Ardahan’da propolis üretimi başladı

Ardahan Kafkas Arısı Üretim Eğitim ve Gen Merkezi Müdürlüğü Arı Ürünleri İşleme ve Paketleme Tesisi’nde propolis üretimi başladı.

GÜNCEL 20.09.2023 11:34:00 0
Ardahan’da propolis üretimi başladı

Ardahan Kafkas Arısı Üretim Eğitim ve Gen Merkezi Müdürlüğü Arı Ürünleri İşleme ve Paketleme Tesisi’nde propolis üretimi başladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kalkınma ajansı (SERKA) eliyle yürütülen 2022 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında destek almaya hak kazanan 5 projeden biri olan ''Arı Ürünleri İşleme ve Paketleme Tesisi'' projesi kapsamında; Kafkas Arısı Üretim Eğitim ve Gen Merkezi Müdürlüğünde bulunan arı ürünleri işleme tesisi içerisinde kurulumu tamamlanan propolis işleme hattı, proje danışmanları Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Sevgi Kolaylı , Prof. Dr. Oktay Yıldız ve kurum personelinin de katılımıyla ilk üretime geçildi. 

Propolis, çiçek ve tomurcukların koruyucu reçinelerinin bal arıları tarafından toplanarak kendine has enzimler ekleyerek kıvama getirdikleri bir ürün olup Kafkas arı ırkı, bal arıları (apis mellifera) içerisinde en iyi propolis toplayıcısıdır. Bal arıları propolisi kovan içerisine taşıyarak delik ve çatlakların kapanmasında dolgu malzemesi olarak, peteklerin hijyen ve onarımında, mikroorganizmalara karşı kullanmaktadır. 

Propolisin antibakteriyel, antifungal, antioksidan antitümoral, antioksidatif gibi özelliklerinin tespit edilmesiyle, apiterapi ve fitoterapinin vazgeçilmez doğal ürünü haline gelmiştir. 

Ardahan coğrafyasının yaklaşık olarak 1500 çeşit bitki türüne ev sahipliği yapması, zirai ilaç kullanımının ve kimyasal kirliliğin olmayışı toprak, su kaynaklarının ve bitkilerin temiz kalmasına dolayısı ile elde edilen propolislerin kalitesine etki etmiştir. 

Yapılan çalışmalarda Ardahan propolis içeriğinin polifenol bileşikler ve antioksidan aktivitesinin yüksek olması özellikle CAPE (Kafeik asit fenil ester) ve Krisin gibi bazı fenolik bileşiklerin oranlarının yüksek çıkması gelecekte Ardahanlı arıcılar için umut vadediyor. 

Arı Ürünleri İşleme ve Paketleme tesisi içerisinde kurulan propolis üretim hattı ile Ardahan’da ilk ham Propolisin ekstraksiyonu yapılarak 20 ml’lik şişelerde yerini aldı. Elde edilen propolisler laboratuvar analizleri yapıldıktan sonra tüketiciler ile buluşturulması planlanıyor. Bu tesis ile birlikte Arı yetiştiricileri kendi ürettikleri propolislerini profesyonel ve hijyenik bir ortamda işleyip, analizlerini yaptırarak kullanabilecekler. 

Bal dışında katma değeri yüksek arı ürünlerinin üretilmesi ile yetiştiricilerinin alternatif arı ürünleri üretmesinin önü açılmış oldu.


1

Başkan Faruk Demir, kimse verdiği oydan pişman olmayacak

2

İl İnsan Hakları Kurulundan “Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği günü” ziyaretleri

3

BUZAĞI DESTEKLEMELERİ ÖDENİYOR

4

Ardahan Belediyesinin bahar temizliği devam ediyor

5

Arıcılık Çalıştayı yapılacak