ARDAHAN´DA SON YILLARIN EN SICAK KIŞI!

Ardahan´da en şiddetli kış aylarının yaşanması gereken Ocak ayında adeta bahardan kalma günler yaşanıyor.

ÇEVRE 12.01.2021 16:24:34 0
ARDAHAN´DA SON YILLARIN EN SICAK KIŞI!

ŞENOL KİRMAN

Ardahan´da en şiddetli kış aylarının yaşanması gereken Ocak ayında adeta bahardan kalma günler yaşanıyor. Ardahan´da ´zemheri´ ayı olarak bilinen ocak ayında kar yerine yağmur yağması vatandaşları şaşırttı.

Türkiye´nin en soğuk kentlerinden biri olan ve deniz seviyesinden 1800 metre yükseklikte kurulan Ardahan, tarih boyunca sert ve uzun geçen kış mevsimiyle bilindi.

Yılın büyük bir bölümünü beyaz örtünün altında geçiren, zaman zaman sıfırın altında 30 dereceye yaklaşan hava sıcaklığıyla buz kenti andıran Ardahan, son yılların en sıcak kışını yaşıyor. Meteorolojinin verilerine göre dün gece 1 derece olan Ardahan gündüz 10 dereceyi gördü. Sıcak hava nedeniyle kar yerine yağmur düşmesi Ardahan´da yaşayanları şaşırttı.

Mevsim normallerine göre ocak ayında soğuk havanın yanı sıra kar yağışı beklenen şu sıralar tamamen karla kaplı olan Ardahan´da etkili olan sağanak nedeniyle cadde ve sokaklarda ki kar ve buzlar eridi.

Ocak ayında yağan yağmura ilk kez tanıklık ettiklerini belirten vatandaşlar, "Valla çok değişik bir durum. Ardahan´da görülmemiş bir şey. Kar yok, ocak ayında yaz yaşıyoruz. Allah´ın hikmetinden kaçılmaz, yardımcımız olsun" diye konuştu.

Kura Nehri´nin buzu, sıcak havayla çözülmeye başladı

Ardahan´ın Göle ilçesinden doğan Kura Nehri´nin geceleri sıcaklığın sıfırın altında 20 dereceye kadar düşmesi sonucu geçen aralık ayında yüzeyi tamamen buz tuttu. Ancak son yılların en sıcak kışının yaşandığı bölgede Kura Nehri çözülmeye başladı.

Ardahan kent merkezinden geçerek Gürcistan ve Azerbaycan üzerinden Hazar Denizi´ne dökülen Kura Nehri´nin yüzeyi, her yıl olduğu gibi bu yıl da aralık ayında buz tuttu. Çetin geçen kışın habercisi olan Kura Nehri, ocak ayında şaşırttı. Son yılların en sıcak kış mevsimini yaşayan Doğu Anadolu Bölgesi´nde karın olmaması ve havaların sıcak gitmesi oldukça şaşırtıyor. Hava sıcaklığının 3 dereceyi gösterdiği kent merkezinde etkili olan sıcaklar nedeniyle hiçbir çeşme ve şadırvanda donmadı.

Böyle bir ocak ayı yaşamadığını söyleyen Ardahanlı Mehmet Yılmaz, "Güneşin bile üşüdüğü Ardahan´da Kura Nehrinin yüzeyi buz tutar ve Mart´a kadar çözülmezdi. Ama bu yıl havalar çok sıcak. Bu sıcaklık Kura Nehir´nin de çözülmesine neden oldu. Kışın yumuşak geçtiğine sevinmeliyiz ama kuraklık korkutuyor. Bu yıl çok az kar yağdı. Umarım eskisi gibi çok kar yağar ve kuraklık olmaz" diye konuştu.


1

Posof Belediyesinin güncel borcu belediye binasına asıldı

2

Temizlik ekibinden başkan Demir’e hayırlı olsun ziyareti

3

Şehirlerarası Otobüs Terminali denetlendi

4

Milletvekili İncesu’ya mecliste önemli görev

5

Çıldır Gölü'nde kutupları aratmayan görüntüler