Ardahan balı gerçek fiyatını buldu: Kilosu 1000 TL

Ardahan’da üretilen coğrafi işaret tescilli Ardahan Çiçek Balının, bu yıl ki satış fiyatı belli oldu.

GÜNCEL 24.10.2023 14:46:00 0
Ardahan balı gerçek fiyatını buldu: Kilosu 1000 TL

Ardahan’da üretilen coğrafi işaret tescilli Ardahan Çiçek Balının, bu yıl ki satış fiyatı belli oldu.

Ardahan’da bu yıl hava şartlarından dolayı bal rekoltesinde düşüş yaşanırken fiyatlar yükseldi. Dünyadaki en önemli arı ırklarından Kafkas Arısı tarafından 2000 metre yükseklikteki yaylalarda binlerce çeşit ballı çiçekten üretilen Ardahan Balının kilogramı, bu yıl bin liradan satışa sunuldu. Ardahan Çiçek balı dünyanın en kaliteli balı olmasına rağmen geçtiğimiz yıl kilosu 200-250 TL’den satılıyordu. Bu yıl yüzde 500’lük zamla gerçek değerini buldu.

Kafkas Arı ırkının ürettiği Ardahan çiçek balı, 2017 yılında Türk patent Enstitüsü tarafından Ardahan Arıcılar Birliği vasıtasıyla "coğrafi işaret" tescil belgesini aldı.

Ardahan'daki Kafkas Arısı Üretim, Eğitim ve Gen Merkezi'nde kurulan bal analiz laboratuvarında, Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaretle tescillenen "Ardahan çiçek balı"nın kalitesi analiz ediliyor.

Kentte ilkbaharın gelişiyle zengin floraya sahip yüksek kesimlerdeki yayla ve dağlara götürülen arı kovanlarında organik üretilen kendine özgü aromasıyla bilinen Ardahan çiçek balı, yörenin coğrafi işaretli ürünleri arasında yer alıyor.

Özellikle dil uzunluğu, soğuk iklime dayanıklılığı, uysallık gibi birçok özelliği bakımından dünyada dört önemli verimli ırktan biri olan Kafkas arı ırkının yaşatılması için çeşitli çalışmalar yürütülüyor.

Ardahan Çiçek Balının rengi şeffaf, parlak bir görüntüye sahip, mevsimin kurak veya yağışlı olmasının ya da kırağı atma durumunun doğal bitki örtüsü üzerindeki etkilerine bağlı olarak, açık amber tonundan koyu amber tonuna değişmekte, arının bal özü aldığı çiçeğin rengine bağlı olarak genellikle sarımtırak bazen de haki renkte olabilmektedir. 

Tadı; Bölgede yetişen ballı bitkilerin aromasından kaynaklanan hoş bir tada sahip olup, boğazda hafif yanma hissi bırakır. Kokusu: Bölgede yetişen ballı bitkilerin aromasından kaynaklanan bal özü kokusuna sahiptir. 

Kıvamı: Akışkan kıvamlıdır. Süzülen ballar, oda sıcaklığında yaklaşık iki ay sonra, oda sıcaklığının altına düşen depolama koşullarında ise daha erken, krema şeklinde homojen yapıda kristalize olmaktadır. 

Arı ırkı: Ardahan çiçek balının karakteristik özelliğini ortaya çıkaran en önemli faktörlerden birisi arı ırkının "Kafkas arısı (Apis mellifera caucasica)” olmasıdır.

Balın sağlığa faydaları arasında kolesterol seviyesinin kontrol edilmesi, diyabetin yönetilmesi, mide sorunlarının tedavisi, enfeksiyonlarla mücadele, enerji artırılması, mide bulantısının önlenmesi, kilo vermeye yardımcı olması, dinlendirici uykunun teşvik edilmesi, astımla mücadele, kepek sorunlarının giderilmesi ve cilt sağlığının iyileştirilmesi sayılabilir.

 

ŞENOL KİRMAN/ARDAHAN MEDYA

 


1

Başkan Faruk Demir, kimse verdiği oydan pişman olmayacak

2

İl İnsan Hakları Kurulundan “Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği günü” ziyaretleri

3

BUZAĞI DESTEKLEMELERİ ÖDENİYOR

4

Ardahan Belediyesinin bahar temizliği devam ediyor

5

Arıcılık Çalıştayı yapılacak