26 Haziran Uyuşturucu ile Mücadele Günü

Ardahan İl Sağlık Müdürü Dr. Erkan Özdemir, 26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile mücadele günü dolayısıyla açıklamada bulundu.

26.06.2019 09:43:37 0
26 Haziran Uyuşturucu ile Mücadele Günü

Ardahan İl Sağlık Müdürü Dr. Erkan Özdemir, 26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile mücadele günü dolayısıyla açıklamada bulundu. 

Dr. Erkan Özdemir açıklamasında,

     ?Madde kullanımı ülkemizin en önemli sosyal problemlerinden biridir. Bu kapsamda Ardahan ilinde uyuşturucu kullanımının Türkiye geneline göre oldukça az olması önleme çalışmalarının etkinliğinin arttırmaya dönük faaliyetlerin planlanmasının gerekliliğini artırmaktadır. Halihazırda önleme çalışmalarındaki işlevselliğinin saptanması, riskli grupların tespiti yapılarak koruyucu-önleyici yaklaşımları geliştirmeye yönelik bilgilere ulaşmak en temel amacımızdır. Bununla birlikte diğer amacımız uyuşturucunun hem fizyolojik hem de psikolojik bağımlılık ile ilişkiselliği hakkında etkin şekilde farkındalık yaratarak, mücadele kanallarının tespitini ve işlevselliğini arttırmaktır.

     Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 1987 yılında, uyuşturucu kullanılmayan sağlıklı bir toplum hedefine ulaşmak, uyuşturucu ile mücadele konusunda uluslararası alanda eylem ve iş birliğini güçlendirmek amacıyla 26 Haziran tarihini "Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü" olarak kabul etmiştir. Bu kapsamda bu yıl temamız ?Önce dinle; çocukları ve gençleri dinlemek, sağlıklı ve güvenli büyümelerine yardımcı olacak ilk adımdır.? olarak belirlenmiştir.   

     ALO 191 Uyuşturucu İle Mücadele Danışma ve Destek Hattı, uyuşturucu ile ilgili danışma ve destek hizmetlerinin doğrudan verildiği, kişiye uygun gerekli yönlendirmelerin yapıldığı, bu anlamda vatandaşların uyuşturucuyla mücadele kapsamında danışmanlık hizmeti alabilecekleri bir danışma ve destek hattıdır. ALO 191 sabit hatlardan ücretsiz aranabilmekte ve 7gün 24 saat hizmet vermektedir. ALO 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı, önleme, tedavi ve rehabilitasyon mekanizmalarını destekleyerek güçlendirecek şekilde organize edilmiştir.

      Uyuşturucu bağımlılığı hakkında bilgi almak istiyorsanız;
* Çocuğunuzun, arkadaşınızın, komşunuzun, öğrencinizin ya da herhangi bir yakınınızın uyuşturucu kullandığından şüpheleniyor ve ne yapacağınızı bilmiyorsanız
* Yakınlarınızı uyuşturucu bağımlılığından nasıl koruyacağınızı öğrenmek istiyorsanız
* Çevrenizde bulunan uyuşturucu bağımlılarına nasıl yardımcı olacağınızı öğrenmek istiyorsanız
* Uyuşturucu kullanıyor iseniz ve hiçbir yasal sorun yaşamadan yardım almak istiyorsanız
* Uyuşturucu kullanıcısı iseniz ve bırakmak istiyorsanız
* Uyuşturucu kullanıcısı iseniz ve ruhsal veya fiziksel sorunlar yaşıyorsanız
* Uyuşturucu kullanımını bırakıp tedavi olduysanız ve halen madde kullanma isteği duyuyor ve bununla mücadelede zorlanıyorsanız
* Bağımlılık ile herhangi bir konuda danışmak istiyorsanız ALO 191 danışma hattı ile irtibat kurulmalıdır.

     Uyuşturucu kullandığını beyan eden kişinin talep etmesi halinde operatörler aracılığıyla kendisi için en uygun polikliniklerden randevusu alınmaktadır. Randevusu alınan kişiler, geri dönüş aramalarıyla bir yıl boyunca desteklenmektedir. Danışma hattı tarafından, kişinin sisteme dâhil olmasını müteakiben tedavi sürecinde isteyen kişi 1. Hafta, 15 gün. 1. Ay, 3. Ay, 6. Ay ve 12. Ayın sonu olmak üzere yılda en az 6 defa aranarak tedavi sürecinde destek olunmaktadır. 

     Danışma Hattı´nda uyuşturucu kullandığını beyan eden kişilere bağımlılık risk değerlendirmesi yapılmakta, düşük ve yüksek riskli bireyler belirlenmektedir. Düşük riskli bireyler motivasyonel görüşme yapılarak aile hekimlerine, psikiyatri servislerine, öğrenci ise okulundaki rehberlik servislerine yönlendirilmektedir. Yüksek riskli bireyler ise kullandığı uyuşturucu madde hakkında bilgi verilip, tedavi için motivasyonel görüşme yapılarak psikiyatri servisine ve AMATEM´e yönlendirme yapılmaktadır?. Haber: Şenol Kirman


1

Bilişim Uzmanı Işıklı, teknoloji kampına katıldı

2

11. YEŞİLAY BİSİKLET TURU 5 MAYIS PAZAR GÜNÜ DÜZENLENİYOR

3

Hanak hayvan pazarında temizlik ve onarım çalışmaları başladı

4

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünden gazetemize teşekkür

5

ARÜ mezuniyet töreni tarihi belli oldu