23 yıllık Ayakkabı ustası “mesleğini ilk günkü heyecanla” devam ettiriyor

Ardahan’da yaklaşık 23 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan Erdal Uygur, mesleği severek yapıyor

GÜNCEL 1.03.2023 11:46:00 0
23 yıllık Ayakkabı ustası “mesleğini ilk günkü heyecanla” devam ettiriyor

Haber: Arzu Aklan

 Ardahanlı ayakkabı ustası Erdal Uygur, mesleğini 23 yıldır aynı dükkanda ilk günkü heyecanla sürdürüyor. Ayakkabı ustası Uygur, özenle yaptığı kundura tamirciliğini gelişen teknoloji ile birleştirse de gelecek nesillere miras bırakmak için çırak bulamadıklarını anlattı. Ayakkabı tamirini ilk zamanlarda örs ve çekiçlerle yaparken bugün teknolojik aletlerle devam ettiren ustanın tek üzüntüsü gençlerin mesleği devralmaması oldu. Mesleğe başladığı yıllara göre ayakkabı tamircilerinin gitgide azaldığınıda söyleyen Uygur, bu sanatın son temsilcilerinden olduklarını dile getirdi.

“Bizden sonra yapacak kimse yok”

Mesleğini sürdürmekten mutluluk duyduğunu belirten ayakkabı tamir ustası Erdal Uygur, sürekli gelen müşterilerinin olduğunu belirterek Ömrü yetene kadar çalışacağını söyledi. Uygur, bu sanatın son temsilcileriyiz artık, çırak bulamıyoruz, yetişen yok. Burada bu işi yapan çok azkişi var, önceden bu sayı daha fazlaydı. 23 senedir aynı dükkanda tamir yapmaya devam ediyorum. Senelerdir köylerden müşterilerim geliyor dedi.

 Zamanında benim ustam Oktay Durak’ın önerisiyle birlikte ayakkabı imalatıda yaptığını dile getiren Uygur, Ayakkabı imalatını ustamla birlikte bir zaman yaptık. Sonra ekonomik kıriz nedeniyle imalatı bırakmak zorunda kaldık. Sonrasında ben iyice tamire döndüm. Eskiden kösele, deri yapardık, artık onlar kalmadı, hepsi naylon dediklerimizden. Çok sağlam olurdu onlar artık kalmadı.Ömrümüz, yettikce, ne yaşarsak ne yapabilirsek çalışmaya devam edeceğiz. Şuanda yetiştirebileceğim Çırak oluşa iyi olur tabi, o da ekmeğini eline alır. Bizden sonra yapacak kimse yok. Şimdi insanlar hep boş işler peşine yöneldi, buradan çağrı yapıyorun bu işi yapmak isteyen varsa seve, seve yetiştiririm dedi.

 

 

 

 


1

Milli sporcu Avrupa’da madalya peşinde

2

Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Evliyaoğlu: Arıcılık Çalıştayı’ndan dışlandık

3

Meteorolojiden kuvvetli yağış uyarısı

4

Meyve ağaçları satışa çıktı

5

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonundan 1 Mayıs açıklaması