Ardahan'da 6. Kaz Çalıştayı yapıldı

6. Kaz Çalıştayı Ardahan'da başladı

GÜNCEL 7.09.2023 14:19:00 0
Ardahan

Türkiye’de kaz yetiştiriciliği konusunda birikimlerin değerlendirilmesi, yetiştiriciliğe ilişkin teknik ve ekonomik sorunların tartışılması ve bu yönde geleceğe yönelik stratejik hedeflerin belirlenmesi amacıyla düzenlenen 6. Kaz Çalıştayı Ardahan'da başladı.

Ardahan'da kaz yetiştiriciliği konusunda birikimlerin değerlendirilmesi, yetiştiriciliğe ilişkin teknik ve ekonomik sorunların tartışılması ve bu yönde geleceğe yönelik stratejik hedeflerin belirlenmesi amacıyla düzenlenen 6. Kaz Çalıştayı’na, Ardahan Valisi Hayrettin Çiçek, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir, İl Tarım ve Orman Müdürü Fatih Cineviz, ATSO Başkanı Çetin Demirci, kurum ve kuruluş temsilcileri, STK üyeleri, kaz üreticileri, vatandaşlar ve basın mensupları katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını Yozgat Bozok Üniversitesinden Doç. Dr. Mehmet Akif Boz gerçekleştirdi. Ardahan, Kars ve Muş illerindeki kaz üretim faaliyetlerinden bahseden Boz, katma değer yaratması açısından desteklerin ve üretimin arttırılması gerektiğine vurgu yaptı. Boz’un ardından konuşma yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Fatih Cineviz, Ardahan ve çevre ilçelerde kaz üretimine ilişkin yapılan proje ve faaliyetlerden söz etti. Çalıştay Bilim Kurulu başkanı Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Musa Sarıca, çalıştaylar serisinin kaz üretimine ilişkin farkındalığın arttırılması, kaz konusundaki birikimlerin değerlendirilmesi, güncel sorunların saptanması ve bir sektör haline getirilebilmesi için düzenlendiğini ifade etti.

Prof. Sarıca’nın ardından kürsüye çıkan Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sayın Çetin Demirci, Dünyada son yıllarda kaz ve kaz ürünlerine yönelik ilginin artması kaz üretimi ile ilgili çabaların artmasına neden olmuştur. Kaz son yıllarda katma değeri hızla artan bir ürün haline gelmiştir. Özellikle arzının dünyada sınırlı iken talebinin artması ekonomik değerini artırmaktadır. Kazın aynı zamanda besleyiciliğinin yüksek sağlıklı protein kaynağı olması geleneksel olarak ulusal ve uluslararası kültürlerde yer alması kaz üretiminde artışlara neden olmuştur. Kırsal yaşama günümüzde ilginin artması kırsalda alternatif iş kollarının gelişmesine zemin hazırlamıştır. Kaz yetiştiriciliği de bunlar arasına yer almaktadır. Kaz eti, kaz yağı, kaz tüyü, kaz ciğeri ve kaz ciğeri yağı kazdan elde edilen başlıca ürünlerdir. Kazın diğer kanatlı türlerine göre hastalıklara ve farklı iklim koşullarına dayanıklı olması, merada otlayarak beslenmesi ve Ardahan kazının ırk olarak et verimliliğinin yüksek olması Ardahan ve bölge üreticileri için karlı bir alan yaratmaktadır. Ardahan’ın kaz yetiştiriciliğinde Türkiye’de önde gelen iller arasında yer alması nedeniyle üreticilerimizin kaz konusundaki tecrübelerine yer verilmesi, sorunların tartışılması ve çözüm önerilerinin geliştirilmesine yönelik projeksiyonların oluşturulması yönüyle bu toplantı değer yaratacaktır. Ardahan’da kaz yetiştiriciliğinin gelişmesi ve markalaşması bakımından önem taşımaktadır. VI. Kaz Çalıştayı’na Ardahan Ticaret Odası olarak, Ardahan Valiliği, Ardahan Belediyesi Tarım İl Müdürlüğü, SERKA ve Ardahan Üniversitesi işbirliği ile ev sahipliği yapıyoruz. Üniversitelerimiz ve araştırma kuruluşlarımızda bu konuda çalışan uzman kişilerin bir araya getirilerek mevcut uygulama ve araştırma alt yapılarının ortaya konulması ve yeni işbirliklerine zemin oluşturulması, yapılacak olan araştırma ve yatırımların kalitesini artıracağı gibi, ülkemiz ihtiyaçlarına göre planlanmasını ve kaynakların etkin ve verimli kullanılmasını sağlayacaktır. Kaz yetiştiriciliği konusunda daha fazla araştırma ve tanıtım yapılması, kaz yetiştiriciliğinin bölgede öncü sektör olması yolunda olumlu katkılar sağlayacaktır şeklinde konuştu.

Çalıştayın açılışında konuşan Vali Hayrettin Çiçek, bölgede yürütülen büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ile kazcılık, arıcılık ve tarımsal faaliyetlerden bahsederek bu faaliyetlerin, tüm paydaşların gayretleri gerçekleştirilecek olan projelerle daha modern bir yapıya kavuşması gerektiğine vurgu yaptı.

Vali Öner, “Ülkemizde son 20 ila 25 sene içerisinde tarım sektöründeki iş gücü, sanayi ve hizmetler sektörüne hızlı bir şekilde kaydı ve bunun sonucunda kırsaldaki nüfusumuz hızla azaldı, kentleşme oranlarımız yükseldi. Ardahan’da maalesef bu durumun sonucundan nasibini alan illerden biri olmuştur. 160 bin nüfuslardan 190 binlere kadar gerilemiş ilimizin nüfusu. Bu tarz çalışmalar, özellikle hayvancılıkla ilgili çalışmalar bölgemiz için oldukça önemli. İlimizin ticaret yolları üzerinde olması ve ilerleyen dönemlerde iki sınır kapımızın çok daha önemli ve hareketli hale geleceğine olan inancımızla, bizde Ardahan olarak bu hareketlilikten ıskalamadan payımızı almamız, ekonomimize katkı sağlamamız lazım. Biz bunun için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bölgemizin, mera varlığı ve hayvancılık kültürü gibi avantajlarını kullanarak nüfusumuzu daha fazla kaybetmeme adına bu alanlara daha fazla yönelim göstereceğiz. Hayvancılıkla birlikte, kaz yetiştiriciliği gibi alternatif arayışlarda önem arz ediyor. Bu çalıştay da bölgemizin kaz yetiştiriciliği anlamında önemli olacaktır. Biz bu tarz çalışmaları her zaman destekleyeceğiz” dedi.

 

 


1

Bilişim Uzmanı Işıklı, teknoloji kampına katıldı

2

11. YEŞİLAY BİSİKLET TURU 5 MAYIS PAZAR GÜNÜ DÜZENLENİYOR

3

Hanak hayvan pazarında temizlik ve onarım çalışmaları başladı

4

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünden gazetemize teşekkür

5

ARÜ mezuniyet töreni tarihi belli oldu