Ardahan Üniversitesi için TBMM´ye soru önergesi!

Ardahan Hanaklı olan İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm´ün, Ardahan Üniversitesi´nde yaşanan usulsüzlüklere ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat OKTAY tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

GÜNCEL 30.12.2020 11:41:30 0
Ardahan Üniversitesi için TBMM´ye soru önergesi!

Ardahan Üniversitesine Rektör ataması yapılması beklenirken, Üniversite ile ilgili TBMM soru önergesi verilmesi Ardahan kamuoyunda tartışılmaya başlandı.

Ardahan Üniversitesinin mevcut rektörü Mehmet Biber hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisine Soru Önergesi verildi.

Belirtilen soruların Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat OKTAY tarafından Anayasanın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. Maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılması istendi.

Ardahan Hanaklı olan İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm´ün, Ardahan Üniversitesi´nde yaşanan usulsüzlüklere ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat OKTAY tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi şöyle:

 

Züleyha GÜLÜM
İstanbul Milletvekili


Son yıllarda her ilde yeni üniversite kurulması ve vakıf üniversiteleri sayısındaki artış ile rektör atamalarında Cumhurbaşkanlığı´na verilen yetkiyle eğitimdeki kalite giderek düşmüştür.
Cumhurbaşkanlığı tarafından ataması yapılmakta olan rektörlere ilişkin kamuoyunda ciddi tartışmalar yaşanmıştır. Bilimsel kriterler yerine yandaşlığın gözetildiği pek çok atama nedeniyle üniversitelerin özgür, demokratik, özerk ve bilimsel niteliği zarar görmüş ve en köklü üniversitelerin başarılarında da büyük düşüş yaşanmıştır.
Basında yer alan haberlerde Ardahan Üniversitesi´nin günümüzden kurulduğu döneme oranla eğitim başarısında büyük düşüş yaşandığı ve bu düşüşün sebebinin üniversite rektörü olduğu ifade edilmektedir. Üniversitenin ilk yıllarında yüzlerce yabancı öğrencinin bulunduğu bugün ise bu sayının 20´lere kadar düştüğü, benzer şekilde Ardahan Üniversitesi´nde görev yapan çok sayıda öğretim üyesinin baskı nedeniyle başka üniversitelere gittiği belirtilmektedir. Ardahan Üniversitesi üniversiteler sıralamasında 30´lu sıralamalardan 180´inci sıralara kadar gerilemiştir.
Öte yandan Ardahan Üniversitesi´ne yapılan iş alımlarında usulsüzlükler yaşandığı, il dışından kişilerin işe alındığını ve komisyon üyelerinin yakınlarının kadrolara yerleştirildiği iddia edilmektedir.
Bu bağlamda;
1. Ardahan Üniversitesi rektörü hakkında basında yer alan söz konusu iddialar doğru mudur? Söz konusu rektör hakkında tarafınıza ulaştırılmış herhangi bir usulsüzlük bulunmakta mıdır?
2. Üniversite yönetiminin işe alımlarda yapmış olduğu iddia edilen usulsüzlüklere ilişkin bir soruşturma yapılmış mıdır?
3. Ardahan Üniversitesi´nden şimdiye kadar kaç akademisyen hangi gerekçeyle görev değişikliği ile ayrılmıştır?
4. Üniversite bünyesinde eğitim gören yabancı öğrenci sayısındaki düşüşün nedeni nedir?
5. Ardahan Üniversitesi´ne yeni rektör ataması ne zaman yapılacaktır? Yapılan rektör atamaları hangi kriterlere göre belirlenmektedir?
6. Cumhurbaşkanlığı tarafından ataması yapılmış ve daha sonra herhangi bir usulsüzlüğe adı karıştığı için görevinden uzaklaştırılmış kaç rektör bulunmaktadır?


1

Ardahan KYK bölge şampiyonu oldu

2

Bağdeşen Spor şampiyon oldu

3

Ardahan'da Sağlık Bilincini yükselten "Ben Her Yerde varım" projesi

4

Ardahan’da 2024’ün ilk 4 ayında 876 asayiş olayı meydana geldi

5

Pedallar bağımlılıktan uzak nesiller için çevrildi