ARDAHAN DEVLET HASTANESİNDE BİR İLK

Ardahan Devlet Hastanesi’nde bir ilke imza atılarak beyin tümörü ameliyatı gerçekleştirildi.

SAĞLIK 22.04.2024 16:54:00 0
ARDAHAN DEVLET HASTANESİNDE BİR İLK

Ardahan Devlet Hastanesi başarılı bir operasyona imza attı. Her geçen yıl teknolojik altyapısını geliştiren Ardahan Devlet Hastanesi'nde bir ilke imza atıldı. Hastanede ilk kez beyin tümörü ameliyatı gerçekleştirildi. 

Sevk hastanesi olarak bilinen Ardahan Devlet Hastanesi’nde son yıllarda sağlık alanında yapılan yatırımlarla algı kırılarak yapılamaz denilen ameliyatlar güvenle yapılmaya başlandı. Başka illerin hastanelerinde riskli olduğu için yapılamayan beyin tümörü ameliyatı Ardahan Devlet Hastanesinde başarılı bir şekilde yapıldı.

Beyninde tümör bulunan 52 yaşındaki Iğdırlı Gülten Çakmaz, Ardahan Devlet Hastanesi'nde yapılan ameliyat ile şifa buldu.

Kafasında kaşıntı şikayetiyle Iğdır ve Erzurum’da hastanelere başvuran Çakmaz’a beyninde tümör olduğu teşhisi konularak ameliyat edilmesi gerektiği söylendi. Hayati risk oluşturduğu için ameliyat edilemeyen Gülten Çakmaz, son olarak Ardahan Devlet Hastanesine başvurdu. Çakmaz, Ardahan Devlet Hastanesi Beyin Cerrahi Servisinde tedavi altına alındı. Beyin Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Özgür Orhan tarafından yapılan tetkiklerde, tümörün tehlikeli bir bölgede bulunduğu ancak ameliyat edilebileceği ailesiyle paylaşıldı. Çakmaz, kendisinin ve ailesinin onay vermesiyle ameliyata alındı.

Başarılı geçen operasyon sonucu Çakmaz, sağlığına kavuştu. 

Ameliyat sonrası sağlığına kavuşan Gülten Çakmaz, “Kafamda sürekli kaşıntı oluyordu, yorgunluk vardı, yürümekte zorluk çekiyordum. Rahatsızlığım nedeniyle başka illere gittim tümör teşhisi konuldu ve ameliyat olmam gerektiği söylendi. Ancak risk taşıdığı için ameliyat olamadım. Kızım Ardahan’da okuyor onun yanına gelmiştim. Burada da rahatsızlanınca Ardahan Devlet Hastanesine başvurdum. Sağlığıma kavuşturan doktorlarımıza çok teşekkür ediyorum, benim hayatımı kurtardılar, Allah onlardan razı olsun” dedi. 

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Ardahan İl Sağlık Müdürü İshak Askeroğlu ise; “Iğdırlı Gülten Çakmaz isimli kadın bir vatandaşımız rahatsızlık geçiriyor ve Erzurum’a sevk ediliyor. Erzurum’da tedavi gören vatandaşımız daha sonra Ardahan Üniversitesinde öğrenim gören kızının yanına geliyor. Burada rahatsızlanan vatandaşımız Ardahan Devlet Hastanesine getiriliyor. Kendisi hastanemizin Beyin Cerrahi servisinde tedavi altına alınıyor. Beyninde hayati risk oluşturan kitle olduğu tespit ediliyor. Hastamıza acil operasyon kararı alınıyor. Beyin Cerrahi hekimimiz Özgür Orhan tarafından yapılan başarılı operasyon sonucunda hayati risk oluşturan kitle alınarak hastamız sağlığına kavuşturuldu. Teyzemiz gibi birkaç hastamız daha hastanemizde yapılan başarılı operasyonlarla sağlıklarına kavuşturulmuştur. Hastalarımız bundan sonraki tedavi süreçlerini almak için Onkoloji tedavileri için sevk edildi. Bu hastalarımızın çoğunluğu 3. Basamak sağlık merkezlerinin riskli bulup operasyon yapmayı istemedikleri hastalarımızdı. Ancak bu hastalarımız devlet hastanemizde sağlık personellerimizin kaliteli eliyle başarılı bir şekilde ameliyatlarını oldu. Ardahan Devlet Hastanemiz ne kadar da tam teşekküllü 2. Basamak sağlık tesisi olsa da çok başarılı ve kaliteli sağlık hizmetleri sunulmaktadır. Ardahanlı hemşehrilerimiz bizlere güvensinler ve sağlık personellerimize gerekli yardımı, hoşgörüyü göstermelerini rica ediyorum. Ayrıca, Göle’de uzun süredir tedavi görüp ancak çocuk sahibi olamayan iki hastamız vardı. Bunların biri 5 yıldır diğeri 3 yıldır tedavi görüp çocuk sahibi olamamışlardı. Bu hastalarımız Göle Devlet Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı hekimimize müracaat ettiler ve yapılan tedavilerle her iki hastamızda sağlıklı bir gebelik süreci geçiriyorlar” diye konuştu

Başarılı bir tümör ameliyatı gerçekleştiren Beyin Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Özgür Orhan, “Hastamız 52 yaşında beyninde tümör bulunan kadın hasta. Yakın çevre bir başka il merkezinde teşhisi konan ve ameliyat olması gerektiği söylenen hastamız. Başka merkezlere gitmişler ameliyat riskinden dolayı ameliyatlarını olamamışlar. Ardahan Devlet Hastanesine başvurdular ve yeterli ekipmana sahip olduğumuzu ameliyat yapabileceğimizi kendilerine söyledik. Bize güvendiler, ameliyatını gerçekleştirdik. Tümör iyi huylu olmasına rağmen bulunduğu bölge itibariyle çıkartılması gereken, ileride hayati tehlike oluşturabilecek bir tümördü. Hastamızı son teknolojiyi kullanarak ameliyata girdiği gibi çıkartarak hatta şikayetlerinde de gerileme sağlayarak servisimize aldık. Son patolojisi beklediğimiz gibi iyi huylu olarak geldi. Dikişlerini aldık herhangi bir sorunu yok yakında taburcu edeceğiz. Ek raporu çıkacak orda da iyi huylu olduğu teyit edilirse ek bir tedavi almasına gerek kalmadan hayatının geri kalan kısmını sağlıklı bir şekilde sürdürecek. Coğrafi şartlardan yada sosyal şartlarından dolayı bu tarz ameliyatların Ardahan’da yapılamadığı algısını kırmak adına sadece bir örnektir. 5-6 hastamız daha var, son iki aylık süreçte hepsinin ameliyatını başarılı bir şekilde yapıp ihtiyaçları olan ek tedavileri almaları için diğer merkezlere yönlendirdik” şeklinde konuştu.       

 

ŞENOL KİRMAN/ARDAHAN MEDYA


1

Çamlıçatak Köyünde hayvanlar su içsin diye yürüyüş yolu yapıldı

2

Doğu Yılmaz’a vitrin maçı

3

Çiftçiler, TARSİM Sigortası Hakkında Bilgilendirildi

4

Yangınları önlemek için ormandaki çöpler toplandı

5

Öğrenciler bilim fuarında yeteneklerini sergilediler