ARDAHAN KAZ ÇALIŞTAYI’NA EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

6. Türkiye Kaz Yetiştiriciliği Çalıştayı ve Kaz Günü Etkinliği Ardahan’ın ev sahipliğinde düzenlenecek.

GÜNCEL 2.08.2023 09:28:00 0
ARDAHAN KAZ ÇALIŞTAYI’NA EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

ŞENOL KİRMAN/ARDAHAN MEDYA

6. Türkiye Kaz Yetiştiriciliği Çalıştayı ve Kaz Günü Etkinliği 06-09 Eylül tarihleri arasında Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı’nın ev sahipliğinde yapılacak.

Ardahan Üniversitesinde üç oturum halinde yapılacak olan çalıştayda Türkiye Kaz Yetiştiriciliğinin Güncel Durumu ve Gelecek Projeksiyonu, Türkiye’de Kaz Yetiştiriciliğinde Tarım ve Orman Bakanlığının hedefi, Kaz Yetiştiriciliğinin Ardahan İli ve Bölge Ekonomisine Etkisi, Türkiye’de Kaz Tüyü Üretimi ve Kullanımı, Coğrafi İşaretli “Ardahan Kaz Etinin” Ambalajlanması ve Önemi, Kazlarda Yetiştirme Sistemleri ve Refah, Ardahan İlinde Kaz Yetiştiriciliği, Dünya ve Türk Kültüründe Kazın Yeri ve Önemi, Kazlarda Kuluçka Uygulamaları ve Yönetimi ve Ardahan Yöresinde Kaz Ritüellleri konuşulacak.

Kaz Yetiştiriciliği Çalıştayı ve Kaz Günü etkinlikleri kapsamında; kaz güzellik yarışması, kaz fotoğraf sergisi ve yarışması, kaz eti yemeği yarışması, yumurta oyma sanatı sergisi ve kaz tüyü ürünleri sergisi düzenlenecek.

Çalıştayın Teknik ve Kültürel gezi programı kapsamında; Çıldır Gölü, Akçakale Adası, Şeytan Kalesi, kaz tüyü kurutma tesisi ve işletme gezisi, Ardahan Kalesi, Tabyalar, Gürcistan Ahıska Kalesi, Ahıska merkez, Kars ANİ Antik Kenti, Kars Kalesi, Sarıkamış Şehitliği, Kars Boğatepe Köyü’ne (Kars Gravyeri üretimi, Peynir Müzesi) gezi düzenlenecek.

Kaz Yetiştiriciliği Çalıştayı ile ilgili bilgiler veren Çalıştay Başkanı, ATSO Başkanı Çetin Demirci; “Küresel düzeyde son yıllarda hayvancılık sektöründe iklim değişikliği azaltım ve uyum konularında yoğun araştırmalar yapılmakta ve politikalar geliştirilmektedir. Üzerinde çalışılan konulardan birisi de sera gazı emisyonu düşük olan alternatif hayvansal protein kaynaklarıdır. Kümes hayvanı eti ve yumurtası gibi düşük emisyonlu hayvansal kaynaklı gıdalara tüketici ilgisi giderek artmaktadır. Dünyada son yıllarda kaz yetiştiriciliğinin de değerli bir alternatif protein kaynağı olması, sera gazı emisyonunun düşüklüğü, kırsal ekonomiye katkı vb. birçok olumlu etki nedeniyle önemli düzeyde geliştiği görülmektedir. 

Türkiye’de kaz konusundaki birikimlerin değerlendirilmesi, güncel sorunların saptanması ve çözüm önerilerinin ortak akılla ortaya konularak geleceğe yönelik projeksiyonların oluşturulması, Türkiye kaz yetiştiriciliğinin gelişmesi ve markalaşması bakımından önem taşımaktadır. Bu amaçla “Kaz Yetiştiriciliği Çalıştayı ve Kaz Günü Etkinliği” düzenleme fikri doğmuştur. İlki Yozgat Bozok Üniversitesinde, İkincisi Muş Alparslan Üniversitesinde, üçüncüsü Kars Kafkas Üniversitesinde, dördüncüsü Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nde ve beşincisi Ankara Üniversitesinde gerçekleştirilmiştir. Artık geleneksel hale gelen etkinliğimizin VI. Kaz Çalıştayı Ülkemizin en önemli kaz varlığına sahip ili olan Ardahan’da düzenlenecektir. Üniversitelerimiz ve araştırma kuruluşlarımızda bu konuda çalışan uzman kişilerin bir araya getirilerek mevcut uygulama ve araştırma alt yapılarının ortaya konulması ve yeni işbirliklerine zemin oluşturulması, yapılacak olan araştırma ve yatırımların kalitesini artıracağı gibi, ülkemiz ihtiyaçlarına göre planlanmasını ve kaynakların etkin ve verimli kullanılmasını sağlayacaktır. Kaz yetiştiriciliği konusunda daha fazla araştırma ve tanıtım yapılması bu üretimi sektör olma yolunda olumlu katkılar sağlamak adına önem arz etmektedir. Ardahan TSO ev sahipliğinde VI. Türkiye Kaz Yetiştiriciliği Çalıştayı ve Kaz Günü Etkinliğini gerçekleştireceğiz” dedi. 

 


1

VALİLİKTEN ÇEVRE TEMİZLİĞİ SEFERBERLİĞİ

2

Kura Spor sahasında grup liderine farklı mağlup oldu

3

Başkan Budak, Göle Kadın Kooperatifi toplantısında katılımcılara projelerini aktardı

4

Ardahan’da pompalı tüfekle çevreye rastgele ateş açan şahıs etkisiz hale getirildi

5

Başkan Faruk Demir, kimse verdiği oydan pişman olmayacak