Ardahan’da kazlar kesilmeye başladı

Kış sofralarının olmazsa olmazlarından olan kazlar kesiliyor

GÜNCEL 11.10.2021 12:14:00 0
Ardahan’da kazlar kesilmeye başladı

Bedrettin Şuay

Özellikle Ardahan’da kış sofralarının olmazsa olmazlarından olan kazlar kesiliyor. ‘Kar yemeden kaz kesilmez’ deyimiyle yola çıkan vatandaşlar, geçtiğimiz günlerde yağan karın ardından kazlarını keserek temizliyor. Temizlenen kazlar, tuzlanıp kuruması için evlerin bahçelerinde özel olarak yapılan askılara asılıyor. Yaklaşık 15 ila 20 gün askıda kalan kaz etleri olgunlaştıktan sonra serin yerlerde veya derin dondurucularda kışın yenmek için koruma altına alınıyor.

10 gün sabah ve akşam ayazında kurutuluyor

Kazlar ilk önce kesiliyor. Kesildikten sonra tüyleri temizleniyor. Daha sonra iç organları ayrılıyor. Kazların iç organları da ayrı olarak satılıyor. Daha sonra tuzlanan kazlar, yaklaşık 10 gün sabah ayazında ve akşam ayazında kurutuluyor. Çünkü kesinlikle güneş yememesi lazım. Güneş yediği zaman tadının daha lezzetli olduğu düşünülüyor. Kış aylarında kesilen kazlar kesme ve saklama koşulları nedeniyle lezzetini kaybetmediği gibi kendine özgü bir tada sahip oluyor.

Bölgede yetiştirilen kazlar, yetiştiricileri tarafından kışlık ihtiyaçlarından arta kalanları kent merkezlerinde vatandaşlara satılıyor. Kazlar fiyatları ise 250 TL’den alıcı buluyor.


1

ATSO’da Mesleki Yeterlilik Belgesi Sertifika töreni düzenlendi

2

Çamlıçatak Köyünde hayvanlar su içsin diye yürüyüş yolu yapıldı

3

Doğu Yılmaz’a vitrin maçı

4

Çiftçiler, TARSİM Sigortası Hakkında Bilgilendirildi

5

Yangınları önlemek için ormandaki çöpler toplandı