sesleniyorum artık bu konuya bir el atılsın. Ardahan sahipsiz bir yer zaten, Milletvekili geliyor bizi kucaklıyor, oyu alıyor. Sadece Milletvekili değil, Muhtardan tut Belediye Başkanına kadar hepsi seçim gelince herkes herkesi kucaklıyor, seçimden sonra hiç tanımamış gibi gidiyorlar. Bizim her konuda sıkıntımız var, biz buranın kırsal bölgesindeyiz. Çiftçi zor durumda yem fiyatları almış başını gidiyor, millet sağılan ineğini kesime yolluyor, her türlü sıkıntıdayız”.

 

ÖĞRENCİSİYE BİR KEK BİR MEYVE SUYU ALMAYAN BİR TOPLUMA DÜŞTÜK

Adem market işletmecisi Adem Nuh ise, “Gelen faturaların altından hiçbir şekilde çıkamıyoruz, sürekli 7/24 zam içerisinde olduğumuzdan dolayı hiçbir şeyimizi karşılayamıyoruz. Biz burada yerel marketiz, bir mahalle marketiyiz bundan dolayı öğrenciler sabah bir kek ve bir meyve suyunu alıp giderken bugün bu aileler hiçbir şekilde bunları karşılayamıyor. Yani öğrencisine bir kek bir meyve suyu almayan bir topluma düştük. Bu kadar sıkıntı içerisindeyiz. 300-400 TL gelen doğalgaz faturası 4 bin TL geldi. Bir tek biz değil, herkes aynı sorun içerisinde. Allah yardımcımız olsun diyeceğiz ama nasıl olacak onu da bilmiyoruz. Herkes fatura derdinde, gelen zamlar ve geçim derdinde insanların normal konuşacağı şeyi kalmadı.  Aldıkları maaş olsun, yapılacak zamlar olsun emekliye, işçiye bu şekilde hiçbir tatminlik bir durum yok ortada. Tamamıyla çok kötüye gidiyor. Elektrik ve doğalgaz göz önünde su faturalı aynı şekilde. Çay olsun temel ihtiyaç gıda olsun, hiçbir şey karşılanamaz noktaya geldi. Enflasyon hem çalışan çalıştıran hem ev geçindiren  herkese genel olarak yansıdı. Yani insanların özel ile ilgili hiçbir şeyi kalmadı. Zorunlu temel gıdaları olan sadece çayını, şekerini ve ekmeğini alma noktasına gelindi. Başka bunun dışında bir özelimiz, tatil planımız kalmadı, zaten bunlar yoktu, tamamıyla yok oldu” diye konuştu.


Kasım Tırpancı
18.12.2022 18:10:52
Esnaf yakınmalarının haklı tarafı olmakla birlikte, Ardahan'da zaten Milletvekili olarak sadece Orhan Atalay var. Diğer adamın seçildiği günden itibaren Ardahan ile bir ilgisi olmamıştır. Atalay'ın da gerektiği gibi hizmetlerde bulunduğuna inanıyorum. Partisinden kovulmuş sözde milletvekili ile Atalay'ı aynı kefeye koymak ve eleştirmek haksızlıktır. Vatandaşların düşüncelerine saygı duymakla birlikte, Atalay'ın birçok yatırımların gerçekleşmesine destek olduğunu yakinen biliyorum. Her ne kadar Ardahan Medya gazetenin mensubu olsam da, gazete elemanlarının görevlerini hakkıyla yapmalarını da olumlu buluyorum.

1

VALİLİKTEN ÇEVRE TEMİZLİĞİ SEFERBERLİĞİ

2

Kura Spor sahasında grup liderine farklı mağlup oldu

3

Başkan Budak, Göle Kadın Kooperatifi toplantısında katılımcılara projelerini aktardı

4

Ardahan’da pompalı tüfekle çevreye rastgele ateş açan şahıs etkisiz hale getirildi

5

Başkan Faruk Demir, kimse verdiği oydan pişman olmayacak