Hayvan yetiştiricileri kara kışı nasıl geçireceğini düşünüyor

Hayvan yetiştiricileri kara kışı nasıl geçireceğini düşünüyor

GÜNCEL 8.09.2021 17:53:27 0
Hayvan yetiştiricileri kara kışı nasıl geçireceğini düşünüyor

Bedrettin Şuay

Ardahan´da geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan köylüler ve yetiştiriciler, kara kışı nasıl geçireceğini düşünüyor. İlkbaharda soğuk rüzgâr, yaz boyu devam eden kuraklık, ardından da dolu ve sel baskınları yüzünden ektiğini biçemeyen köylüler, hayvanlarının para etmemesinden dert yanıyor. Fiyatların geçtiğimiz yıla göre oldukça düşük olmasına rağmen hayvanlarını satamadıklarını dile getiren köylüler yetiştirdikleri hayvanlarının maliyetini dahi kurtarmadığından yakınıyor.

Yaz başında bin bir emek ve masrafla tarlarını süren, çayırlarının ot vermesini bekleyen Ardahan köylüsü yüzde 20 civarında hasat yaparken, hayvanlarını önümüzdeki yaza nasıl çıkaracağını kara kara düşünüyor. Güneydoğu´dan getirilen samanın bin  liranın, yemin çuvalının ise 170 lira olduğunu söyleyen köylüler, buna  rağmen hayvan satışlarının oldukça düşük olduğunu söylüyor.

ALAN DA SATAN DA MEMNUN DEĞİL

Ardahan Hayvan Pazarına hayvanlarını satmak için getiren köylüler ve yetiştiriciler, hükümetin bir an önce sorunları ortadan kaldıracak acil adımlar atması gerektiğini belirterek yaşadıkları sorunları şu şekilde dile getirdiler. ?Fiyatlar çok düşük. Fiyatlar geçen senenin fiyatının altında ama satılmıyor. Bu yıl büyük kuraklık yaşadık. Daha sonra da sel baskınları ve dolu tarlalarımızı vurdu. Kuralıkla birlikte Güneydoğu´dan gelen saman bin liranın üzerinde satılıyor. Yemin torbası 170 liradan satılıyor. Hayvan pazarına gelip gidiyoruz. Yollarda masraf ediyoruz. Satamadık mı geri götürüyoruz. Araç parası, komisyon parası cepten gidiyor. Dedi.

Vatandaşlar, bu ay döküm ayı ama satış yok. Kuraklık olduğu için herkes hayvanlarını içeri aldı ve besledi. Bu da çok maliyetli oldu. Şimdi de parasını çıkarmak istiyor. Ekip biçenler bile saman aldı. 7 - 8 ay kış memleketinde yaşıyoruz. Her kes hayvanlarını iyi bir fiyattan satmak için bir telaş içerine girmiş. Her kes ihtiyacı olduğu için satmak istiyor. Her kes zarar etmeden masraflarını çıkarmak ve ailesinin kışı geçirmesini düşünüyor. Müşteri yok hayvan yediğini satıldığında çıkaramıyor. Ardahan Hayvan Pazarı fiyatların en düşük olduğu il durumundadır. Saman ithalinin çeşitlendirilmesini, yem fiyatları ile birlikte fiyatların düşürülmesini istiyoruz dediler.


1

Başkan Kurukaya’nın ilk icraatı temizlik oldu

2

Belediye Meclisi toplandı, yeni komisyon üyeleri belirlendi

3

AK Parti İl Genel Meclis Üyeleri Vali Çiçek’i ziyaret etti

4

40 bin TL maaşla çoban bulunmuyor

5

Vali Çiçek, Turizm Haftası Etkinlikleri Kapsamında Sektör temsilcilerini ağırladı