112 Acil'e yapılan çağrıların yüzde 75'i asılsız

Ardahan’da yaklaşık 6 aydan beri faaliyet gösteren 112 Acil Çağrı Merkezine gelen çağrıların yüzde 75'ini asılsız çağrılar oluşturuyor.

GÜNCEL 12.01.2022 16:07:00 0
112 Acil

Ardahan Valiliğinden yapılan açıklamada, Ardahan 112 Acil Merkezinde 30 Haziran 2021 tarihinden itibaren, yaklaşık 66 bin 443 çağrı alındığı ve bu çağrıların %75’nin asılsız ve gereksiz çağrı olduğu duyuruldu. Ardahan Valiliği tarafından 112 Acil Çağrı Merkezi'ne yapılan çağrılarla ilgili genelge yayımlandı.

Genelgede, şu ifadelere yer verildi;

“Ardahan 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü 3152 sayılı İçişleri Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun’un 28. Maddesi gereğince Valiliğimiz bünyesinde kurulmuştur. Merkezimiz “112 Acil Durumda Tek Numara” sloganıyla 30/06/2021 tarihinde Polis İmdat (155), Jandarma İmdat (156), Sıhhi İmdat (112), Yangın İhbar (110), Alo AFAD (122) ve Orman Yangın İhbar (177) acil yardım numaralarının tek çatı altında birleştirilmesiyle hizmet vermeye başlamıştır.

Ardahan 112 Acil Merkezi olarak aktif olduğumuz 30/06/2021 tarihinden itibaren, yaklaşık 66.443 çağrı alınmış olup, bu çağrıların %75’i asılsız ve gereksiz çağrı olduğu sistem kayıtlarından anlaşılmaktadır.

Asılsız ihbarın, olay yerine ekiplerin intikal ettiğinde, olayın gerçek olmadığı anlaşılan çağrı olduğu,

Gereksiz çağrının, çağrı merkezinin aranarak herhangi bir ihbarda bulunmaksızın çağrı alıcı ya da çağrı yönlendirici personelin sözlü taciz, küfür içerikli konuşma, müzik dinletme, sürekli sessiz çağrı bırakma vb. şekilde meşgul edilmesi, görevini yapmasının engellenmesi, çalışma veriminin düşürülmesi ve acil yardım hizmetlerinin sunulmasında zaman ve kaynak kaybına neden olan aramalar olduğu değerlendirilmiştir.

Asılsız ihbarların ve gereksiz çağrıların toplam çağrılar içinde büyük yer tutması ve personelin gereksiz yere meşgul edilmesi nedeniyle bu tür çağrılara cevap veren personelin iş verimi düşmekte, devlet kaynaklarında israf yaşanmakta ve çağrı alıcı personel gereksiz çağrılarla meşgulken acil yardım bekleyen kişilerin "112" ye ulaşmalarında zaman kaybı ile birlikte maddi ve manevi kayıplarla sonuçlanmaktadır.

5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11 inci maddesinin (c) fıkrasında; “İl sınırları içinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının, tasarrufa müteallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk yetkisi valinin ödev ve görevlerindendir. Bunları sağlamak için vali gereken karar ve tedbirleri alır.”… Bu fıkra kapsamında alınan ve ilan olunan karar ve tedbirlere uymayanlar hakkında 66’ncı madde hükmü uygulanır. Buna istinaden 112 Acil Merkezi tarafından yürütülen hizmetlere ilişkin bir ihbar ya da acil yardım hizmeti talebinde bulunmaksızın 112 acil numarasının aranarak hattın meşgul edilmesi Valiliğimizce yasaklanmıştır.

5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun “İdari Yaptırımlar” başlıklı üçüncü bölümünün 16. Maddesinde yaptırım türleri; idari para cezası ve idari tedbirler olarak belirlenmiştir. “Karar Verme Yetkisi ve Kanun Yolları” başlıklı 22. Maddesinin 2. Fıkrasında ise  “Kanunda açık hüküm bulunmayan hallerde ilgili kamu kurum ve kuruluşunun en üst amirinin idari yaptırım kararı vermeye yetkili olduğu” belirtilmiştir. “Asılsız İhbar” başlıklı 42/A maddesinde de “112 Acil Çağrı Merkezini asılsız ihbarda bulunmak suretiyle meşgul ettikleri tespit edilen kişilere bu Kanuna göre il valileri tarafından ikiyüzelli Türk Lirası (2022 yılı için 561,00 TL) idari para cezası verilir. Tekerrür halinde bu ceza iki katı olarak uygulanır.” hükmü bulunmaktadır.

Yukarıda açıklanan hükümler doğrultusunda asılsız ihbar dışında kalan (taciz, küfür içerikli konuşma, sessiz çağrı, müzik dinletme, arayıp kapatma vb.) gereksiz aramalarla 112 acil hattını meşgul edenler hakkında da 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 9/Ç, 11/Cve 66’ncı, 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. Maddesi gereğince idari yaptırım uygulanacaktır.

Ayrıca fiilleri Türk Ceza Kanunu kapsamına girenler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacaktır”.


1

Yaz meyveleri tezgâhlarındaki yerini aldı

2

Milletvekili Koç’tan spor yatırımları müjdesi

3

Öğrenciler, huzur evi sakinleriyle bir araya geldi

4

Göle Belediye Başkanı Budak, halk pazarında

5

Cumhur İttifakı Belediye Meclis Üyeleri Başkan Yılmaz'ı ziyaret etti