ÇÖZÜM İSTİYORUZ! ?EN AZINDAN AYAKTA DURALIM, EVİMİZE EKMEK GÖTÜRELİM?

Ardahanlı esnaf Yılmaz Çiftçi: ?Küçük esnafın ayakta kalabilmesi için, devletin esnaflara faizsiz 1-2 yıllık ödeme şekli planlanarak destek kredisi vermeli. Bu parayla işlerimizi halledelim, süreci işletelim ya da var olan ödemelerimize faizsiz en az 6 ay

EKONOMİ 9.05.2021 14:07:26 0
ÇÖZÜM İSTİYORUZ! ?EN AZINDAN AYAKTA DURALIM, EVİMİZE EKMEK GÖTÜRELİM?

Şenol Kirman- Pandemiden en çok etkilenenlerin başında gelen küçük esnaf destek bekliyor. Tam kapanmayla birlikte çöküş yaşayan küçük esnaf iş yapamaz hale geldi.

Ardahan Medya Gazetesi olarak ziyaret ettiğimiz esnaflar kısıtlamaların küçük esnafı zor durumda bıraktığını belirterek, esnafın ayakta durabilmesi için devletin esnafa faizsiz destek kredisi vermesini yada var olan borçların en az 6 ay ertelenmesini istiyorlar.

HATALAR BİZE YÜKLENMESİN

Gözde Kuruyemiş işletme sahibi Yılmaz Çiftçi: ?Küçük esnafın ayakta kalabilmesi için, devletin esnaflara faizsiz 1-2 yıllık ödeme şekli planlanarak destek kredisi vermeli, bu parayla işlerimizi halledelim, süreci işletelim ya da var olan ödemelerimize faizsiz en az 6 ay 1 yıl erteleme yapılması gerekiyor. Yapılan hatalar bize yüklenmesin, biz çözüm istiyoruz en azından ayakta duralım evimize ekmek götürelim? dedi.

KENDİ ÖZ EMEĞİMİZLE ÇALIŞIYORUZ

Küçük esnafın herkesin uluşabildiği, konuşabildiği, emanetini bırakabildiği gerekirse cebinde parası olmadığı zaman bile alışveriş yapabileceği ve geçmişten geleceğe sosyal ilişkileri geliştirdiği nokta olduğuna dikkat çeken Çiftçi sözlerini şöyle sürdürdü;
?Küçük esnafın gücü bellidir, sattığı da aldığı da bellidir. Küçük esnaf toplumun işleyişinin ana temelini oluşturur. Küçük toplumun bireylerin ihtiyaçlarını kısa çerçevede sonuca ulaştıran yerdir. Biz küçük esnaflar olarak ekonomik açıdan güçlü bir yapıya sahip değiliz. Günübirlik çalışmalarımızla birlikte küçük bir işletmemiz vardır. Kendi öz emeğimizle çalışırız. Bütün işlerimizi kendimiz yaparız. Dükkanın temizliğinden tutun, raf dizimi, toptancısı ile kamuya olan işlerin sorumluluklarını hep kendimiz yerine getiririz. Eğer küçük esnaf bu işlevini kaybederse ki ekonomik zorluklardan dolayı edeceğini de düşünüyorum toplumdaki o işleyiş geçmişteki olan birliktelikler sekteye uğrar ve toplum büyük bir yara alır. Biz küçük esnaf olarak elimizi taşın altına koyabiliyoruz. Vatandaşımız cebinde parası olmasa bile küçük esnaftan bir şey isteyebiliyor. Ama büyük marketlerde böyle bir şey söz konusu bile değil? diye konuştu.

GÜNLÜK KAZANCIMIZ 100 TL´Yİ GEÇMİYOR

Esnaf Yılmaz Çiftçi, ?Pandemide bilimsel önlemlere dayalı bazı önlemler alınması gerekiyor. Tabi bizde bu önlemlere esnaf olarak öncülük yapmamız gerekiyor. Biz esnaflar olarak üzerimize düşen görevi fazlasıyla yaptığımızı söyleyebiliriz. Küçük esnaf günlük işleri ile ekonomik koşullarını elde edemediği zaman çöküyor. Devletin esnafa bakış açısı çok zayıf. Biz diyoruz ki, eğer koşullarımız gereği ekonomik katkı sunamıyorsanız, hiç olmasa ödememiz gereken koşullarımızı da engellemeyin. SGK, Bağkur primlerini, doğalgaz, kira ödemelerini faiz almadan ertelettirmesi yada bir süreç verilmesi lazım. Bu süreç verilmediği zaman biz işlerimizi yerine getiremiyoruz ve çökme noktasına geliyoruz. Tam kapanma süreci var, kurumlar bankalar açık, çalışan emekçiler işine gidip gelebiliyor. Benim dükkanım açık ama vatandaşın gelip alışveriş yapması yasak. Tam kapanmada bazı esnaflar açık ama müşteri yok, müşteri olmayınca kasaya parada girmiyor. Günlük kazancımız 100 TL´yi geçmiyor. Bu parayla evimize ekmek mi götürelim, kirayı mı ödeyelim, elektriğimi ödeyelim, vergiyimi ödeyelim. Gerçekten çok zor durumdayız. Belki ben evime ekmek götürebilecek kadar kazanıyorum ama tamamıyla kapanan esnaf için çok zor bir durum? dedi.

YAPILAN HATALAR BİZE YÜKLENMESİN

Yılmaz Çiftçi, ?Bazı yapılan yanlışları hepimiz görüyoruz. Bu yanlışlardan vazgeçilmesi lazım. Bu yanlışlarını cezasını bize kesmemeleri lazım. Devletin esnaflara faizsiz 1-2 yıllık ödeme şekli planlanarak destek kredisi vermeli, bu parayla işlerimiz halledelim, süreci işletelim ya da var olan ödemelerimize faizsiz en az 6 ay 1 yıl erteleme yapılması gerekiyor. Yapılan hatalar bize yüklenmesin, biz çözüm istiyoruz en azından ayakta duralım evimize ekmek götürelim? diye konuştu.


1

Başkan Faruk Demir, mal varlığını açıkladı

2

Milletvekili Koç, “Şehrimizi doğunun incisi haline getireceğiz”

3

HER KESİME ULAŞARAK PROJELERİNİ ANLATIYOR

4

Seçim günü hava durumu nasıl olacak?

5

DÖRDÜNCÜ TAZİYE EVİ HİZMETE AÇILDI