ARDAHAN VAKFI’NDAN SAAT KULESİ MÜJDESİ!

Ardahan Vakfı, kuruluşunun 10. Yıl anısına Ardahan’da tanıtım gecesi düzenledi.

GÜNCEL 28.10.2021 17:09:00 0
ARDAHAN VAKFI’NDAN SAAT KULESİ MÜJDESİ!

ŞENOL KİRMAN

Ardahanlı iş adamlarının 2012 yılında kurmuş olduğu Ardahan Vakfı o günden bugüne sanat, kültür ve eğitim alanında yaptığı birçok projenin üstüne bir yenisini daha ekledi. Vakıf Başkanı Celil Ünlü’ nün önderliğini yaptığı Ardahan Vakfı, gecede sürprizini açıkladı. 

Gecede Ardahan Vakfı Başkanı Celil Ünlü, Ardahan’ın bu eşsiz doğasına, tarihi dokusuna yakışır bir saat kulesi yapacaklarını açıkladı.

Ardahan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Celil Ünlü, geçmişten günümüze yapmış oldukları projeleri ve “Saat Kulesi” projesi hakkında bilgiler verdi.

Geceye katılımlarından dolayı davetlilere teşekkür eden Celil Ünlü, “Vakfımızın serüveni ilk olarak 2010 yılında şahsımın Ardahan YİBO Derneğini kurma fikrini ortaya atmasıyla başlamıştır. Bizler ilk kurulduğumuz yıl ağırlıklı Yatılı okullarda ve köy okullarında Eğitime katkıda bulunmaya çalıştık. 2012 -2013 Yılında derneğimiz Doğu Anadolu ve Güneydoğu bölgesinde yaklaşık 200 – STK - içerisinde bölgenin en çok proje üreten Derneği seçilerek onurlandırmıştır. 2012 – 2014 Yılında Dönemin Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu ile Aynı dönem de görev yapan İl Milli Eğitim Müdürümüz Tevfik Fikret Eteker’den gelen talep doğrultusunda, Derneğimizin bütün bölgeyi kapsaması amacıyla, adımızı Ardahan Eğitim ve Kültür Derneği olarak değiştirdik. Böylece yerelden evrensele açılarak büyüdük” dedi. 

Derneğin adı değişikten sonra yaklaşık 10 yılda 35 bin öğrenciye dokunduklarını aktaran Ünlü, “Dönem Dönem T.B.M.M’ye raporlar sunarak bölgemizde ki öğretmen açıklarının kapatılmasına raporlarımız öncülük etmiştir. Özellikle 2014 Yılında M.E.B’e sunduğumuz raporumuz bizzat Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanmış olup, bölgemize branşlarına göre 322 öğretmenin atandığını da belirtmek isterim.  2013 -2014 Eğitim Öğretim Yılında bölgemizde bulunan bütün liselerimize toplamda 522.000 TL değerinde kaynak kitabı getirilerek liselerimizin bütün kaynak kitap açığı da kapatılmıştır. Aynı yıllarda bütün ortaokullarımızı kapsayacak şekilde her ay düzenli olarak seviye belirleme sınavları yapılmıştır.  Tabi bütün bu projeler başta Valiliğimiz olmak üzer Milli Eğitim Müdürlüğümüzle ortaklaşa yapılmıştır.  Özellikle bölgemizde şimdiye kadar Fen laboratuvar sınıfları, Bilgisayar sınıfları, Müzik sınıfları, Satranç sınıfları, Zeka oyunları sınıfları ve 30’dan fazla köyümüzde kütüphane kurulmuştur. Toplamda 52 proje gerçekleştirdik. Bizler bütün bu okullara giderken,  istedik ki her bir çocuğunun yastığı altında,  okuyacağı bir kitabı olsun. Bu sebepten dolayı şimdiye kadar Ardahan da 100 den fazla köy okulu dolaşıp kitap dağıttık. 2018 Yılına geldiğimizde ise artık çok fazla yol aldığımızın farkındaydık ve artık daha kurumsal, daha büyük projeler imza atmak amacıyla en büyük halimiz olan Ardahan Vakfının kuruluşuna imza attık. Medeniyetimiz ve Kadim tarihimiz içinde bir şeyler yapmamız gerektiğinin bilincindeyiz”. 

Ardahan Vakfı’nın başta Eğitim Kültür Sanat ve Tarih olmak üzere dört temel taş üzerine oturduğunu ifade eden Ünlü, “12 yıl önce Küçük mutluluklar üreten bir YİBO Derneği bugün büyük mutluluklar üreten bir Ardahan Vakfı haline gelmiştir. Ve en önemlisi ilk gün ki gibi hep heyecanlıyız.  Artık 2008 yılında sadece bir köyümüzün Okuluna dokunan değil, 2021 yılın da Ardahan’da yediden yetmişe bütün Okullarına dokunan bir Ardahan Vakfı var . Geçmiş on yılımızda ağırlığımız eğitim olsa da bugün Ardahan Vakfı bölgemizin hemen hemen her alanın da faaliyet gösteren, tanınan bir kurum haline gelmiştir. Bizler bu toprakların ne kadar büyük bir medeniyet,  birikimine sahip olduğunu biliyoruz, bu büyük medeniyetin mirasçıları olan sizlerin, birazdan açıklayacağımız sürprizimize sahip çıkacağına olan inancımızda tamdır.  Eskilerin de dediği gibi büyük hayalleri olanlar büyük adımlar atarlar, birazdan Ardahan Vakfının 2023 için koyacağı hedefi sizlerin huzurunda,  kadim medeniyetimize ve tarihimize arz etmekten büyük onur ve şeref duyuyorum.  Bugün çok kıymetli Belediye başkanımız Faruk Demir’ i makamında ziyaret edip 2023 için kendimize hedef olarak koymuş olduğumuz projemizi arz ettik ve bize sonuna kadar destek vereceğinin sözünü vermiştir. Bu anlamda hepinizin huzurunda kendisine sonsuz teşekkür ediyoruz. Bizler Ardahan Vakfı yönetim kurulu olarak bu yıl 23 Şubatta Ardahan’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yılı olması sebebiyle anıtkabire çıkıp, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi huzurun da askeri bir törenle Mozoleye çelenk bıraktık.  Misakı Milli Kulesine bütün Ardahan Halkı adına günün anlam ve önemini belirten bir yazı yazdıktan sonra Türkiye Cumhuriyeti Devlet Mezarlığını ziyaret edilip,  cumhuriyetimizin kurucu kadroları ile kahraman komutanları ziyaret edilmiştir. Ardahan’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100’ncü yılı olması sebebi ile bizim Anıtkabir’i ziyaret etmemiz anlamlı ve önemlidir”.

Ardahan’a müjdeyle geldiklerini söyleyen Ünlü, “Hepimizin bildiği üzere 2023 Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı ve bizler Ardahan Vakfı olarak Cumhuriyetimizin 100’üncü yılın da Ardahan’a yakışır, tarihi ve mimari değeri olacak bir saat kulesi yapacağımızı,  sizlere arz etmekten onur duyuyoruz.  2023 de Şehrimizin Ardahan Kalesi gibi, Tarihi Kongre Binası gibi, Ardahan Kura Köprüsü gibi ve diğer kültürel yapılarımız gibi,  bir simgesi daha olacak. Nerede yapacağımızı ve diğer bütün detaylar ilerleyen dönemlerde kamuoyumuz ile paylaşacağız. Tamamıyla Ardahan’dan çıkacak doğal taşlarla ve aynı şekilde Ardahan’da bulunan taş atölyelerinde, bütün bu taşlar tek tek işlendikten sonra,  Ardahanlı ustaların elinden çıkacak Tarihi ve kültürel değeri olan bir saat kulesi kazandırılacaktır.  7 Basamaklı merdivenlerden çıktıktan sonra 23 metre yüksekliğinde 4 katlı ve iç tarafta 75 merdivenden oluşacak saat kulesi Ardahan Vakfının 7 kurucu üyesi tarafından, Cumhuriyetimizin 100.cu Yılına armağan edilecektir. Ardahan’dan çıkacak ve tamamıyla Doğal taşlardan yapılacak olan Saat Kulemiz Tarihe tanıklık ve bekçilik edecektir. Görenleri kendine hayran bırakacağı Ardahan Vakfı Saat Kulesinin başta Cumhuriyetimizin 100.cu yılına ve bütün Ardahan halkına hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz” diye konuştu. 
Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir ise, Ardahan Vakfı’na bugüne kadar yapmış olduğu hizmetlerden dolayı teşekkür etti. 

Ardahan Valisi Hüseyin Öner ise, “Ardahan bilindiği gibi nüfusunun çoğunluğunun başka illerde yaşayan bir şehir. Göç eden vatandaşlarımız gittikleri yerlerde dayanışma ve işbirliği içerisindeler. Bu dayanışmayı sağlamak için Sivil Toplum Örgütleri Kurmuşlar, Dernekler kurmuşlar, vakıflar kurmuşlar. Aralarında ki dayanışmayı, kaynaşmayı devam ettiriyorlar. Memleketlerine karşı heyecan içerisindeler, sevgi ve gönül bağı içerisindeler. Ardahan’ı unutmuyorlar. Ardahan Vakfı memleketine Ardahan’a en çok heyecan hisseden, en çalışkan, gayretli sivil toplum örgütlerimizden birisi. Hemşerilerimizin memleketlerine ilgi duymalarının yanı sıra memleketlerine destek sağlamak üzere projelerle taçlandırmaları da bir başka güzel. Kendilerini kutluyorum, çok teşekkür ediyorum. Saat Kulesi projesi çok güzel bir proje. Bizler inşallah sivil toplum örgütlerimizle dayanışma içerisinde olmaya proje ortaklığı yapmaya devam edeceğiz. Yeter ki devletimiz için memleketimiz için heyecan hissedilsin. Ardahan Vakfı Başkanı Celil Ünlü’ye ve Yönetim Kuruluna çok teşekkür ediyor, başarılar diliyorum”    

Lezzeti Kür restaurantta düzenlenen geceye Ardahan Valisi Hüseyin Öner, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir, Göle Belediye Başkanı İlhan Gültekin, Baro Başkanı Murat Yolcu, Ardahan Milli Eğitim Müdürü Erhan Bulut, İl Müftüsü Remzi Pehlivan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Efsal Alantar, PTT Başmüdür Vekili Jülide Kaya, KOSGEB Müdürü Ramazan Sivri, ATSO Başkanı Çetin Demirci, Ardahan Vakfı Celil Ünlü ve Yönetim Kurulu üyeleri ile çok sayıda davetli katıldı.


1

Damal mesire alanında temizlik çalışması

2

GSF resim bölümü öğrencisi Ozan Çimli ödül kazandı

3

Ardahan Çamlıçatak Ormanında toplumsal farkındalık oluşturuldu

4

Öğrencilerden Başkan Demir’e 23 Nisan ziyareti

5

Ceren Abla Kreşinden 23 Nisan etkinliği