ARDAHAN İL MÜFTÜLÜĞÜ RAMAZAN KÖŞESİ

ARDAHAN İL MÜFTÜLÜĞÜ RAMAZAN KÖŞESİ

RAMAZAN KÖŞESİ 8.04.2022 12:55:00 0
ARDAHAN İL MÜFTÜLÜĞÜ  RAMAZAN KÖŞESİ

Günün Ayeti:
Göklerin ve yerin askerleri yalnızca Allah’ a aittir. O, sonsuz güç ve hikmet sahibidir. (Fetih,48/7)
Günün Hadis- i Şerifi:
Allah’ a sığınan kimseyi koruyup himaye ediniz. Allah için isteyene veriniz, sizi davet edenin davetine icabet ediniz. (Ebu Davud, Zekat, 37) 
Günün Kısa Açıklaması:
Kur’ an Okuma (Tilavet) Adabı:

Kur’ an’ ı okumayı ifade eden ‘’tilavet’’ terim olarak ’’Kur’an’ ı hem okumak hem de emir ve yasaklarını, teşvik ve uyarılarını hayata geçirmek suretiyle Allah’ın kitabına uymak’’ şeklinde tanımlandığı gibi ‘’manasını anlamak ve gereğince davranmak O’nu tecvid ve tertil üzere dikkatlice okumak’’ şeklinde de tarif edilir.  Gazzali gibi bazı alimler Kur’an’ın tilavet adabıyla ilgili birçok hususa dikkat çekmişlerdir. Kur’an okurken abdestli olmak, temiz bir yerde bulunmak, okumaya besmeleyle başlamak, sadece Allah rızasını gözetmek, tecvid kurallarına riayet ederek huşu içinde okumak, ayetler üzerinde düşünmek ve okuduklarıyla amel etmek, rahmet ayetleri gelince Allah’ın rahmetini istemek, azap ayetlerinde O’na sığınmak, secde ayetlerinde secde etmek bunların arasındadır.
Ayrıca Kur’an’ın her gün okunmasını adet haline getirilmesi, ezberlenen yerlerin unutulmaması için tekrarlanması tavsiye edilmiştir. Kur’an okurken konuşmamak ve lüzumsuz şeylerle uğraşmamak da dikkat edilecek hususlardandır.
Günün Fetvası:
Soru: Orucu bozan şeyler nelerdir?
Cevap: Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar.
Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir


1

Kura Nehri yaşam vadisi yaz sezonuna hazır

2

Bilişim Uzmanı Işıklı, teknoloji kampına katıldı

3

11. YEŞİLAY BİSİKLET TURU 5 MAYIS PAZAR GÜNÜ DÜZENLENİYOR

4

Hanak hayvan pazarında temizlik ve onarım çalışmaları başladı

5

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünden gazetemize teşekkür