40 bin TL maaşla çoban bulunmuyor

Ardahan’da büyükbaş hayvan sahipleri 40 bin TL'lik maaşa rağmen çoban bulamıyor.

GÜNCEL 18.04.2024 14:07:00 0
40 bin TL maaşla çoban bulunmuyor

Ardahan’da büyükbaş hayvan sahipleri 40 bin TL'lik maaşa rağmen çoban bulamıyor.

Son yılların en fazla kazandıran meslekleri arasında yer alan çobanlık mesleği bölgede de yok olma noktasına geldi. Özellikle gençlerin kırsal bölgelerden şehirlere göç etmeyi tercih etmeleri, Ardahan’ın besicilik anlamında iş gücü eksikliğine yol açıyor.

Ardahan’da havaların ısınmasıyla hayvanlarını meralara çıkarmaya başlayan besiciler, 40 bin lira maaş vermelerine rağmen çoban bulamadıklarını kaydetti. Besiciler, 40 bin liraya varan aylık maaşın yanı sıra giyecek, yeme-içme gibi ek yardımlar da sunulduğunu belirtti.

Ardahanlı besiciler gençlerin çalışmak için batı illerini tercih etmelerinden dolayı her yıl olduğu gibi bu yıl da çoban bulamamanın sıkıntısının yaşandığını söyledi.

Besiciler, özellikle gençlerin sosyal güvencesi olduğu için büyük şehirlere giderek asgari ücretli işlerde çalışmayı tercih ettiğini belirterek şunları kaydetti;  “Baharın gelişiyle hayvanlarımızı meralara saldık. Biz 40 bin TL maaşla çoban bulmaktan zorluk çekiyoruz. Çoban bulamamamızın sebebi ise kırsal alanlarda biz gençleri tutamıyoruz. Gençler şehir merkezlerinde farklı iş ortamlarında asgari ücretle bu işi kendilerine daha cazip buluyorlar. Oysa ki çoban maaşı şu anda 40 binin üzerindedir. Bu iyi bir para. Buna rağmen biz çoban bulamıyoruz. Bu sadece Ardahan’ın sorunu değildir, bu Türkiye geneli bir sorundur. Türkiye geneli hayvancılık sektörü çoban sıkıntısı çekiyor”.

 

ŞENOL KİRMAN/ARDAHAN MEDYA


1

VALİ ÇİÇEK: “UNESCO JEOPARK STATÜSÜ ALMAK İSTİYORUZ”

2

Jandarmadan JASAT Mercek-6 operasyonu

3

Çıldır’da 19 Mayıs etkinlikleri düzenlenecek

4

Çıldır Eski Beyrahatun Köyü'nde bilinçlendirme eğitimleri düzenledi

5

Küçük Kızlar Futbol Takımı Bölge Şampiyonu Oldu